Рішення
від 03.12.2007 по справі 19/289пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/289пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

03.12.07 р.                                                                               Справа № 19/289пн                               

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Дучал Н.М.

При секретарі Мішиній М.О.

За участю представників сторін:

Від позивача: Жигулін О.М.

Від відповідача: не з'явився

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Закритого акціонерного товариства Закрите акціонерне товариство “ЮПРАС КАПІТАЛ” м. Донецьк

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю “СТОІК-Коммерс” м. Донецьк

про зобов'язання ТОВ “СТОІК-Коммерс” укласти з ЗАТ “Інвестиційна компанія “Керамет Ін вест” договір купівлі-продажу цінних паперів відповідно до умов попереднього договору від 15.08.07р.

Позивач, Закрите акціонерне товариство “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” м. Донецьк, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю “СТОІК-Коммерс” м.Донецьк, про зобов'язання укласти с ЗАТ “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” договір купівлі-продажу цінних паперів відповідно до умов попереднього договору від 15.08.07р.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на попередній договір купівлі-продажу цінних паперів від 15.08.2007 року, укладений між ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” та ТОВ “СТОІК-Коммерс”; відмову відповідача від укладення основного договору купівлі-продажу цінних паперів, чим порушуються права, передбачені цивільним та господарським законодавством України; договір управління майном від 31.07.2007 року № У 0001-К1, укладений між позивачем та фізичною особою Сердюковим, ліцензію АВ № 020606, що видана ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 10.03.2006 року на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльність по випуску та обігу цінних паперів.

Позивач у позові наполягає, що відповідно до Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” він є професійним учасником фондового ринку та має ліцензію АВ № 020606, що видана ДКЦПФР 10.03.06 р. на здійснення професійної діяльності на ринку цінних папері: діяльність по випуску та обігу цінних паперів.

Обіг цінних паперів – вчинення правочинів, пов”язаних з переходом прав власності на цінні папери і прав за цінними паперами, за винятком договорів, що укладаються під час розміщення цінних паперів ( ст. 1 ЗУ “Про цінні папери та фондовий ринок”).

Згідно ст. 16 цього ж Закону, професійна діяльність на фондовому ринку визначена як діяльність з надання фінансових та інших послуг, у сфері розміщення та обігу цінних паперів, обліку прав за цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів. При цьому, згідно ч.2 вказаної норми Закону, професійна діяльність на фондовому ринку включає такі види: діяльність з торгівлі цінними паперами; діяльність з управління активами інституційних інвесторів;  депозитарна діяльність; діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку.

Відповідно до ст.17 Закону професійна діяльність з торгівлі цінними паперами включає до себе і діяльність з управління цінними паперами.

Згідно Рішення ДКЦПФР від 26.05.2006 р. № 345 “Про затвердження Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії”, позивач не має можливості отримати ліцензію на управління цінними паперами, з огляду на те, що, до цього часу не набуло чинності рішення ДКЦПФР , яким затверджуються вимоги щодо обліку цінних паперів і грошових коштів клієнтів  торговця  цінними  паперами,  установлені  на  виконання частини  сьомої  статті  17  Закону  України  "Про цінні папери та фондовий ринок", тому Комісія не приймає заяви про видачу ліцензій, передбачених рішенням № 345.

Позивач вважає, що наявна Ліцензія надає йому право здійснювати професійну діяльність на ринку цінних паперів - діяльність з управління цінними паперами.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю “СТОІК-Коммерс”, у судові засідання жодного разу не з'явився, про причини неявки не повідомив. Надіслав відзив на позовну заяву, в якому проти заявлених вимог заперечив з огляду на те, що позивач не є власником цінних паперів, які пропонуються до продажу, та не має відповідної ліцензії на здійснення діяльності з управління цінними паперами, а має ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів. За таких обставин, ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” було повідомлено листом № 22/09 від 20.09.2007 р. про розірвання  попередньої угоди від 15.08.2007 р. Вважає, що при відсутності відповідної ліцензії, позивач не має права діяти в інтересах третіх осіб, укладати договори купівлі-продажу ( як попередні та і основні) від свого імені відносно цінних паперів. Просив розглянути справу без участі представника відповідача.

Представник позивача позов підтримав, просив суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

21.11.07 р. до матеріалів справи надано заяву ( вх. 02-41/43254 від 21.11.07 р.), якою повідомлено, що Закрите акціонерне товариство “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” перейменоване на Закрите акціонерне товариство “ЮПРАС КАПІТАЛ” на підтвердження чого надано копію довідки з ЄДРПОУ  № 101-6109 від 23.10.07 р., копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ЗАТ “ЮПРАС КАПІТАЛ” № 739646 від 23.10.07 р., копію статуту Закритого акціонерного товариства “ЮПРАС КАПІТАЛ”, копію ліцензії № 376831 від 01.11.07 р. Просить на підставі ст.25 господарського процесуального кодексу України замінити ЗАТ “ІК Керамет Інвест” на правонаступника в зв”язку зі зміною найменування.

Відповідно п.1.6 статуту ЗАТ “ЮПРАС КАПІТАЛ”, Товариство є правонаступником усіх цивільних прав та обов'язків Закритого акціонерного товариства “Інвестиційна Компанія “Керамет Інвест”, яке було створене 19 листопада 1997 р., шляхом перереєстрації Закритого акціонерного товариства “Фінансова Компанія “Керамет Інвест”; п.1.1 статуту зазначає, що Статут Закритого акціонерного товариства “ЮПРАС КАПІТАЛ” є новою редакцією Статуту Закритого акціонерного товариства “Інвестиційна Компанія “Керамет Інвест”, остання редакція якого зареєстрована державним реєстратором Виконавчого комітету Донецької міської ради 24.02.06 року, № 1 266 105 0003 003134. Відповідно до рішення Загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства “Інвестиційна Компанія “Керамет Інвест” від 23.10.07 р. (Протокол № 38) Закрите акціонерне товариство “Інвестиційна Компанія “Керамет Інвест” перейменоване в Закрите акціонерне товариство “ЮПРАС КАПІТАЛ” .

Ухвалою від 21.11.2007 р., на підставі приписів ст. 25 Господарського процесуального Кодексу України, судом здійснено процесуальне правонаступництво, закрите акціонерне товариство “Інвестиційна Компанія “Керамет Інвест” замінено на Закрите акціонерне товариство “ЮПРАС КАПІТАЛ”

Стаття 25 господарського процесуального кодексу України передбачає, що в разі вибуття однієї з сторін у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні внаслідок реорганізації підприємства чи організації господарський суд здійснює заміну цієї сторони її правонаступником, вказуючи про це в рішенні або ухвалі. Усі дії, вчинені в процесі до вступу правонаступника, є обов'язковими для нього в такій же мірі, в якій вони були б обов'язковими для особи, яку він замінив.

У відповідності до п.п. 2, 3, 4 частини 3 ст.129 Конституції України, основними засадами  судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, забезпечення  доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні  перед судом їх переконливості.

Згідно ст.42 Господарського процесуального кодексу України - правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відповідно ст.43 Господарського процесуального кодексу України - судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Стаття 33 Господарського процесуального кодексу України зазначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.  

Вивчивши  матеріали справи,  заслухавши в засіданні пояснення представника позивача, Господарським судом

            В с т а н о в л е н о.

31.07.2007 року між Закритим акціонерним товариством “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” (управителем) та громадянином Сердюковим Артемом Олександровичем (Установником управління) було укладено договір про управління цінними паперами та грошовими коштами № У 0001-К1, відповідно до п.п. 2.1, 2.2 якого установник управління передає в управління Управителю Активи, а саме: грошові кошти, призначені для інвестування в цінні папери; управитель зобов'язується за винагороду протягом певного строку здійснювати управління переданими в його розпорядження Активами, а також отриманими в процесі цього управління цінними паперами та грошовими коштами, що належать Установнику управління на праві власності, в інтересах Установника Управління.

Відповідно до п. 1.3 зазначеного договору об'єктами управління (Активами) є цінні папери та грошові кошти, призначені для інвестування в цінні папери, а саме: грошові кошти, передані в управління при укладанні договору про управління, а також цінні папери та грошові кошти, набуті Установником управління протягом строку дії договору про управління та у зв'язку з його виконанням.

Згідно з умовами, передбаченими цим договором, Установник управління передає в управління Управителю Активи, а саме: грошові кошти, призначені для інвестування в цінні папери ( п. 2.1. договору управління).

Відповідно до п. 2.3 договору Управитель має право здійснювати будь-які юридичні та фактичні дії в інтересах Установника управління щодо Активів, які передані в управління, в межах положень цього договору з урахуванням обмежень, встановлених Інвестиційною декларацією, що є невід'ємною частиною цього договору.

Сума грошових коштів, передана в управління Установником управління за цим договором, складає 200 000,00 грн.( п. 2.5. договору).

Термін дії договору складає 1 рік (п. 2.6 договору).

Договір вважається укладеним з моменту передачі грошових коштів, призначених для інвестування в цінні папери, Установником управління Управителю( п. 4.1.1. договору управління).

Додатками до договору є Інвестиційна декларація ( додаток № 1), та Винагорода Управителя за договором про управління цінними паперами та грошовими коштами ( додаток № 2).

Відповідно ст.1029 Цивільного Кодексу України, за  договором  управління  майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний  строк майно  в  управління,  а  друга  сторона  зобов'язується  за плату здійснювати від свого імені  управління  цим  майном  в  інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).

              За приписами ст. 1030 ЦК України, предметом   договору   управління   майном   можуть   бути підприємство як єдиний  майновий  комплекс,  нерухома  річ,  цінні папери, майнові права та інше майно.

        Не можуть бути предметом договору управління майном грошові кошти,  крім випадків, коли право здійснювати  управління грошовими коштами прямо встановлено законом.

Майно,  передане  в управління,  має бути відокремлене від іншого майна установника управління та від майна управителя.

Майно, передане в управління, має обліковуватися в управителя на окремому балансі, і щодо нього ведеться окремий облік.  Розрахунки, пов'язані  з управлінням майном,  здійснюються на окремому банківському рахунку.

              Істотними умовами договору управління майном є ( ст. 1035 ЦК України):   1) перелік майна, що передається в управління;    2) розмір і форма плати за управління майном.

                  Особливості  управління  цінними  паперами  встановлюються законом ( ст. 1045 ЦК України).

15.08.2007 року між Закритим акціонерним товариством “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” (продавцем), що діє в інтересах Сердюкова Артема Олександровича (Клієнта Продавця) та Товариством з обмеженою відповідальністю “СТОІК-Коммерс” (Покупцем) було укладено попередній договір купівлі-продажу цінних паперів, відповідно до пункту 1.1 якого Покупець зобов'язується купити, а Продавець зобов'язується продати за основним договором купівлі-продажу, який Сторони зобов'язуються укласти у майбутньому згідно з умовами цього договору наступні цінні папери: акції прості іменні, емітентом яких є Відкрите акціонерне товариство „Єнакіївський металургійний завод”, номінальною вартістю 15,25 грн., у кількості 500 штук.

Пунктом 1.2 попереднього договору встановлено, що сума основного договору купівлі-продажу буде складати 140000,00 грн.

Строк, у який Сторони зобов'язані укласти основний договір купівлі-продажу – не пізніше 20.09.2007 року (п. 1.3 попереднього договору).

При укладанні попереднього договору сторонами було погоджено істотні умови договору купівлі-продажу цінних паперів, такі як: предмет договору, порядок розрахунків, відповідальність сторін, гарантії продавця, порядок узгодження розбіжностей, порядок внесення змін до договору, строк дії договору.

Відповідно до п. 6.3 попереднього договору усі розбіжності, що виникають під час дії даного договору або у зв'язку з ним вирішуються шляхом переговорів. У разі неможливості вирішення розбіжностей шляхом переговорів Сторони вирішують їх у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

20.09.2007 року позивачем із супровідним листом № 01/651 на адресу відповідача був направлений підписаний з боку позивача договір купівлі-продажу цінних паперів № У 0022-К1 від 20.09.2007 року.

У відповідь на пропозицію позивача укласти основний договір купівлі-продажу цінних паперів відповідачем на адресу позивача направлено лист від 20.09.2007 року № 22/09 з пропозицією анулювати домовленість про купівлю цінних паперів та розірвання попереднього договору від 15.08.2007 року. Відповідачем було вмотивовано свою позицію тим, що, по-перше, як вбачається з тексту договору, позивач не є власником цінних паперів, які пропонуються до продажу та, по-друге, відповідно до діючого законодавства ЗАТ „Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” не має відповідної ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльності з управління цінними паперами.

Позивач звернувся до господарського суду з вимогою про зобов”язання ТОВ “СТОІК –Комерс” укласти з ЗАТ “ІК “Керамет-Інвест” договір купівлі-продажу цінних паперів відповідно до умов попереднього договору від 15.08.2007 р.

Особливості укладання попередніх договорів встановлені статтею 182 Господарського Кодексу України, та ст. 635 Цивільного Кодексу України.

За  попереднім  договором суб'єкт   господарювання зобов'язується  у  певний  строк,  але  не  пізніше  одного року з моменту  укладення   попереднього договору, укласти   основний господарський   договір   на   умовах,   передбачених   попереднім договором.

              Попередній договір повинен містити  умови,  що  дозволяють визначити предмет, а також інші істотні умови основного договору. До укладення  попередніх договорів не застосовується загальний порядок укладення господарських договорів.

              У  разі  якщо  сторона,  яка  уклала  попередній  договір, одержавши  проект  договору  від  іншої  сторони,  ухиляється  від укладення  основного  договору,  друга  сторона має право вимагати укладення такого договору в судовому порядку.

              Відносини  щодо укладення попередніх договорів регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням  особливостей, передбачених Господарським Кодексом України.

Наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 912 від 22.09.2004 р. “Про видачу ліцензії на здійснення професійної  діяльності на ринку цінних паперів”, вирішено з 27.10.2004 р. видати  Закритому акціонерному товариству "Інвестиційна Компанія "Керамет Інвест" (83050,  м.  Донецьк, вул. Рози Люксембург,   26а;   ідентифікаційний   код  юридичної  особи 20337279) ліцензію на здійснення професійної діяльності  на  ринку цінних  паперів  -  діяльності  по випуску та обігу цінних паперів (діяльності по випуску цінних паперів,  комісійної  діяльності  по цінних  паперах,  комерційної  діяльності  по  цінних  паперах)  у зв'язку з закінченням 26.10.2004 р.  строку дії попередньо виданої ліцензії серії АА N 241956.

  

                 Згідно Наказу Державної Комісії з цінних паперів та фондового ринку від 10.03.2006 р. N 239 “Про переоформлення ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів”, вирішено переоформити ліцензію серії АБ N 113416 від 27.10.2004  р. на  здійснення  професійної  діяльності  на ринку цінних паперів - діяльності  по  випуску  та   обігу цінних паперів ЗАТ "ІНВЕСТИЦІЙНА  КОМПАНІЯ "КЕРАМЕТ ІНВЕСТ" (ідентифікаційний код  юридичної  особи  20337279)  у  зв'язку  зі зміною місцезнаходження,  а саме:  з 83050,  м. Донецьк, вул. Рози Люксембург, 26 а,  на 83000,  м.  Донецьк,  Ворошиловський  район, вул. Постишева, 117.

Закритому акціонерному товариству „Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” видано ліцензію серії АВ № 020606 на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів, а саме, діяльності по випуску та обігу цінних паперів. Строк дії ліцензії встановлено з 27.10.2004 року по 27.10.2009 року.

Наказом Державної Комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.11.2007  N 1334 “Про переоформлення ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів”,  за підсумками  розгляду  заяви  та  документів,  поданих   до Державної  комісії   з  цінних  паперів  та  фондового  ринку  на переоформлення ліцензії на здійснення  професійної  діяльності  на ринку цінних паперів у зв'язку зі зміною найменування професійного учасника,  вирішено:

1. Переоформити ліцензію серії АВ N 020606 від 10.03.2006 р., видану Закритому акціонерному товариству "Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” (ідентифікаційний код юридичної особи 20337279), на здійснення професійної діяльності на  ринку  цінних  паперів  - діяльності  по  випуску  та  обігу  цінних  паперів (діяльності по випуску цінних паперів;  комісійної діяльності по цінних  паперах; комерційної  діяльності  по  цінних паперах), у зв'язку зі зміною найменування, а саме: ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ  "КЕРАМЕТ ІНВЕСТ" на ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЮПРАС КАПІТАЛ".

2. Визнати  недійсною   ліцензію   серії  АВ   N 020606   від 10.03.2006  р.,    видану    ЗАКРИТОМУ   АКЦІОНЕРНОМУ   ТОВАРИСТВУ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "КЕРАМЕТ ІНВЕСТ" на здійснення  професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів (діяльності по випуску цінних  паперів;  комісійної діяльності  по  цінних  паперах;  комерційної діяльності по цінних паперах), у зв'язку з її переоформленням.

Суд зазначає, що на вимогу суду про надання для огляду оригіналів документів,  представник ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” з заявою від 14.11.2007 р. долучив до матеріалів справи нотаріально засвідчену копію ліцензії АВ № 020606, виданої ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 10.03.2006 року на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльність по випуску та обігу цінних паперів. Повідомив, що оригінал надати зможе лише після повернення керівника ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” з відрядження. Але станом на 14.11.2007 р. вказана ліцензія вже була визнана недійсною.

21.11.2007 р. позивачем, ЗАТ “ЮПРАС КАПІТАЛ”, до матеріалів справи надано Ліцензію Серія АВ № 376831  на здійснення  професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів.   Строк дії ліцензії 27.10.2004 р. – 27.10.2009 р.

Дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії – 22.09.2004 р. № 912.

Суд не погоджується з тим, що: Ліцензія АВ № 020606, видана ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 10.03.2006 року на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльність по випуску та обігу цінних паперів, що була дійсна на час укладання ЗАТ “ІК “Керамет Інвест”  договору про управління цінними паперами та грошовими коштами № У 0001-К1 від 31.07.2007 р. з громадянином Сердюковим, та попереднього договору купівлі-продажу цінних паперів від 15.08.2007 р. з ТОВ “СТОІК-Коммерс”, та з 01.11.2007 р. визнана недійсною, надавала;  та Ліцензія Серії АВ № 376831, видана  ЗАТ “ЮПРАС КАПІТАЛ” на здійснення  професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів,  надає право позивачу на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльності з управління цінними паперами.

В період видачі та первісного переоформлення ЗАТ ІК “Керамет Інвест”  Ліцензії  на професійну діяльність на ринку цінних паперів: діяльність по випуску та обігу цінних паперів, діяв Закон України “Про цінні папери та фондову біржу”, за приписами ст. 26  якого  діяльністю по випуску та обігу цінних паперів, відповідно  до цього Закону, визнається посередницька діяльність  по  випуску  та обігу цінних паперів, здійснювана банками,  а  також  акціонерними товариствами, статутний фонд яких сформовано за  рахунок  виключно іменних акцій, та іншими  товариствами (надалі - торговці  цінними паперами),  для  яких  операції  з  цінними  паперами   становлять виключний вид їх діяльності. Торговці  цінними  паперами  були вправі здійснювати  такі   види діяльності по випуску та обігу цінних паперів:

а) діяльність по випуску цінних паперів; б) комісійну діяльність по цінних паперах;                      в) комерційну діяльність по цінних паперах.

              Діяльністю по випуску  цінних  паперів  визнається  виконання торговцем цінними паперами за дорученням, від імені і  за  рахунок емітента обов'язків по організації передплати на цінні папери  або їх реалізації іншим способом. При цьому торговець цінними паперами за домовленістю з емітентом може брати на себе зобов'язання у разі неповного  розміщення  цінних  паперів   викупити   в  емітента нереалізовані цінні папери.

Комісійною  діяльністю  по    цінних    паперах    визнається купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється  торговцем  цінними паперами від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи.

              Комерційною  діяльністю  по   цінних    паперах    визнається купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється  торговцем  цінними паперами від свого імені та за свій рахунок.

З 12.05.2006 р. набрав чинності Закон України “ Про цінні папери та фондовий ринок” крім:  частини третьої статті 8, яка набирає чинності через 2 роки з дня опублікування цього Закону;  абзацу другого   підпункту   четвертого   пункту   третього розділу VII "Прикінцеві положення",  який набирає  чинності  через 2 роки з дня опублікування цього Закону;   частини першої статті 48, яка набирає чинності через 3 роки з дня опублікування цього Закону.

Відповідно п.4 розділу VІІ “Прикінцеві та перехідні положення” ЗУ “Про цінні папери та фондовий ринок”, учасники  фондового  ринку  протягом  трьох  років  після набрання чинності цим Законом повинні привести свою  діяльність  у відповідність із цим Законом.

              Учасники фондового  ринку,   які  мають  ліцензії  на  право провадження професійної діяльності на  фондовому  ринку,  протягом трьох  років  після  набрання  чинності цим Законом провадять свою діяльність відповідно  до  виданих  ліцензій.  

Після закінчення строку дії ліцензії провадження відповідного виду професійної діяльності дозволяється за умови отримання нової ліцензії згідно із цим Законом.

          

Стаття 2 Цього Закону дає поняття професійного учасника фондового ринку, якими є юридичні особи,  які на підставі ліцензії,  виданої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку,  провадять  на  фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначені законами України.

          

За приписами ст. 16 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок”, професійна діяльність  на  фондовому  ринку  -  діяльність юридичних  осіб  з  надання  фінансових  та  інших  послуг у сфері розміщення  та  обігу  цінних  паперів,  обліку  прав  за  цінними паперами, управління   активами   інституційних  інвесторів,  що відповідає вимогам,  установленим до такої діяльності цим  Законом та законодавством.

На  фондовому  ринку  здійснюються  такі  види професійної діяльності:     діяльність з торгівлі цінними паперами;           діяльність з управління активами інституційних інвесторів;     депозитарна діяльність; діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку.

Професійна  діяльність  на  фондовому  ринку  здійснюється виключно  на підставі ліцензії,  що видається Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.  

Діяльність з управління цінними паперами, входить до складу професійної діяльності з торгівлі цінними паперами, наряду з брокерською діяльністю; дилерською діяльністю; андеррайтингом (ст.17 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок”).

Відповідно п.5 ст. 17 Закону, діяльність з управління цінними паперами - діяльність, яка провадиться  торговцем  цінними  паперами  від  свого   імені   за винагороду  протягом  визначеного  строку на підставі договору про управління переданими йому цінними паперами та грошовими  коштами, призначеними для інвестування в цінні папери, а також отриманими в процесі цього управління цінними паперами  та  грошовими  коштами, які  належать  на  праві власності установнику управління,  в його інтересах або в інтересах визначених ним третіх осіб.   Торговець цінними паперами має право  укладати  договори  про управління цінними паперами з фізичними та юридичними особами.

              Істотні умови   договору   про  управління  цінними  паперами встановлюються законом та за домовленістю сторін.

             Договір про управління цінними паперами  не  може  укладатися торговцем цінними паперами з компанією з управління активами.

              Торговець цінними   паперами   здійснює   управління  цінними паперами відповідно   до  вимог  Цивільного   кодексу    України, цього Закону, інших законів, нормативно-правових актів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

              Поєднання  окремих видів   професійної   діяльності  на фондовому ринку не допускається,  крім випадків, передбачених цим Законом  та  іншими  актами  законодавства,  які регулюють порядок здійснення  окремих  видів  професійної  діяльності  на  фондовому ринку( ст. 26 ЗУ “Про цінні папери та фондовий ринок”).

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок”, внесені зміни до ст. 4 “Діяльність на ринку цінних паперів, що підлягає ліцензуванню” Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів”, за умовами якої, підлягає ліцензуванню  діяльність з управління цінними паперами - діяльність, яка провадиться  торговцем  цінними  паперами  від  свого   імені   за винагороду  протягом  визначеного  строку на підставі договору про управління переданими йому цінними паперами та грошовими  коштами, призначеними для інвестування в цінні папери, а також отриманими в процесі цього управління цінними паперами  та  грошовими  коштами, які  належать  на  праві власності установнику управління,  в його інтересах або в інтересах визначених ним третіх осіб.

Пунктом 5 розділу VІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок”, Кабінету Міністрів України та Національному банку  України доручено підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення до Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в  Україні"  змін,  що  стосуються  відкриття  торговцем   цінними паперами  рахунка для свого клієнта з метою провадження діяльності з управління цінними паперами.

          Державною Комісією з цінних паперів та фондового ринку прийнято рішення 26.05.2006  N 345 ( Зареєстровано в Міністерстві юстиції України  28 липня 2006 р.за N 90/12764) “Про затвердження Порядку та умов видачі  ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії”, пунктом 2 якого встановлено, що заяви про видачу  ліцензії  та  відповідні документи  на  провадження  окремого  виду  діяльності  з торгівлі цінними  паперами  -  діяльності  з  управління  цінними  паперами (підпункт  5.1.3  підпункту  5.1  пункту  5  розділу I зазначеного Порядку)  приймаються  Державною  комісією  з  цінних  паперів  та фондового  ринку  до  розгляду - в  разі  набуття чинності рішенням Державної комісії  з  цінних  паперів  та  фондового  ринку,  яким затверджуються вимоги щодо обліку цінних паперів і грошових коштів клієнтів  торговця  цінними  паперами,  установлені  на  виконання частини  сьомої  статті  17  Закону  України  "Про цінні папери та фондовий ринок",  але не раніше  ніж  з  дати  набуття чинності  змінами  до  Закону  України  "Про  платіжні  системи та переказ коштів в Україні",  що  стосуються  відкриття торговцем  цінними  паперами  рахунку  для  свого  клієнта з метою провадження діяльності з управління цінними паперами.

          На цей час нормативні документи, на які йдеться посилання в Рішенні Комісії № 345 та п.5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” ще не прийняті, тому ліцензування діяльності з управління цінними паперами не здійснюється.

          Попередній договір купівлі-продажу цінних паперів від 15.08.2007 р., укладений між ЗАТ “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” та  ТОВ “СТОІК-Коммерс”,  та Договір купівлі-продажу цінних паперів, зобов”язати укласти який між ТОВ “СТОІК-Коммерс” та ЗАТ “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” на умовах попереднього договору від 15.08.2007 р., вимагає позивач у цьому спорі, -  укладаються Закритим акціонерним товариством “ІК “Керамет Інвест” в інтересах Сердюкова Артема Олександровича на підставі Договору про управління  цінними паперами та грошовими коштами № У 0001-КІ від 31.07.2007 р.

          Як було зазначено вище, за приписами Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок”, для здійснення діяльності  по управлінню цінними паперами Управитель повинен мати Ліцензію на цей вид діяльності.

          Ні ЗАТ “ІК “Керамет Інвест”, який припинив свою діяльність в зв”язку з перейменуванням, ні його правонаступник ЗАТ “ЮПРАС КАПІТАЛ” не мають ліцензії на зазначений вид професійної діяльності на фондовому ринку.   

Ліцензія Серії АВ № 020606, видана ЗАТ “ІК “Керамет Інвест” Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 10.03.2006 року на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльність по випуску та обігу цінних паперів, що була дійсна на час укладання ЗАТ “ІК “Керамет Інвест”  договору про управління цінними паперами та грошовими коштами № У 0001-К1 від 31.07.2007 р. з громадянином Сердюковим, та попереднього договору купівлі-продажу цінних паперів від 15.08.2007 р. з ТОВ “СТОІК-Коммерс”, та з 01.11.2007 р. визнана недійсною,;  та Ліцензія Серії АВ № 376831, видана  ЗАТ “ЮПРАС КАПІТАЛ” на здійснення  професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів, не надають позивачу право на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльності з управління цінними паперами.

Отже,  укладання договору купівлі-продажу цінних паперів  на підставі договору про управління цінними паперами та грошовими коштами № У 0001-К1 від 31.07.2007 р., за відсутності ліцензії на провадження діяльності з управління цінними паперами, буде суперечити приписам Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” та ст.4 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів”.

Суд приймає як обґрунтовані доводи відповідача, викладені ним при вмотивуванні відмови від укладання основного договору купівлі-продажу цінних паперів, про те, що ЗАТ „Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” не має відповідної ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльності з управління цінними паперами.

З урахуванням викладених обставин, суд дійшов  висновку, що відмова відповідача в укладанні основного договору купівлі-продажу цінних паперів ґрунтується на нормах чинного законодавства.

Враховуючи викладене,  приймаючи до уваги всі наведені обставини в їх сукупності, реорганізацію позивача у справі шляхом зміни найменування, зважаючи на підставність відмови відповідача від укладання з позивачем основного договору купівлі-продажу цінних паперів, суд вважає позовні вимоги  такими, що не підлягають задоволенню.

Судові витрати згідно ст. 49 Господарського процесуального Кодексу України покладаються на позивача.

          Керуючись ст. ст. 22, 25, 33, 34, 43, 49, 75, 77, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального Кодексу України, господарський суд,-

                                                       В И Р І Ш И В:

Відмовити Закритому акціонерному товариству “ЮПРАС КАПІТАЛ” м. Донецьк у задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю “СТОІК-Коммерс” м. Донецьк  про зобов'язання ТОВ “СТОІК-Коммерс” укласти з ЗАТ “Інвестиційна компанія “Керамет Інвест” договір купівлі-продажу цінних паперів відповідно до умов попереднього договору від 15.08.07р.

За погодженням присутньої сторони в судовому засіданні 03.12.2007 р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

          Повний текст рішення виготовлений та підписаний 04.12.2007 р.

     

          

Суддя                                                                         Дучал Н.М.                               

Вик.Мішина М.О.

Надруковано 3 екземпляри:

1 – позивачу;

1 – відповідачу;

1 – у справу.

     

Дата ухвалення рішення03.12.2007
Оприлюднено12.12.2007

Судовий реєстр по справі —19/289пн

Рішення від 03.12.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Ухвала від 28.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Ухвала від 21.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Ухвала від 14.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Ухвала від 25.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Ухвала від 04.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні