Постанова
від 09.09.2010 по справі 2а-4614/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2010 року < Текст > Справа № 2а-4614/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі :

головуючого - судді Татаринова Д.В.

при секретарі Сандига В.М.

розглянув у відкритому су довому засіданні адміністр ативну справу

позову: Державної под аткової інспекції у Шевченкі вському районі м. Запоріжжя, м. Запоріжжя,

до: Товариства з обмеж еною відповідальністю «Три А », м. Запоріжжя

про: стягнення податк ової заборгованості,

за участю представників ст орін:

від позивача: не прибув;

від відповідача: не прибув, -

ВСТАНОВИВ:

07 липня 2010 року до Запорізько го окружного адміністративн ого суду надійшов адміністра тивний позов Державної подат кової інспекції у Шевченківс ькому районі м. З апоріжжя до товариства з обм еженою відповідальністю «Тр и А», в якому позивач просить с уд стягнути з відповідача за боргованість у розмірі 23 398, 33 гр н., у тому числі по податку на п рибуток у розмірі 743, 00 грн. та по податку на додану вартість у розмірі 22 655, 33 грн.

Ухвалою суду від 08 липня 2010 ро ку відкрито провадження у сп раві № 2а-4614/10/0870, судове засідання призначено на 25 серпня 2010 року об 16 год. 15 хв.

У зв' язку з неявкою у судов е засідання 25 серпня 2010 року пр едставника відповідача, на п ідставі ст. 128 КАС України, розг ляд справи відкладався до 09 ве ресня 2010 року.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, д о суду надав заяву про розгля д справи без його участі, в пор ядку письмового провадження , позовні вимоги підтримує у п овному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання вдруге не з ' явився, про час та місце роз гляду справи повідомлявся на лежним чином. Документи напр авлені відповідачу повернул ись на адресу суду з відмітко ю поштового відділення «за з акінченням терміну зберіган ня».

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС Укр аїни у разі ненадання особам и, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься: юридичним особам та фізи чним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначе на в Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців; фізич ним особам, які не мають стату су підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом пор ядку. У разі відсутності осіб , які беруть участь у справі, з а такою адресою вважається, щ о судовий виклик або судове п овідомлення вручене їм належ ним чином.

За приписами ч.11 ст.35 КАС Укра їни розписку про одержання п овістки (повістку у разі немо жливості вручити її адресату чи відмови адресата її одерж ати) належить негайно поверн ути до адміністративного суд у. У разі повернення поштовог о відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з нез алежних від суду причин, вваж ається, що така повістка вруч ена належним чином.

Таким чином, суд вважає за м ожливе розглянути справу за відсутності представника ві дповідача на підставі наявни х в справі доказів.

Згідно з ч. 1 ст.41 КАС України с уд під час судового розгляду адміністративної справи зді йснює повне фіксування судов ого засідання за допомогою з вукозаписувального технічн ого засобу. У разі неявки у суд ове засідання всіх осіб, які б еруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цьог о Кодексу розгляд справи зді йснюється за відсутності осі б, які беруть участь у справі ( у тому числі при розгляді спр ави в порядку письмового про вадження), фіксування судово го засідання за допомогою зв укозаписувального технічно го засобу не здійснюється.

Керуючись приписами стате й 33, 35, 41 КАС України суд розгляну в справу на підставі наявних доказів, фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу не здійснювалось.

З матеріалів справи та наяв них в ній доказів, судом встан овлено наступне.

ТОВ «Три А» (код ЄДРПОУ 30980495) за реєстроване як суб' єкт підп риємницької діяльності - юри дична особа зареєстроване ро зпорядженням Виконавчого ко мітету Запорізької міської р ади від 25 червня 2008 року за № 1 103 10 6 0007 016234.

Як свідчать матеріали спра ви, відповідач має заборгова ність перед бюджетом у сумі 23 398, 33 грн., у тому числі по податку на прибуток у розмірі 743, 00 грн. т а по податку на додану вартіс ть у розмірі 22 655, 33 грн.

Заборгованість по податку на додану вартість виникла в наслідок поданих декларацій з податку на додану вартість , що підлягає нарахуванню до с плати в бюджет, а саме: податко ва декларація за 05 місяць 2009 ро ку на суму 22 700, 00 грн.

Заборгованість по податку на прибуток виникла внаслід ок поданих декларацій з пода тку на прибуток підприємства в яких ТОВ «Три А» визначено с уму податку до сплати за півр іччя 2009 року у сумі 743, 00 грн.

З урахуванням переплати в с умі 44, 67 грн., загальна заборгов аність відповідача по штрафн им санкціям склала 23 398, 33 грн.

Позивачем вживалися заход и щодо отримання наявної под аткової заборгованості відп овідача, що підтверджується наявними в матеріалах справи податковими вимогами: перша податкова вимога № 1/613 від 06 лип ня 2009 року та друга податкова в имога № 2/776 від 15 вересня 2009 року. Але вказані податкові вимоги залишені відповідачем без з адоволення.

Розглянувши матеріали спр ави, суд вважає, що позов підля гає задоволенню в повному об сязі з наступних підстав.

Відповідно до Закону Украї ни “Про державну податкову с лужбу в Україні” від 04.12.1990р. №509-Х ІІ податкові органи здійснюю ть контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нар ахування та сплати податків та зборів (обов'язкових плате жів), контролю за валютними оп ераціями, контролю за додерж анням порядку проведення го тівкових розрахунків за т овари (послуги) у встановле ному законом порядку, а так ож контролю за наявністю сві доцтв про державну реєстраці ю суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій на провадження видів господа рської діяльності, що підля гають ліцензуванню відпові дно до закону, торгових пате нтів.

Як встановлено п.п. 4.1.1. Закону України “Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами ”, № 2181 від 21 грудня 2000 року платни к податків самостійно обчис лює суму податкового зобов'я зання, яку зазначає у податко вій декларації

Податкове зобов' яза ння та податковий борг згідн о п.п.1.2., 1.3 ст.1 Закону України “Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами” є зобов' яз ання платника податків сплат ити до бюджетів або державни х цільових фондів відповідну суму коштів самостійно узго джене платником податків або узгоджене в адміністративно му чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений стр ок.

Відповідно до абз. 2 пп. 5.3.1 п.5.3 с т. 5 Закону України “Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами” платник податків зо бов' язаний сплатити нарахо вану суму податкового зобов' язання у строки визначені в з аконі з відповідного податку , а за їх відсутності - протяг ом тридцяти календарних днів від дня отримання податково го повідомлення про таке нар ахування.

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 цього ж Закону податкове зобов' яза ння самостійно узгоджене пла тником податків у податковій декларації, вважається узго дженим з дня подання такої по даткової декларації.

Згідно п.5.4 Закону України “П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами” узгоджена сума податкового зобов'язан ня, не сплачена платником под атків у строки, визначені ціє ю статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

У зв' язку з несплатою плат ником податків узгодженої су ми податкового зобов' язанн я згідно п. п. 6.2.1 п.6.2. ст.6 та п.п.6.2.4 п . 6.2. ст. 6 Закону України “Про по рядок погашення зобов' язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами”, платнику пода тків були направлені податко ві вимоги.

ДПІ у Шевченківському райо ні м. Запоріжжя надсилала від повідачу податкові вимоги, п ершу за № 1/613 від 06 липня 2009 року т а друга податкова вимога № 2/776 в ід 15 вересня 2009 року.

Але вказані податкові вимо ги залишені відповідачем без задоволення.

Відповідно до п. п. 6.2.3 ст.6 Зако ну України “Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми”, податкові вимоги надсил аються :

а) перша податкова вимога - не раніше першого робочого д ня після закінчення гранично го строку сплати узгодженої суми податкового зобов' яза ння. Перша податкова вимога м істить повідомлення про факт узгодження податкового зобо в' язання та виникнення пра ва податкової застави на акт иви платника податків , обов' язок погасити суму податково го боргу та можливі наслідки непогашення його у строк ;

б) друга податкова вимога - не раніше тридцятого календ арного дня від дня направлен ня (вручення) першої податков ої вимоги, у встановлені стро ки. Друга податкова вимога до датково до відомостей, викла дених у першій податковій ви мозі, може містити повідомле ння про дату та час проведенн я опису активів платника под атків, що перебувають у подат ковій заставі, а також про дат у та час проведення публічни х торгів з їх продажу.

Як вказано у пункті 1.7 статті 1 Закону України “Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами” активами платника по датків є кошти, матеріальні т а нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізи чній особі за правом власнос ті або повного господарськог о відання.

Відповідно до п. п. 3.1.1 ст. 3 Зак ону України “Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами”, згідно якого активи пл атника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду.

Посилання позивача є обґру нтованими та такими, що відпо відають законодавству.

На підставі викладеного, вр аховуючи положення ч. 1 ст. 11 КАС України (розгляд і вирішення справ в адміністративних су дах здійснюється на засадах змагальності сторін та свобо ди в наданні ними суду своїх д оказів і у доведеності перед судом їх переконливості), суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги про стягне ння з ТОВ «Три А» заборговано сті у розмірі 23 398, 33 грн. є обґрун тованими та підтвердженими д окументальними доказами.

З огляду на викладене, відпо відно до ч. 1, 2 ст. 71 КАС України, к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, крім випадків, встановлени х статтею 72 цього Кодексу, вра ховуючі, що відповідач не зап еречив проти позову, у судове засідання не прибув, витребу вані судом документи не нада в, суд вважає позовні вимоги Д ПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя про стягнення ТО В «Три А» заборгованості заб оргованість у розмірі 23 398, 33 грн ., у тому числі по податку на пр ибуток у розмірі 743, 00 грн. та по п одатку на додану вартість у р озмірі 22 655, 33 грн. є доведеними, д окументально підтвердженим и та такими, що підлягають зад оволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 71, 159-163 КАС України , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Тр и А» (69068, м. Запоріжжя, вул. Бочар ова, 10/138, ЄДРПОУ 30980495) на користь Де ржавного бюджету Шевченківс ького району м. Запоріжжя (код одержувача: 34676911 в ГУДКУ у Запор ізькій області МФО 813015) податко вий борг по податку на прибут ок у розмірі 743 (сімсот сорок тр и гривні) перерахувати на (код платежу 11021000, р/р 31114009700009) та податко вий борг з податку на додану в артість у сумі 22 655 (двадцять дв і тисячі шістсот п' ятдесят п' ять гривень) 33 копійки пер ерахувати на (код платежу 14010100 н а р/р 31116029700009).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України - з дня скл адення її в повному обсязі, ап еляційної скарги, з подачею ї ї копії відповідно до кілько сті осіб, які беруть участь у с праві.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя /підпис/ Д.В. Татаринов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.09.2010
Оприлюднено03.11.2010
Номер документу11893868
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4614/10/0870

Постанова від 09.09.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Постанова від 09.09.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 08.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні