Рішення
від 09.05.2024 по справі 331/1246/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

РІШЕННЯ

іменем України

09.05.2024

Справа № 331/1246/24

Провадження № 2/331/1206/2024

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі головуючої судді Фісун Н.В., за участю секретаря Свириденко О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про визнання права на приватизацію, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі 28.02.2024 року звернулися до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя з позовом до Районної адміністрації ЗМР по Олександрівському району про визнання права на приватизацію.

В обґрунтування позову зазначено, що ОСОБА_1 проживає та зареєстрований у квартирі АДРЕСА_1 , що підтверджується штампом про реєстрацію місця проживання у паспорті (12.07.1990), а також витягом з реєстру Запорізької територіальної громади Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради. Після одруження дружина, ОСОБА_3 також була зареєстрована, проживала та фактично проживає у квартирі АДРЕСА_1 , що підтверджується штампом про реєстрацію місця проживання у паспорті (21.11.2000) та витягом з реєстру Запорізької територіальної громади Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради. Позивачі звернулися до органу приватизації житла Районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району із заявою про приватизацію квартири відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», але листом Відповідача від 04.01.2024 р. №Л-553-О-1 було відмовлено у приватизації житла у зв`язку з тим, що до заяви про приватизацію житла не було додано ордер про надання жилої площі. Раніше Позивачі зверталися до Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради із заявою про видачу копії ордеру на квартиру АДРЕСА_2 , оригінал якого втрачено. У відповідь було отримано лист «Про розгляд звернення» від 14.06.2023 №Л-1154 у якому зазначається, що у відділі обліку та розподілу житлової площі департаменту корінці ордерів на заселення житлових приміщень зберігаються лише з 1984 року (на цю квартиру ордер був виданий у 1979 році)тому видача дублікату не є можливим,тому Позивачі вимушені звернутися до суду з цим позовом і просити суд визнати за Позивачами право на приватизацію квартири та зобов`язати Відповідача прийняти документи на приватизацію квартири згідно з вимогами Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» за відсутності ордеру на жиле приміщення.

Квартира АДРЕСА_2 належить до державного житлового фонду місцевих рад, оскільки є власністю територіальної громади м. Запоріжжя. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є єдиними наймачами квартири. Відмовляючи Позивачам у приватизації житла листом «Про розгляд заяви» від 04.01.2024 р. №Л-553-О-1, Відповідач зазначив таке: у п. 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 р. №396, визначено конкретний перелік документів, що громадянин повинен подати до органу приватизації. Зазначено, що не надана копія ордера на житлове приміщення встановленого зразка, виданого виконавчим комітетом Запорізької міської ради. Роз`яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.09.2013 р. № 7/10-13962 стосовно зберігання документів (ордерів) та їх надання, були розглянуті на засіданні робочої групи Запорізької міської ради по вирішенню проблемних питань з організації процесу приватизації житла в місті Запоріжжі. Районним адміністраціям міста надані письмові рекомендації з цього питання (лист управління з питань правового забезпечення роботи галузей міського господарства Запорізької міської ради від 10.01.2014 р. №0732/01-10), в яких повідомлено, що у випадках, коли до заяви про приватизацію квартир (будинків) не буде надана копія ордера про надання житлової площі, орган приватизації повинен відмовити заявнику в приватизації займаної квартири. Тому районна адміністрація Запорізької міської ради по Олександрівському району як виконавчий орган міської ради, на жаль, вимушена відмовити у приватизації житла. Відповідно до вимог ч. 11 ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» спори, що виникають при приватизації квартир (будинків) та житлових приміщень у гуртожитках державного житлового фонду, вирішуються судом. Прохають суд визнати за ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_2 )право на приватизацію, зобов`язати Районну адміністрацію Запорізької міської ради по Олександрівському району провести приватизацію за відсутністю ордеру і передати у власність квартиру за адресою: АДРЕСА_3 у відповідності до вимогЗакону України ««Про приватизацію державного житлового фонду».

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 29.02.2024 року відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи проводити в загальному позовному провадженні та призначено підготовче судове засідання.

20.03.2024від відповідачанадійшов відзив,в якомузауважують,що данаситуація виниклане звини органуприватизації,а узв`язку зненаданням позивачамидо органуприватизації відповіднихдокументів,тому районнаадміністрація неє тимвідповідачем,який порушив,не визнавчи оспоривсуб`єктивні права,свободи чиінтереси позивача,позовні вимогине визнають.Що стосуєтьсявимог щодо визнанняправа наприватизацію запозивачами,просить ухвалитирішення нарозсуд суду напідставі доказівнаявних уматеріалах справи /а.с.42-51/.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 11.04.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

9 травня 2024 року від позивачів надійшла заява про уточнення позовних вимог.

Представник позивачів у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Представник відповідачав судовомузасіданні просилаухвалити рішенняна розсудсуду,на підставі доказів наявних у матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши думку сторін, оцінивши докази надані сторонами, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до вимогст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст.81,83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

На підставіст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що відповідно до інформації про реєстрацію місця проживання особи від 25.04.2023 року видану департаментом реєстраційних послуг управління державної реєстрації фізичних осіб Запорізької міської ради місце проживання ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 з 12.07.1990 року /а.с.11/.

Дружина, ОСОБА_3 також була зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 з 21.11.2000 року, що підтверджується штампом про реєстрацію місця проживання у паспорті та витягом з реєстру Запорізької територіальної громади Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради/а.с.17/.

Судом також встановлено, що Позивачі зверталися до Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради із заявою про видачу копії ордеру на квартиру АДРЕСА_2 , оригінал якого втрачено. У відповідь було отримано лист «Про розгляд звернення» від 14.06.2023 №Л-1154 у якому зазначається, що у відділі обліку та розподілу житлової площі департаменту корінці ордерів на заселення житлових приміщень зберігаються лише з 1984 року (на цю квартиру ордер був виданий у 1979 році)тому видача дублікату не є можливим./а.с.21/.

Відповідно до відповіді Районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району ОСОБА_4 було відмовлено у приватизації житла листом «Про розгляд заяви» від 04.01.2024 р. №Л-553-О-1, Відповідач зазначив таке: у п. 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 р. №396, визначено конкретний перелік документів, що громадянин повинен подати до органу приватизації. Зазначено, що не надана копія ордера на житлове приміщення встановленого зразка, виданого виконавчим комітетом Запорізької міської ради./а.с.22/.

Відповідно до вимог ст. 345 ЦK України фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. Приватизація здійснюється у порядку, встановленому законом.

Правові основи приватизації житла, що знаходиться в державній власності, визначені уЗаконі України «Про приватизацію державного житлового фонду».

Відповідно дост.1 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація державного житлового фонду (далі - приватизація) - це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т.ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

Згідно зі ч. 1 ст.2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» до об`єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати, житлові блоки (секції), кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів (далі - квартири (будинки), які використовуються громадянами на умовах найму.

Відповідно до статті 3Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»приватизація здійснюється шляхом:безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім`ї та додатково 10 квадратних метрів на сім`ю;продажу надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов.

Згідно з ч. 1ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд.

Відповідно до п. 11 ст. 8Закону України«Про приватизаціюдержавного житловогофонду» спори, що виникають при приватизації квартир (будинків) та житлових приміщень у гуртожитках державного житлового фонду, вирішуються судом.

Частиною 3 статті 9 ЖК України передбачено, що громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду, житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачених законом.

Відповідно до п. 10 ч. 1ст. 15 ЖК України, до компетенції виконавчих комітетів районних, міських, районних у містах рад народних депутатів належить видача ордерів на жилі приміщення.

Згідно зст. 58 ЖК України, ордер є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

Відповідно до п. п. 69, 70, 72Постанови ради Міністрів Української РСР від 11 грудня 1984 року № 470 «Про затвердження Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР»(розділ IV), ордер на жиле приміщення видається на підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів та є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення, дійсний протягом 30 днів.

Ордер вручається громадянинові, на ім`я якого він виданий, або за його дорученням іншій особі. При одержанні ордера пред`являються паспорти (або документи, що їх замінюють) членів сім`ї, включених до ордера.

При вселенні в надане жиле приміщення громадянин здає ордер у житлово-експлуатаційну організацію, а за її відсутності відповідному підприємству, установі, організації. Одночасно подаються паспорти усіх членів сім`ї, включених до ордера, з відміткою про виписку з попереднього місця проживання.

З аналізу вказаних правових норм випливає, що ордер це документ, що має тимчасову дію та є законною підставою вселення особи до житлового приміщення.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивачів про визнання за ними право на приватизацію квартири за адресою: АДРЕСА_3 без надання ордера та зобов`язання відповідача провести дії по приватизації квартири за відсутності ордеру у відповідності до вимогЗакону України «Про приватизацію державного житлового фонду»є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.12,13,76-82,89, 258,259,263-265, 268, 354 ЦПК України,ст.9,15,58 ЖК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 доРайонної адміністраціїЗапорізької міськоїради поОлександрівському районупро визнанняправа наприватизацію задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_2 ) право на приватизацію квартири за адресою: АДРЕСА_3 та зобов`язати Районну адміністрацію Запорізької міської ради по Олександрівському району провести приватизацію за відсутністю ордеру і передати у власність квартиру за адресою: АДРЕСА_3 у відповідності до вимогЗакону України ««Про приватизацію державного житлового фонду».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Повний текст рішення виготовлено 10.05.2024 року.

Суддя Н.В.Фісун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118938760
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —331/1246/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні