Рішення
від 09.05.2024 по справі 742/5492/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/87/24

Єдиний унікальний № 742/5492/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2024 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області у складі головуючого судді Циганка М.О., за участю секретаря судових засідань Харченко Л.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

установив:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Чумак Вікторія Павлівна звернулась до суду з позовом до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що позивач і відповідач від подружнього життя мають неповнолітніх синів - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . На даний час діти проживають з позивачем, відповідач проживає окремо, допомоги на утримання дітей в добровільному порядку не надає, в зв`язку з чим позивач звернувся до суду з позовом про стягнення аліментів у загальному позовному провадженні з вимогою про стягнення аліментів на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу).

Позивач в судове засідання не з`явився, проте згідно з адресованою до суду заявою його представника, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд розглянути справу за їх відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явилася з невідомих для суду причин, хоча про дату, час і місце судового засідання була повідомлена належним чином. У зв`язку з цим, суд, у відповідності до ст. 280 ЦПК України, вважає, за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав:

Як передбаченост. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

В силу ст.51КонституціїУкраїни батьки зобов`язані утримувати дітей до їх повноліття.

Вимогамист.141 Сімейного кодексу Українипередбачено, зокрема, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно дост.180 Сімейного кодексу Українибатьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно дост. 182 Сімейного кодексу Українипри визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; та інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про народження, виданого виконкомом Яблунівської сільської ради Прилуцького району, Чернігівської області, серії НОМЕР_1 від 25 травня 2010 року, ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_4 , батьками якого записані: ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (а.с.11).

Згідно копії свідоцтва про народження, виданого виконкомом Яблунівської сільської ради Прилуцького району, Чернігівської області, серії НОМЕР_2 від 14 лютого 2012 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_5 , батьками якого записані: ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (а.с.12).

Відповідно до рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 30.09.2015, шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 розірвано, прізвище ОСОБА_3 змінила на дошлюбне " ОСОБА_6 " (а.с.13-14).

Неповнолітні сини сторін ОСОБА_5 та ОСОБА_4 зареєстровані та фактично проживають разом з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Яблунівської сільської ради №225 від 28.07.2023 (а.с.34).

Позивачем заявлено вимогу про стягнення аліментів з відповідача на утримання неповнолітніх дітей у розмірі 1/3 частини всіх видів його доходів, але не менше мінімального рекомендованого розміру аліментів на одну дитину, що становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч.1ст.79 СК України, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч.1ст.89 ЦПК України).

Судом встановлено, що відповідач працездатного віку, неповнолітні діти проживають разом з батьком та знаходяться на його утриманні, тому, оцінюючи докази у справі, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання неповнолітніх синів щомісячно у розмірі однієї третьої заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, до досягнення дітьми повноліття, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. починаючи з 11 жовтня 2023 року - часу звернення до суду з позовною заявою. Саме такий розмір аліментів, на думку суду, має бути необхідним та достатнім для забезпечення неповнолітньої дитини до досягнення повноліття.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а тому, суд дійшов висновку, що з відповідача в користь держави підлягає стягненню судовий збір в сумі 1073 грн 60 коп.

Керуючись вищевикладеним, на підставі ст. ст.12, 13, 81, 258-259, 263, 264, 265, 280, 352, 354, 355, п.п.15.5 п.15 розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , щомісячно, починаючи з 11 жовтня 2023 року, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , аліменти на утримання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі однієї третьої заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, до досягнення дітьми повноліття.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 1073 грн 60 коп судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду.

Позивач, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Максим ЦИГАНКО

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118939891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —742/5492/23

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Фетісова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні