Рішення
від 09.05.2024 по справі 168/332/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/332/24

Провадження № 2-о/168/21/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 травня 2024 року сел. Стара Вижівка

Старовижівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого-судді Малюти А.В.,

секретаря судових засідань-Сулеви Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Дубечненська сільська рада Ковельського району Волинської області, Ковельська районна державна адміністрація Волинської області, Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, про встановлення факту, що має юридичне значення

учасники справи в судове засідання не з`явилися

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просила встановити факт належності їй сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 008989, який виданий їй на ім`я ОСОБА_1 .

Заява мотивована тим, що ОСОБА_1 , як члену ОВСГ «Волинь» с.Глухи Старовижівського району Волинської області, надано право на земельну частку (пай). Проте в сертифікаті було допущено помилку в написанні її прізвища. Зазначено « ОСОБА_2 », замість правильного « ОСОБА_3 ». Що позбавляє її реалізувати свої право на землю. Тому просила суд встановити факт належності їй сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 008989.

Заінтересовані особи пояснення щодо заяви не подали.

Заяви (клопотання) учасників справи.

Заявниця ОСОБА_1 подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності. Заяву підтримала та просила її задовольнити.

Від заінтересованих осіб Дубечненської сільської ради та Ковельської районної державної адміністрації надійшли заяви про розгляд справи у їх відсутності. Не заперечили проти задоволення заяви.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду 01 квітня 2024 року відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд у порядку окремого позовного провадження. Запропоновано заінтересованим особам подати протягом 15 календарних днів з дня отримання ухвали, письмові пояснення щодо заяви.

Копію ухвали про відкриття провадження з додатками було надіслано заінтересованій особі Головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області. Згідно з системою «Електронний суд» заінтересована особа отримала вказані документи 01 квітня 2024 року.

Згідно з частиною першою статті 223 ЦПК Українинеявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Таким чином, судом вжиті належні заходи для повідомлення заінтересованої особи про розгляд справи та реалізації нею права судового захисту своїх прав та інтересів. Тому суд вважає, що заінтересованій особі відомо про розгляд даної справи у суді.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами, оскільки при підготовці справи до розгляду дотримано вимоги ЦПК України щодо належного повідомлення сторін про розгляд справи.

Перешкод для вирішення справи і ухвалення судового рішення за наявними матеріалами, судом не встановлено.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, суд розглядає справу в порядку, встановленому частиною 2статті 247 ЦПК Українибез фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини встановлені Судом.

Заявниці ОСОБА_1 , як члену ОВСГ «Волинь» с.Глухи Ковельського (раніше Старовижівського) району Волинської області на підставі розпорядження голови Старовижівської районної державної адміністрації від 07 жовтня 1996 року № 298 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 008989, який зареєстрований 09 жовтня 1996 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 601.

Проте сертифікат на право на земельну частку (пай) видано на прізвище « ОСОБА_2 ». Що не відповідає прізвищу заявниці « ОСОБА_3 », записаному в її паспорті.

З довідки ГУ Держгеокадастру у Волинській області встановлено, що ОСОБА_1 має право на земельну частку (пай), яка перебуває в колективній власності ОВСГ «Волинь» на території Дубечненської ОТГ на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 008989, зареєстрованого в книзі сертифікатів за № 601 від 09 жовтня 1996 року.

Довідкою виконкому Дубечненської сільської ради підтверджується факт що на території сільської ради проживає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Інших осіб з ідентичним прізвищем, ім`ям, по батькові та датою народження на території с.Глухи та с.Текля не проживало та не проживає на даний час.

Із копії паспорта заявниці, картки платника податків вбачається, що прізвище заявниці « ОСОБА_3 ».

З метою виправлення описки в сертифікаті заявниця зверталася до Ковельської районної військової адміністрації та Дубечненської сільської ради. Проте листом Ковельська РВА та Дубечненська сільська рада повідомили, що внесення виправлень до сертифікату на право на земельну частку (пай) не передбачено. Дублікати сертифікатів не видаються.

Оцінка Суду

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (частина перша статті 293 ЦПК України).

Відповідно до пункту шостого частини першої статті 315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Частиною першою статті 319цього жКодексу визначено, що у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Судом установлено, що факт, про встановлення якого просить заявниця, має юридичне значення, при цьому спір про право цивільне відсутній, від встановлення факту належності сертифіката на право на земельну частку (пай) залежить виникнення особистих майнових прав заявниці, а метою встановлення факту, що має юридичне значення є можливість реалізувати заявницею своє право на землю.

Суд вважає, що заявниця у цьому випадку вочевидь позбавлена можливості у позасудовому порядку встановити факт належності їй сертифіката на право на земельну частку (пай). Тому її звернення до суду підставне.

Суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які заявниця посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні; відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права ухвалює рішення про задоволення заяви, яке відповідає завданню цивільного судочинства, визначеному ЦПК України щодо справедливого, неупередженого і своєчасного вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до частини сьомоїстатті 294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями77-80,263,264,265,268,273,293,294,315,354 ЦПК України,

суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Дубечненська сільська рада Ковельського району Волинської області, Ковельська районна державна адміністрація Волинської області, Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, про встановлення факту, що має юридичне значення- задовольнити.

Встановити факт, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 008989, виданий 09 жовтня 1996 року підставі розпорядження голови Старовижівської районної державної адміністрації від 07 жовтня 1996 року № 298, зареєстрований 09 жовтня 1996 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 601, на ім`я ОСОБА_1 , належить ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його винесення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення ухвалене і надруковане, перебуваючи в нарадчій кімнаті 09 травня 2024 року в єдиному екземплярі.

Ім`я (найменування) сторін :

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 адреса проживання: АДРЕСА_1 . Паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Старовижівським РВ УМВС України у Волинській області 23.12.2004 року, РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Ковельська районна військова адміністрація, юридична адреса: м.Ковель, вул.Незалежності,73 Волинська область. Код ЄДРПОУ 04051402 .

Заінтересована особа: Дубечненська сільська рада Ковельського району Волинської області, юридична адреса: с.Дубечне вул.Незалежності,20 Ковельський район Волинська область. Код ЄДРПОУ 04332940.

Заінтересована особа:Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, 43021, м.Луцьк, вул.Винниченка,67. Код ЄДРПОУ 39767861.

Суддя А.В.Малюта

СудСтаровижівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118940250
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —168/332/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні