Рішення
від 10.05.2024 по справі 708/399/24
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/399/24

Провадження № 2-о/708/19/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Акулова Є.М.,

присяжних: Васюри В.М., Мироненко С.В.,

секретаря судових засідань Омельченко Ю.М.,

за участю:

заявниці ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи: ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Чигиринського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_2 ,Чигиринський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уЧеркаському районіЧеркаської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ)про оголошенняфізичної особипомерлою,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця, з метою отримання спадщини та прозпорядження спадковим майном, звернулась до суду із заявою про оголошення фізичної особи померлою. В обґрунтування поданої заяви зазначила, що її батько, - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 пішов із дому, був зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 та до цього часу не повернувся, місце його знаходження не відоме, з того часу жодних відомостей про нього вона не отримувала та натепер немає. Їй відомо, що співмешканка батька, - ОСОБА_4 , 18.06.2020р.зверталась до правоохоронних органів з приводу зникнення її цивільного чоловіка. Після її звернення Чигиринським ВП в Черкаській області за фактом зникнення ОСОБА_3 зареєстровано кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020250290000170 від 18.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Проведенні оперативно-розшукові заходи не дали жодного позитивного результату щодо встановлення його місця знаходження та місця перебування.

На момент звернення до суду місцезнаходження ОСОБА_3 не відоме, за місцем проживання він не з`являвся, за адресою його постійного проживання відсутні відомості щодо нього більше ніж три роки.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала у повному обсязі та просила суд її задовольнити.

Заінтересована особа, - ОСОБА_2 , батько якої зник безвісті та яка також зацікавлена в оголошення його померлим, суду додатково пояснила, що батько випивав. В той день 12.06.2020 перед зникненням задав металобрух. Більше про долю батька їй нічого не відомо. Післяйого зникнення вона жодних відомостей про нього не має.

Заінтересована особа ЧИГИРИНСЬКИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЦЕНТРАЛЬНОГО МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. КИЇВ) явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, у спрямованій суду заяві просив розглянути справу за відсутності представника.

Суд, заслухавши заявницю, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст.293ЦПК України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Цивільного Кодексу України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Частина четверта статті 46 ЦК України визначає, що порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно до п. 3 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ст.305ЦПК України заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Згідно з ч. 1 ст.308ЦПК України судрозглядає справуза участюзаявника,свідків,зазначених узаяві,та осіб,яких самсуд визнаєза потрібнедопитати,і ухвалюєрішення провизнанняфізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Під час розгляду справи судом встановлено, що заявниця, - ОСОБА_1 , та заінтересована особа, - ОСОБА_2 , є рідними сестрами та доньками громадянина України, ОСОБА_3 ,який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 вс.Дібровка Новомиргородськогорайону Кіровоградськоїобласті,РНОКПП НОМЕР_1 ,що підтверджено копією свідоцтва про їх народження, укладення та розірвання шлюбу, копією паспрта та карткою платника податків особи, яка зникла безвісті (а.с. 9-19,23-25,26-28).

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи № 6102/01-03-09/2021, виданої Виконавчим комітетом Чигиринської міської ради від 28.09.2021р., ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 29).

Відповідно до повідомлення, наданого ВПД № 2 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області від 05.04.2024 за № 1202/122/63/0-2024, у СВ Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження за № 12020250290000170 від 18.06.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України. Досудовим слідством встановлено, що 18.06.2020 до Чигиринського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області із заявою звернулася ОСОБА_4 про те, що 12.06.2020 зник її співмешканець, ОСОБА_3 та до цього часу не повернувся і місце його знаходження не відоме. Під час проведення оперативно-розшукових заходів місце перебування ОСОБА_3 не встановлено. На даний час триває досудове розслідування (а.с. 20).

Відповідно до довідки, виданої Виконавчим комітетом Чигиринської міської ради ОСОБА_3 на території міста не проживає, але зареєстрований з 09.06.2010 року дотепер. Також на території міста починаючи з червня 2020 року і по теперішній час не з`являвся (а.с. 29).

За таких обставин суд дійшов висновку про наявність підстав для оголошення ОСОБА_3 померлим, оскільки під час розгляду справи судом встановлено та підтверджено наявними у матеріалах справи доказами, що у місці його постійного проживання відсутні відомості про його місце перебування протягом більше ніж трьох років.

Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження (ст. 47 ЦК України).

Правові наслідки появи фізичної особи, яка була оголошена померлою, визначені у ст. 48 ЦК України, відповідно до якої якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою. Незалежно від часу своєї появи фізична особа, яка була оголошена померлою, має право вимагати від особи, яка володіє її майном, повернення цього майна, якщо воно збереглося та безоплатно перейшло до неї після оголошення фізичної особи померлою, за винятком майна, придбаного за набувальною давністю, а також грошей та цінних паперів на пред`явника. Особа, до якої майно перейшло за відплатним договором, зобов`язана повернути його, якщо буде встановлено, що на момент набуття цього майна вона знала, що фізична особа, яка була оголошена померлою, жива. У разі неможливості повернути майно в натурі особі, яка була оголошена померлою, відшкодовується вартість цього майна. Якщо майно фізичної особи, яка була оголошена померлою і з`явилася, перейшло у власність держави, Автономної Республіки Крим або територіальної громади і було реалізоване ними, цій особі повертається сума, одержана від реалізації цього майна.

Пункт 13 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 31.03.1995«Про судовупрактику всправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення» звертає увагу суду на необхідність відрізняти оголошення фізичної особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішення припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті особи можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Аналізуючи норми права, суд констатує, що підставою для оголошення особи померлою є не факти, які беззаперечно свідчать про її загибель, а обставини, що дають підставу припускати смерть такої особи.

Частиною 3 статті 46ЦК України передбачено, що фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Отже, заява є обгрунтованою, доведена відповідними належними та допустимими доказами та підлягає задоволенню.

Судові витрати підлягають залишенню за заявником.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 46-48 ЦК України, ст.ст. 258-259, 263-265, 268, 293-294, 305-308, 352, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Чигиринський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про оголошення фізичної особи померлою.

Оголосити померлим з дня набрання законної сили вказаним рішенням суду громадянина України, ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Дібровка Новомиргородського району Кіровоградської області, РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий Євген Акулов

Присяжні : Валентина ВАСЮРА

Світлана МИРОНЕНКО

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118944079
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —708/399/24

Рішення від 10.05.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні