Рішення
від 09.05.2024 по справі 713/1380/24
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/1380/24

Провадження №2-о/713/104/24

РІШЕННЯ

іменем України

09.05.2024 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Кириляк А.Ю., з участю секретаря Матейчук-Степан Л.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вижниця в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа : Вижницька міська рада Вижницького району Чернівецької області,про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

УСТАНОВИВ:

Заявниця звернулася в суд із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

У заяві вказувала, що у період часу з 1972 року по 1981 рік проживала спільно однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . У свідоцтві про народження ОСОБА_3 , батьком дитини записаний ОСОБА_2 , матір`ю дитини записана вона, як ОСОБА_1 .

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У зв`язку з тим, що у 70-80-хх роках XX століття не було прийнято проживати однією сім`єю без реєстрації шлюбу та серед людей вважалося, що це не відповідає моральним засадам, то вона всім зазначала, що її прізвище ОСОБА_4 , а не ОСОБА_5 , оскільки всі місцеві знали, що вона проживає спільно з чоловіком по прізвищу ОСОБА_4 та її син носить прізвище ОСОБА_4 .

У зв`язку з цим, будучи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 була прийнята 04.03.1983 року в члени колгоспу «Зоря комунізму» з ім`ям ОСОБА_6 .

Надалі, під час розпаювання земельного фонду колгоспу «Зоря комунізму», правонаступником якого стала спілка селян «Зоря», відповідно до рішення 13 сесії Чорногузівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області XXIII скликання від 29.03.2001 року їй, як ОСОБА_6 була надана у власність земельна ділянка площею 1.10 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. На підставі вказаного вище рішення органу місцевого самоврядування 22.01.2002 року Чорногузівським сільським головою на ім`я ОСОБА_6 , яка мешкає у с. Черешенька Вижницького району Чернівецької області видано Державний акт на право приватної власності на землю площею 1,10 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії ІІ-ЧВ №009392.

Починаючи з 2002 року і по даний час безперешкодно володіє, користується та розпоряджається вказаною земельною ділянкою та отримує від ТОВ «Мрія Фармінг Буковина» відповідні компенсаційні платежі за те, що вони використовують її земельну ділянку для товарного сільськогосподарського виробництва.

До 2023 року будь-яких питань у щодо належності їй правовстановлюючого документа на землю не виникало. Будь-які спори щодо права власності на землю відсутні.

24.11.2023 року зверталася до Головного управління Державного земельного кадастру у Чернівецькій області щодо внесення змін до Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №009392, виданого 22.01.2002 на ім`я ОСОБА_6 .

У січні місяці 2024 року від ГУ Держгеокадастру у Чернівецькій області отримано листа №3/6-24 від 02.01.2024 року щодо неможливості внесення змін до державного акту та рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення факту належності їй правовстановлюючого документа.

Для можливості подальшого розпорядження належною їй земельною ділянкою виникла необхідність у встановленні факту належності їй зазначеного правовстановлюючого документу.

Просила встановити факт належності їй державного акту на право приватної власності на землю площею 1,10 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії ІІ-ЧВ №009392, який виданий Чорногузівською сільською радою Вижницького району Чернівецької області 22 січня 2002 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №30.

Заявник у судове засідання не з`явилася, до початку судового засідання надіслала на адресу суду заяву, у якій просила справу розглядати за її відсутності, заяву підтримує повністю.

Представник Вижницької міської ради в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи. В адресованій суді заяві просив справу розглядати у його відсутність не заперечує, щодо задоволення заяви.

Суд, дослідивши письмові докази наявні в матеріалах цивільної справи, вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом установлено, що ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 12.09.2000 року Вижницьким РВ УМВС України в Чернівецькій області.

У період часу з 1972 року по 1981 рік проживала спільно однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . У свідоцтві про народження ОСОБА_3 , батьком дитини записаний ОСОБА_2 , матір`ю дитини записана вона, як ОСОБА_1 .

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 була прийнята 04.03.1983 року в члени колгоспу «Зоря комунізму» з ім`ям ОСОБА_6 .

Надалі, під час розпаювання земельного фонду колгоспу «Зоря комунізму», правонаступником якого стала спілка селян «Зоря», відповідно до рішення 13 сесії Чорногузівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області XXIII скликання від 29.03.2001 року, як ОСОБА_6 була надана у власність земельна ділянка площею 1.10 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На підставі вказаного вище рішення органу місцевого самоврядування 22.01.2002 року Чорногузівським сільським головою на ім`я ОСОБА_6 , яка мешкає у с. Черешенька Вижницького району Чернівецької області видано Державний акт на право приватної власності на землю площею 1,10 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії ІІ-ЧВ №009392.

Починаючи з 2002 року і по даний час безперешкодно володіє, користується та розпоряджається вказаною земельною ділянкою та отримує від ТОВ «Мрія Фармінг Буковина» відповідні компенсаційні платежі за те, що вони використовують її земельну ділянку для товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується відповідним договором у якому ім`я заявниці зазначене як ОСОБА_1 та зазначено кадастровий номер земельної ділянки 7320586000:01:003:0420, що збігається з кадастровим номером земельної ділянки зазначеним у витягу з ДЗК, у якому зазначений серія та номер Державного акту, який виданий на ім`я ОСОБА_6

24.11.2023 року зверталася до Головного управління Державного земельного кадастру у Чернівецькій області щодо внесення змін до Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №009392, виданого 22.01.2002 на ім`я ОСОБА_6 .

У січні місяці 2024 року від ГУ Держгеокадастру у Чернівецькій області отримано листа №3/6-24 від 02.01.2024 року щодо неможливості внесення змін до державного акту та рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення факту належності їй правовстановлюючого документа.

Довідкою Вижницької міської ради № 875 від 01.10.21 року, підтверджується, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 , одна і та ж сама особа.

Для реалізації права заявника на розпорядження своєю власністю, виникла необхідність у встановленні факту належності їй правовстановлюючого документу - державного акту на право приватної власності на землю площею 1,10 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії ІІ-ЧВ №009392 виданого на ім`я ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд розглядає в порядку окремого провадження.

Згідно п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Статтею 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню, оскільки наведені у ній обставини повністю підтверджуються сукупністю наданих заявником та безпосередньо досліджених судом доказів.

Керуючись ст.ст.81, 258, 263-265, 268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, Суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 заінтересована особа : Вижницька міська рада Вижницького району Чернівецької області,про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , правовстановлюючого документу, а саме державного акту на право приватної власності на землю площею 1,10 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії ІІ-ЧВ №009392, який виданий Чорногузівською сільською радою Вижницького району Чернівецької області 22 січня 2002 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №30 на ім`я ОСОБА_6 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 жителька АДРЕСА_1 ,

Заінтересована особа Вижницька міська рада Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: вул. Українська, 34, м. Вижниця, Вижницький район, Чернівецька область, код ЄДРПОУ: 04062096.

Суддя Антоніна КИРИЛЯК

СудВижницький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118944121
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —713/1380/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИРИЛЯК А. Ю.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИРИЛЯК А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні