Рішення
від 17.04.2024 по справі 611/704/23
БАРВІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 611/704/23

Провадження № 2/611/35/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повне)

08 квітня 2024 року Барвінківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Коптєва Ю.А.,

за участю секретаря Ведмідь І.В.,

розглянувши увідкритому підготовчогосудовому засіданнів м.Барвінкове впорядку загальногопозовного провадженняцивільну справуза позовом ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Барвінківської міськоїради Ізюмськогорайону Харківськоїобласті про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 звернувся до суду з позовною заявою до Барвінківської міської ради Ізюмського району Харківської області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка ОСОБА_2 ОСОБА_3 , після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельних ділянок, кадастровий номер 6320480500:05:000:0171, загальною площею 6,7289 га та кадастровий номер 6320480500:05:000:0173, загальною площею 6,5713 га, наданих для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Богодарівської сільської ради Барвінківської ОТГ Ізюмського району Харківської області.

Проте нотаріус у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом позивачу відмовила, у зв`язку з тим, що не надано документів, які б підтверджували факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

ОСОБА_1 посилаючись на те, що ОСОБА_2 не має можливості іншим шляхом оформити спадщину після смерті ОСОБА_3 , просив позов задовольнити, встановити той факт, що ОСОБА_2 є племінником померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 та визнати право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

Ухвалою судді Барвінківського районного суду Харківської області від 18 грудня 2023 року провадження у справі відкрито в порядку загального позовного провадження.

В судове засідання позивач не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримала.

Представник відповідача в судове засідання також не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав.

Згідно ч.1.4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно ч.3,4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

З огляду на ті обставини, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає доцільним ухвалити рішення в підготовчому судовому засіданні.

Враховуючи що розгляд справи відбувся за відсутності сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до наступного висновку.

На підставі ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Згідно до ст. 3 ЦК України, із змісту якої випливає неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та іншими законами.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до пункту 7 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" №5 від 31 березня 1995 року, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 20 березня 2023 року Безлюдівською селищною радою Харківського району (а.с.19).

Зі свідоцтва по народження, серії НОМЕР_2 , виданого повторно 11 січня 2024 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Краматорського міського управління юстиції у Донецькій області, вбачається, що батьками ОСОБА_2 були ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (а.с.109).

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 підтвердили той факт, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 була сестрою ОСОБА_4 батька ОСОБА_2 , а, відповідно тіткою позивача, що підтверджено заявами, посвідченими 26 березня 2024 року приватним нотаріусом Ізюмського районного округу Харківської області Винниченко В.І.(а.с.107-108).

З урахуванням наведеного, у суду не має підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками, даних про їх заінтересованість в результаті розгляду справи судом не встановлено, покази свідків об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Таким чином, зібрані по справі докази, які є належними і допустимими та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є племінником померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Згідно зі ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини. Відповідно до ч. 3 ст. 1266 ЦК України, племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Після смерті ОСОБА_3 приватним нотаріусом Харківського районного нотаріального округу Харківської області Ніколенко Г.А. за заявою ОСОБА_2 заведена спадкова справа, копія якої надана до суду, з якої вбачається що ОСОБА_2 спадщину прийняв у встановлений законом строк, інші спадкоємці відсутні.

06 листопада 2023 року приватним нотаріусом Харківського районного нотаріального округу Харківської області Ніколенко Г.А. була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме ОСОБА_8 було відмовлено у видачі на його ім`я свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 у зв`язку з тим, що останнім не подано відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії (а.с.94-95).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» (пункт 23) передбачено звернення до суду за правилами позовного провадження осіб, яким нотаріус відмовив в оформленні права на спадкування.

Згідно п. п. 4.14, 4.18 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві, якщо до спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації.

З довідки наданої Головним управління Держгеокадастру у Харківській області від 09 жовтня 2023 року № м-298/0/9,1-323/0/21-23 вбачається, що згідно Книг записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, записи в яких здійснювалися до 01.01.2013, зареєстровані державні акти на право приватної власності на земельні ділянки, що розташовані на території Барвінківської міської територіальної громади Ізюмського району Харківської області, від 29 серпня 2002 року, серії НОМЕР_3 та від 06 жовтня 2004 року, серії ХР №106924 на ім`я ОСОБА_3 (а.с.23).

Відповідно до копії Державного акту на право приватної власності, серії І-ХР №054064, та копії Державного акту на право приватної власності, серії І-ХР №106924, виданих Барвінківською райдержадміністраціє, вбачається, що за ОСОБА_3 зареєстровано право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6320480500:05:000:0173, загальною площею 6,5713 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Богодарівської сільської ради Барвінківської ОТГ Ізюмського району Харківської області та право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6320480500:05:000:0171, загальною площею 6,7289 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Богодарівської сільської ради Барвінківської ОТГ Ізюмського району Харківської області (а.с.24-25).

Вирішуючи заявлені позовні вимоги про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом по суті, суд виходить з того, що відповідно до статті 125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, а згідно положень ст.126 ЗК України, в редакції статті станом на 1.01.2013 року, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Пунктом 3.5. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент отримання земельної ділянки у власність) документом, що підтверджує право власності на земельну ділянку є Державний акт.

Як передбачено ст. 328 ЦК України, право власності набувається в порядку, визначеному законом, та на підставах не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

У пункті 10 Постанови Пленуму Верхового Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року за № 7 зазначено, що відповідно до статті 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (із збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Таким чином, судом достовірно встановлено, що померлій ОСОБА_3 належали вищезазначені земельні ділянки, позивач є особою, який прийняв спадщину за законом, тому має право на успадкування зазначеного майна.

Приймаючи до уваги викладене, суд дійшов висновку, що позов є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 3, 10, 11, 15, 60, 61, 159, 174, 208, 209, 212, 213-215, 222, 223 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Барвінківської міськоїради Ізюмськогорайону Харківськоїобласті провстановлення фактуродинних відносинта визнанняправа власностіна спадковемайно,- задовольнити повністю.

Встановити той факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , є племінником померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Визнати за ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6320480500:05:000:0171, загальною площею 6,7289 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Богодарівської сільської ради Барвінківської ОТГ Ізюмського району Харківської області.

Визнати за ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6320480500:05:000:0173, загальною площею 6,5713 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Богодарівської сільської ради Барвінківської ОТГ Ізюмського району Харківської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Харківського апеляційного суду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного судового рішення 17 квітня 2024 року.

Суддя Ю.А. Коптєв

СудБарвінківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118946692
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —611/704/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Барвінківський районний суд Харківської області

Коптєв Ю. А.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Барвінківський районний суд Харківської області

Коптєв Ю. А.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Барвінківський районний суд Харківської області

Коптєв Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні