Рішення
від 25.04.2024 по справі 582/390/24
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/582/139/24

Справа № 582/390/24

Копія

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" квітня 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області в складі: головуючого судді Жмурченка В. Д., за участю секретаря Коваль В. В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Недигайлівської селищної ради Сумської області, про визнання права власності на земельні ділянки,

У С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з цим позовом та просить суд ухвалити рішення, яким визнати за нею, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на земельні ділянки площею 0,36 га, що належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Позов обґрунтований тим, що позивач у 2014 році придбала у ОСОБА_2 земельні ділянки площею 0,36 га, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується письмовою розпискою, але нотаріально угода купівлі-продажу цього нерухомого майна посвідчена не була.

У підготовче судове засідання позивач не з`явилася, але надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримає у повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не прибула, але надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги визнає у повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача Недригайлівської селищної ради Роменського району Сумської області направив до суду заяву, у якій просить розгляд справи провести без участі представника, проти позову не заперечує.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України справу розглянуто за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12 червня 2009 року № 2 роз`яснено, що у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, пересвідчившись, що визнання відповідачами позову не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що позивач ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у селі Засулля Недригайлівського району Сумської області, що підтверджується копією сторінок паспорта (а.с. 2-3).

Із розписки від 17.02.2014 вбачається, що позивач ОСОБА_1 передала кошти ОСОБА_2 у сумі 1000 доларів США за купівлю домогосподарства та земельних ділянок площею 0,36 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що належали ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 5).

Таким чином, позивач ОСОБА_1 є фактичним власником придбаного нею нерухомого майна, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У зв`язку з неможливістю позивачем у повній мірі реалізувати право щодо володіння, користування та розпорядження нерухомим майном, суд вважає за необхідне задовольнити її позовні вимоги, так як рішення суду в такому разі буде підставою для належного оформлення за ОСОБА_1 права власності на земельні ділянки, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Вимога про стягнення судових витрат позивачем не заявлена.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 247, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Недигайлівської селищної ради Сумської області, про визнання права власності на земельні ділянки, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на земельні ділянки площею 0,36 га, що належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя : В. Д. Жмурченко

СудНедригайлівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118948756
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —582/390/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні