Ухвала
від 10.05.2024 по справі 589/1443/24
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/1443/24

Провадження № 2-о/589/90/24

УХВАЛА

про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи

10 травня 2024 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Лєвши С.Л.,

присяжних Мурзової Н.В., Позницької Т.М.,

з участю секретаря судового засідання Новик О.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шостка Сумської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Шосткинської міської ради,

- про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

29 березня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області із заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

29 березня 2024 року по справі було відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження.

Заяву мотивує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є батьком його дружини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є особою з інвалідністю першої «А» групи, захворювання пов`язане з ураженням опорно-рухового апарату, зокрема, останній потребує постійного догляду. ОСОБА_2 має розлад особистості та поведінки внаслідок органічного ураження центральної нервової системи, що супроводжується зниженням інтелектуальних функцій. Вважає, що ОСОБА_2 страждає психічним захворюванням і як наслідок не здатний у повній мірі усвідомлювати значення своїх дій.

За ініціативи суду поставлено питання про призначення у справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 питання щодо призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 підтримав.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву, в якій просить провести судове засідання за його відсутності, не заперечує щодо призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

В судове засідання представник Виконавчої комітету Шосткинської міської ради не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений. Заяв, або клопотання про відкладення судового розгляду, до суду не надав.

Відповідно до ст. 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 102 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) висновок експерта це докладний опис проведених експертних досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, постановлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи у справах, де необхідно встановити психічний стан особи, є обов`язковим.

Судом встановлено, що для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи, зокрема, встановлення психічного стану особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною, потрібні спеціальні знання.

За приписами ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного, для правильного вирішення цієї справи є необхідність визначення можливості ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними. Оскільки для з`ясування цих обставин потрібні спеціальні знання в галузі психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , проведення якої доручити експертам Сумської філії судових експертиз Державна установа «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (адреса місцезнаходження юридичної особи поштовий індекс 42001, Сумська область, місто Ромни, бульвар Європейський, будинок 29).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

За таких обставин, враховуючи призначення по даній справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи, з метою недопущення порушення процесуальних строків, суд на підставі п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у даній справі на час проведення названої судової експертизи.

Керуючись ст. 103-105, 252, 258-261, 298, 353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю села Тулиголове Кролевецького району Сумської області, що зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , амбулаторну судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану вказаної особи.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням, якщо так, то яким саме?

2. Чи дозволяє психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за характером своєї хвороби сторонньої допомоги?

4. Чи дозволяє психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , приймати участь в судових засіданнях?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз Державна установа «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (адреса місцезнаходження юридичної особи поштовий індекс 42001, Сумська область, місто Ромни, бульвар Європейський, будинок 29).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно за ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

Витрати за проведення експертизи покладаються на рахунок держави.

Витребувати медичну документацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з Комунального некомерційного підприємства «Шосткинська центральна районна лікарня» Шосткинської міської ради.

Для проведення експертизи надіслати Сумській філії судових експертиз Державна установа «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (адреса місцезнаходження юридичної особи поштовий індекс 42001, Сумська область, місто Ромни, бульвар Європейський, будинок 29) матеріали справи та медичну документацію стосовно захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Присяжні: Н.В.Мурзова

Т.М.Позницька

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118948847
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —589/1443/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні