Ухвала
від 03.05.2024 по справі 331/549/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/549/19

Провадження № 1-кп/331/138/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2024 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судовогозасідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілого ОСОБА_4

особи щодо якої вирішується питання про застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 ,

законного представника особи, щодо якої

вирішується питання про застосування

примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

розглянувши у залі суду у м. Запоріжжя у судовому засіданні у режимі відеоконференцзв`язку у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080020002474 від 17.11.2018 року, клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого

за ознаками вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Жовтневого районного суду м. Запоріжжя перебуває кримінальне провадження за ознаками вчинення ОСОБА_5 суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

У судовому засіданні прокурором заявлене клопотання про продовження запобіжного заходу ОСОБА_5 у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, а саме до Дніпропетровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судової-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я», в обґрунтування якого прокурором було зазначено, що стан здоров`я особи щодо якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру на даний час без змін. ОСОБА_5 виявляє ознаки тимчасового розладу особистості, що в свою чергу свідчить про неможливість усвідомлення останнім своїх дій та керувати ними. Ризики, які передбачені ст. 177 КПК України враховані при обранні запобіжного заходу судом, на даний час не минули та продовжують існувати. У зв`язку із чим наявна потреба перебування ОСОБА_5 в Дніпропетровській філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судової-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» за станом здоров`я для отримання стаціонарного лікування, та попутно розгляду кримінального провадження судом.

Захисник не заперечував проти задоволення клопотання про продовження дії запобіжного заходу, вказав що ОСОБА_5 дійсно потрібний нагляді у медичній установі.

У судовому засіданні особа щодо якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 не заперечував проти задоволення клопотання прокурора, вказавши, що на теперішній час краще себе почуває.

Законний представник особи щодо якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру залишила вирішення питання на розсуд суду.

Потерпілий не заперечував щодо задоволення клопотання, поданого прокурором.

Заслухавши пояснення учасників провадження суд приходить до наступного висновку.

Ухвалою суду від 22.07.2022 року по справі за обвинуваченням ОСОБА_5 було призначено провести повторну амбулаторну комплексну комісійну судової психолого-психіатричну експертизу ОСОБА_5 , яку доручено було провести експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», відділ судово-психіатричної експертизи.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №610, у теперішній час обвинувачений виявляє ознаки тимчасового хворобливого розладу психічної діяльності, не може усвідомлювати свої дії та керувати ними. Рекомендовано застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим наглядом.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 09.12.2022 року задоволено клопотання прокурора щодо застосування відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, а саме визначено помістити обвинуваченого до Дніпропетровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судової-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я».

02.02.2023 року ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя, змінено порядок розгляду кримінального провадження, з огляду на висновок експерта щодо наявності у ОСОБА_5 психічного захворювання, у наслідок якого на час розгляду кримінального провадження судом він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними . Судом розглядається питання про застосування до ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру.

Листом в.о. начальника філії Дніпропетровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судової-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» від 16.02.2023 року було повідомлено, що ОСОБА_5 госпіталізований до Дніпропетровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судової-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я», ухвала Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 02.02.2023 року прийнята до виконання.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 508 КПК України, до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, можуть бути застосовані судом такі запобіжні заходи як поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Згідно ч.ч. 2, 3ст. 508 КПК України, передбачені частиною першою цієї статті запобіжні заходи застосовуються судом до особи з моменту встановлення факту розладу психічної діяльності чи психічної хвороби. Застосування передбачених запобіжних заходів здійснюється із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

Відповідно дост. 178 КПК Українипри вирішенні питань, що стосуються запобіжного заходу, підлягають оцінці в сукупності всі обставини, зокрема ризики передбаченіст. 177 КПК України, а також інші обставини, визначеніст. 178 КПК України.

Наявність підстав для залишення особи щодо якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру у межах психіатричного закладу слід оцінювати в кожній справі з врахуванням її особливостей, за наявності чітких ознак того, що цього вимагає справжній інтерес суспільства, який, незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважує інтереси забезпечення права на свободу (див. рішення у справі «Єчюс проти Литви», заява № 34578/97, п.93, ECHR 2000-IX).

Наявність підстав для подальшого поміщення особи у психіатричний заклад з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, та доцільність продовження строку вказаного запобіжного заходу має оцінюватися в кожному кримінальному провадженні з урахуванням його конкретних обставин.

Кожне наступне продовження запобіжного заходу має містити детальне обґрунтування ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстава для втручання в право особи на свободу.

Поміщення особи у психіатричний заклад з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку завжди може бути виправдано, за наявності ознак того, що цього вимагають справжні інтереси суспільства, які, незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважають інтереси забезпечення поваги до особистої свободи.

Ризики, які дають достатні підстави суду вважати, що особа, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, що передбачені ч.1ст.177 КПК України, слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення обвинуваченим зазначених дій.

Запобіжний захід є превентивним заходом та має на меті припинити та запобігти ймовірним ризикам у майбутньому. Стороною обвинувачення такі ризики доведені, які в сукупності з обґрунтованим обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні особливо тяжкого злочину, та є підставою для продовження строку дії запобіжного заходу саме у вигляді тримання під вартою, що відповідає характеру суспільного інтересу в цьому випадку.

Суд бере до уваги тяжкість суспільно небезпечного діяння, яке інкримінується ОСОБА_5 , а саме ч. 1 ст. 115 КК України, яке закон відносить до особливо тяжких злочинів, що пов`язаний із протиправним позбавлення життя іншої особи.

Судом було взято до уваги висновок судово-психіатричної експертизи № 610 від 20.10.2022 року, згідно якого ОСОБА_5 виявляє у теперішній час ознаки хворобливого розладу психіатричної діяльності. Диссоціативний розлад, який виявлено експертами у ОСОБА_5 характеризується ігноруванням соціальних норм, імпульсивністю, агресивністю і вкрай обмеженою здатністю формувати прив`язаності, через що має властивості антисоціального розладу особистості. У теперішній час, за своїм психічним станом, він не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, що також несе небезпечний характер для суспільства.

Відповідно до листів начальника Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» афективних розладів у ОСОБА_5 не відмічалось, були відсутні агресивні, імпульсивні тенденції, переважав благодушний стабільний настрій, поведінка зовні залишилась спокійною, упорядкованою. Однак, відмічаються виражені когнітивні порушення: зниження всіх видів пам`яті, інтелекту, зрідненість мови за змістом, що в цілому є незворотнім явищем в перебігу хронічного психічного захворювання органічного ґенезу.

Як свідчать пояснення учасників та матеріали справи, стан психічного здоров`я ОСОБА_5 незмінний, адже окрім листа начальника Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» щодо стабілізації психічного здоров`я, більше до суду інформації не надходило щодо покращення стану ОСОБА_5 .. Особа щодо якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру перебуває цілодобово під наглядом лікарів та отримує повноцінне лікування.

Крім того, суд зважає на те, що судове слідство по кримінальному провадженню триває, деякі свідки ще не допитані.

Наразі, встановивши, що ризики, які було встановлено при обранні запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи має позитивний рух як для ОСОБА_5 , так і для розгляду кримінального провадження, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню

Керуючись ст.ст.178,179,194,217,314-316,334,508 КПК Українисуд,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про продовження застосування щодо ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, задовольнити.

Продовжити відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, а саме в Дніпровській філії "Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги" Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (49006, Дніпропетровська область, місто Дніпро, вулиця Надії Алексєєнко, будинок 84) строком на 60 днів,до 01 липня 2024 рокувключно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошений 06 травня 2024 року о 08 год. 00 хв.

Суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118949711
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —331/549/19

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні