Ухвала
від 09.05.2024 по справі 917/105/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

09.05.2024 Справа № 917/105/20

заява Фермерського господарства "Карат" про заміну сторони виконавчого провадження

по справі № 917/105/20

за позовною заявою Фермерського господарства "Карат", вул. Центральна -133, с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область, 37862

до Ялосовецької сільської рада Хорольського району Полтавської області, вул. Центральна - 2, с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область, 37862

про визнання укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди землі

Суддя Кльопов І.Г.

Секретар Назаренко Я.А.

Представники сторін згідно протоколу судового засідання.

Обставини справи: Господарським судом Полтавської області розглядалася справа № 917/105/20 за позовом Фермерського господарства "Карат" до Ялосовецької сільської рада Хорольського району Полтавської області про визнання укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди землі

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 суд відмовив у задоволенні позовних вимог.

Східний апеляційний господарський суд постановою від 11.03.2021 рішенням Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 залишив без змін.

Постановою Верховного суду від 10.11.2021 постанову Східного апеляційного господарського суду від 11.03.2021 та рішення Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позову. Суд постановив стягнути з Ялосовецької сільської ради Хорольського району Полтавської області на користь Фермерського господарства "Карат" 9459,00грн витрат зі сплати судового збору за розгляд справи в суді першої, апеляційної та касаційної інстанції.

03.12.2021 року на виконання постанови видано відповідний наказ.

29.04.2024 року від Фермерського господарства "Карат" до суду надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 917/105/20 Так, заявник просить суд замінити сторону (боржника) Ялосовецьку сільську раду у виконавчому документі № 917/105/20 - наказі Господарського суду Полтавської області від 03.12.2021 №917/105/20 - на його правонаступника Хорольську міську раду Лубенського району Полтавської області (37800, Полтавська область, Лубенський район, м.Хорол, вул. 1 Травня, буд. 4, код ЄДРПОУ 22528612).

Ухвалою суду від 30.04.2024 року заяву прийнято до розгляду та призначено її розгляд в судовому засіданні на 09.05.2024 року. При цьому, суд запропонував учасникам справи надати суду письмові пояснення, в яких викласти свою позицію щодо заяви Фермерського господарства "Карат"

Відповідно до ч. 3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали заяви , суд зазначає наступне.

Рішенням Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області від 08 грудня 2020 року № 8 прийнято рішення "Про початок реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Хорольської міської ради» у яке внесено зміни рішенням Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області від 23 грудня 2020 №20, відповідно до якого розпочато процедуру реорганізації сільських рад, що припиняються, шляхом їх приєднання до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області (Україна, 37800, Полтавська область, місто Хорол, вул. Незалежності, будинок 37, код ЄДРПОУ 22528612) у переліку яких вказано Ялосовецьку сільську раду (код ЄДРПОУ 22535612). А також визначено, що Хорольська міська рада Лубенського району Полтавської області є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Хорольської міської ради, сільських рад та відділів вказаних в пункті 1 Рішення.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Згідно частини 4 статті 91 Цивільного кодексу України, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Полтавської області" від 12 червня 2020 року №721-р визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Харківської області згідно з додатком.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-ІХ утворено у Полтавській області: «Лубенський район (з адміністративним центром у місті Лубни) у складі територій Гребінківської міської, Лубенської міської, Новооржицької селищної, Оржицької селищної, Пирятинської міської, Хорольської міської, Чорнухинської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України».

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань (далі Реєстр) юридичну особу Ялосовецьку сільську раду припинено в результаті її реорганізації. Запис в реєстрі № 1005801120014000120 від 24.02.2023, підстава: рішення щодо реорганізації.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань юридична особа Хорольська міська рада Лубенського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 22528612) є правонаступником кількох сільських рад, в тому числі Ялосовецької сільської ради (код ЄДРПОУ 22535612).

За таких обставин, процесуальним правонаступником боржника по справі № 917/105/20 є Хорольська міська рада Лубенського району Полтавської області.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами ч. 1, 2 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно зі ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 5 ст. 334 ГПК України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до правової позиції, викладеної Верховним Судом у постанові від 19.02.2020 по справі № 2-3897/10, наявність чи відсутність відкритого виконавчого провадження не впливає на можливість здійснення процесуального правонаступництва, за наявності наступництва у матеріальних правовідносинах.

Тобто, заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, а отже, може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

На дату звернення стягувача до суду з даною заявою строк пред`явлення судового наказу від 03.12.2021 року по справі № 917/105/20 до виконання не закінчився.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку що заява Фермерського господарства "Карат" про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 52, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Фермерського господарства "Карат" про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

2. Замінити боржника у судовому наказі Господарського суду Полтавської області від 03.12.2021 року по справі № 917/105/20 - Ялосовецьку сільськк раду Хорольського району Полтавської області на його правонаступника Хорольську міську раду Лубенського району Полтавської області (37800, Полтавська область, Лубенський район, м.Хорол, вул. 1 Травня, буд. 4, код ЄДРПОУ 22528612).

3. Копії ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення (у разі неявки всіх учасників справи - з моменту її підписання суддею (суддями) та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з моменту складення повного тексту ухвали (ст.ст.235,255-256 ГПК України).

Ухвалу підписано: 09.05.2024

Суддя Кльопов І.Г.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118960647
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/105/20

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Постанова від 10.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 16.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 11.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 11.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні