Рішення
від 10.05.2024 по справі 925/108/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року Черкаси справа №925/108/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І., без виклику учасників справи, розглянувши справу

за позовом Акціонерного товариства «Укртелеком» (бульвар Тараса Шевченка, 18, місто Київ, 01601, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) в особі Черкаської філії Акціонерного товариства «Укртелеком» (вул.Б.Вишневецького, 34, м.Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 01181877)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕНАРОСА» (вул.Герцена О., 9, м.Львів, 79005, ідентифікаційний код 44229860)

про стягнення 29343,70 грн,

25.01.2024 Акціонерне товариство «Укртелеком» в особі Черкаської філії Акціонерного товариства «Укртелеком» звернулося у Господарський суд Черкаської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕНАРОСА», у якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за договором оренди нерухомого майна №851 від 28.08.2023 у розмірі 29343,70 грн. У позовній заяві позивач просить суд стягнути з відповідача судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 3028,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач свої зобов`язання за договором оренди нерухомого майна належним чином не виконав та не сплатив у визначених договором розмірі та строк орендну плату за користування комерційною нерухомістю. 31.10.2023 договір, який укладений між сторонами було розірвано, про що повідомлено відповідача шляхом направлення на його адресу відповідного листа, угоди про розірвання договору та акту повернення майна з оренди. За доводами позивача, відповідач обізнаний про наявність заборгованості, проте сплачувати її не буде, у зв`язку із заблокованими рахунками, що і стало підставою для звернення позивача з цим позовом до суду за примусовим стягненням з відповідача заборгованості у сумі 29343,70 грн.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 30.01.2024 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву і всіх письмових та електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову у строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали та заперечень на відповідь на відзив (у разі їх наявності) не пізніше 10 днів з дня отримання відповіді на відзив, а позивачу строк для подання відповіді на відзив відповідача на позов не пізніше 10 днів з дня отримання відзиву.

Відповідач, у встановлений судом строк, відзив на позов або клопотання про розгляд справи з викликом учасників справи суду не надав. Ухвала Господарського суду Черкаської області від 30.01.2024 про відкриття провадження у справі, була надіслана судом до електронного кабінету відповідача. Ця ухвала була доставлена до електронного кабінету відповідача 31.01.2024, що підтверджене довідкою Господарського суду Черкаської області про доставку електронного листа.

Відповідно до частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: день вручення судового рішення під розписку; день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, днем отримання відповідачем ухвали Господарського суду Черкаської області від 30.01.2024 про залишення позовної заяви без руху є дата доставлення копії ухвали суду до його електронного кабінету 31.01.2024.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З огляду на наведені правові норми, суд вважає, що ним виконано обов`язок щодо належного повідомлення відповідача, тому з метою забезпечення на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку справа розглядається за наявними у справі документами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.

28.08.2023 між Акціонерним товариством «Укртелеком» в особі Черкаської філії Акціонерного товариства «Укртелеком» (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПЕНАРОСА» (орендар) було укладено договір оренди нерухомого майна №851 (а.с.6-16) (далі договір). За умовами цього договору, орендодавець передає, а орендар бере в строкове платне користування наступне майно: нерухоме майно, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , приміщення гаражів і склад фактичною площею 1141,70 м2 для використання, у якості виробничого приміщення. Межі нерухомого майна, що передається в оренду зазначено на план-схемі у додатку №1 до договору (пункт 1.1 договору).

Вартість орендованого майна з урахуванням індексації становить 469900,00 грн (пункт 1.2 договору).

Передача орендованого майна у користування здійснюється за актом приймання-передачі (пункт 2.1 договору).

Орендар зобов`язаний за актом приймання-передачі повернути орендодавцю майно, разом з отриманими приналежностями, обладнанням, інвентарем, а також з усіма поліпшеннями, які неможливо відокремити від орендованого майна, в належному стані, з урахуванням нормального зносу, не пізніше останнього дня строку дії договору (у тому числі при достроковому припиненні договору (пункт 2.4 договору).

За користування орендованим майном орендар зобов`язаний сплачувати орендодавцю орендну плату, що складається з плати за користування нерухомим майном, визначеної за орендною ставкою у розмірі 10,70 гривень за 1 м2, за місяць (без урахування ПДВ), що з урахуванням ПДВ становить 14671,85 грн за 1141,70 м2; плати за надання орендодавцем послуг з утримання орендованого майна, порядок розрахунку та розмір якої зазначено у додатку №2 до договору. При визначення такої плати підлягає застосуванню коефіцієнт використання загальних площ (якщо такий визначений договором (пункт 3.1 договору).

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць. Зважаючи на дату передачі орендованого майна у користування та дату повернення його з користування, відповідно, перший та/або останній розрахункові періоди можуть бути меншими за календарний місяць. У такому випадку орендна плата нараховується пропорційно кількості календарних днів у відповідному розрахунковому періоді (пункт 3.6 договору).

Орендна плата сплачується орендарем щомісяця шляхом її перерахування у безготівковому порядку на банківський рахунок орендодавця у наступному порядку: орендна плата (за виключенням плати за надання послуг з утримання орендованого майна) сплачується не пізніше 20 числа розрахункового (поточного) місяця. Плата за надання послуг з утримання Орендованого майна сплачується до 20 числа місяць наступного за розрахунковим (пункт 3.7 договору).

Орендна плата сплачується на підставі рахунку-акту, що надсилається орендодавцем орендарю на його e-mail або за допомогою іншого узгодженого сторонами електронного сервісу обміну документами. У разі не отримання орендарем рахунку-акту від орендодавця орендар зобов`язаний здійснити оплату орендної плати не пізніше 20 числа місяця, у якому має бути здійснена така оплата. При цьому, розмір плати за надання послуг з утримання орендованого майна визначається у розмірі, що дорівнює попередній оплаті за надання таких послуг (з подальшим корегуванням переплати/недоплати орендодавцем) (пункт 3.8 договору).

Цей договір набирає чинності після його підписання сторонами і діє з 01.09.2023 до 31.07.2026 включно та до повного виконання сторонами своїх зобов`язань (пункт 12.1 договору).

Сторони погодились, що на їх відносини не поширюються норми Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, яка затверджена постановою Кабінету міністрів України від 28.04.2021 №630 (пункт 13.2 договору).

Додатками до цього договору є: додаток №1 «План-схема орендованого майна; додаток №2 розрахунок вартості послуг з утримання орендованого майна (пункт 14.7 договору).

Договір підписаний уповноваженими представниками орендодавця та орендаря та скріплений відповідними печатками підприємств.

На виконання умов договору, орендодавець 28.08.2023 передав, а орендар прийняв у користування відповідно до умов договору оренди нерухомого майна №851 від 28.08.2023 нерухоме майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , приміщення гаражів і склад, фактичною площею 1141,70 м2, що підтверджене актом приймання-передачі майна від 28.08.2023, який підписаний уповноваженими представниками орендодавця та орендаря та скріплений відповідними печатками підприємств (а.с.25).

Після укладення договору, з вересня 2023 року відповідач своїх зобов`язань за договором оренди нерухомого майна належним чином не виконував та не сплачував кошти за користування нерухомим майном.

14.11.2023 відповідач на електронну адресу позивача надіслав лист №2023/10/20 від 10.10.2023, у якому просив позивача розірвати договір №851 від 28.08.2023, у зв`язку з тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЕНАРОСА» внесли в список ризикованих компаній, а тому відсутня можливість вести господарську діяльність.

У листі-повідомленні №71Е000/358 від 31.10.2023 позивач повідомив відповідача про розірвання договору та вказав, що договір є розірваним з 01.11.2023 (а.с.28). До цього повідомлення позивачем долучено угоду про розірвання договору оренди нерухомого майна товариства №851 від 28.08.2023 та акт повернення майна з оренди від 31.10.2023.

За розрахунком позивача заборгованість відповідача перед позивачем за період вересень-жовтень 2023 року становить 29343,70 грн (з розрахунку 14671,85 грн у місяць).

12.12.2023 позивач надіслав на адресу відповідача претензію, у якій просив відповідача сплатити заборгованість у сумі 29343,70 грн з орендної плати за вересень та жовтень 2023 року.

Ця претензія була залишена відповідачем без відповіді та без задоволення.

Несплата відповідачем заборгованості і стала причиною звернення позивача до суду за захистом порушеного права та примусового стягнення орендної плати з відповідача.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд при прийнятті рішення та оцінка аргументів учасників справи.

Предметом спору у цій справі є вимога позивача про стягнення з відповідача грошових коштів з орендної плати, на підставі укладеного між сторонами договору. Укладений між сторонами правочин за своєю правовою природою є договором найму (оренди), який підпадає під правове регулювання Глави 58 статей 759-797 Цивільного кодексу України, параграфу 5 глави 29 Господарського кодексу України.

В силу пункту 1 статті 283 Господарського кодексу України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до пункту 6 статті 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 759 Цивільного кодексу України визначено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Відповідно до частини 1 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно із частинами 1, 4 статті 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Договір найму укладається на строк, який встановлений договором. Кожна із сторін договору найму, укладеного на невизначений строк, може відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це другу сторону за один місяць, а у разі найму нерухомого майна - за три місяці. Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк (стаття 763 Цивільного кодексу України).

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що між позивачем та відповідачем на підставі укладеного договору оренди нерухомого майна виникли взаємні права та обов`язки з оренди нерухомого майна.

Сторонами у договорі погоджено, що орендна плата орендна плата сплачується орендарем щомісяця шляхом її перерахування у безготівковому порядку на банківський рахунок орендодавця у наступному порядку: орендна плата (за виключенням плати за надання послуг з утримання орендованого майна) сплачується не пізніше 20 числа розрахункового (поточного) місяця. Плата за надання послуг з утримання орендованого майна сплачується до 20 числа місяць наступного за розрахунковим.

За умовами договору за користування орендованим майном орендар зобов`язаний сплачувати орендодавцю орендну плату, що складається з плати за користування нерухомим майном, яка визначена у розмірі 10,70 гривень за 1 м2, за місяць (без урахування ПДВ), що з урахуванням ПДВ становить 14671,85 грн.

31.10.2023 позивач повідомив відповідача про дострокове розірвання договору, з яким відповідач погодився, договір є розірваним з 01.11.2023.

Водночас, судом встановлено, що відповідач заборгував плату за орендну нежитлового приміщення у розмірі 29343,70 грн (14671,85 грн за вересень 2023 року та 14671,85 грн за жовтень 2023 року).

Водночас, суд констатує, що розірвання договору оренди нерухомого майна за взаємною згодою сторін не звільняє відповідача від виконання умов договору у частині сплати вартості оренди.

Відповідач не скористався своїм правом на подачу відзиву на позовну заяву та не надав суду будь-яких доказів належного виконання ним своїх зобов`язань за договором оренди нерухомого майна у частині оплати орендної плати.

Згідно з частиною 2 статті 20 Господарського Кодексу України кожний суб`єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів, зокрема шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі.

З огляду на наведені правові норми та встановлені судом фактичні обставини, суд дійшов висновку, що вимога про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 29343,70 грн є обґрунтованою, отже підлягає до задоволення.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги позивача задоволені повністю, сплачена ним сума судового збору підлягає відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача у сумі 3028,00 грн.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕНАРОСА» (вул.Герцена О., 9, м.Львів, 79005, ідентифікаційний код 44229860) на користь Акціонерного товариства «Укртелеком» » (бульвар Тараса Шевченка, 18, місто Київ, 01601, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) в особі Черкаської філії Акціонерного товариства «Укртелеком» (вул.Б.Вишневецького, 34, м.Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 01181877) 29343,70 грн заборгованості та 3028,00 грн судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя О.І.Кучеренко

Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118960882
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —925/108/24

Рішення від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні