Рішення
від 10.05.2024 по справі 925/129/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року Черкаси справа №925/129/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І., без виклику учасників справи, розглянув справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК» (вул.Мельницька, 26/2, м.Одеса, 65005, ідентифікаційний код 42423070)

до фізичної особи-підприємця Хомича Ігоря Анатолійовича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

про стягнення 36153,75 грн,

30.01.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК» звернулося у Господарський суд Черкаської області із позовом до фізичної особи-підприємця Хомича Ігоря Анатолійовича, у якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за спожиту електричну енергію згідно за договором про постачання електричної енергії №52-19 від 16.12.2019 у сумі 36153,75 грн з яких: 31026,34 грн - заборгованість за електричну енергію, 5127,41 - пеня за порушення порядку розрахунків. У позовній заяві позивач просить суд стягнути з відповідача судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 3028,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у період з 16.12.2019 до дати складання позовної заяви, позивачем було здійснено поставку електричної енергії відповідачу на суму 1 590 551,11 грн, що підтверджується відповідними актами приймання-передачі електричної енергії. Відповідач за поставлену електричну енергію розрахувався з позивачем частково, сплативши на користь останнього 1 559 524,77 грн, внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у сумі 31026,34 грн. У добровільному порядку відповідач заборгованість перед позивачем не сплатив, що стало підставою для звернення позивача з цим позовом для примусового стягнення цієї заборгованості разом із нарахованою на неї пенею.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 05.02.2024 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву і всіх письмових та електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову у строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали та заперечень на відповідь на відзив (у разі їх наявності) не пізніше 10 днів з дня отримання відповіді на відзив, а позивачу строк для подання відповіді на відзив відповідача на позов не пізніше 10 днів з дня отримання відзиву.

Відповідач у встановлений судом строк, відзив на позов чи клопотання щодо розгляду справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надав. Ухвала Господарського суду Черкаської області від 05.02.2024 про відкриття провадження у справі, 07.02.2024 направлена на адресу відповідача, яка вказана позивачем у позовній заяві, за адресою його місцезнаходження (судом був замовлений Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, проте ця ухвала вручена відповідачу не була та повернулась до суду із відміткою Акціонерного товариства «Укрпошта» «адресат відсутній за вказаною адресою».

14.03.2024 Господарським судом Черкаської області також було направлено ухвалу суду від 05.02.2024 про відкриття провадження у справі на попередню адресу місцезнаходження фізичної особи-підприємця Хомича Ігоря Анатолійовича - АДРЕСА_2 , проте ця ухвала також вручена відповідачу не була та повернулась до суду із відміткою Акціонерного товариства «Укрпошта» «адресат відсутній за вказаною адресою».

Про відкриття провадження у справі, судом також було повідомлено відповідача шляхом розміщення на офіційному сайті Господарського суду Черкаської області оголошення про повідомлення учасника справи у порядку статті 120 Господарського процесуального кодексу України.

Суд також додатково повідомляв відповідача про відкриття провадження у справі шляхом направлення ухвали Господарського суду Черкаської області від 05.02.2024 про відкриття провадження у справі на електронну адресу відповідача, яка постійно зазначалась ним договорі, який укладений між сторонами та в актах купівлі-продажу електричної енергії - liteika23@gmail.com, яка 14.03.2024 була доставлена на цю електрону скриньку, що підтверджене довідкою про доставку електронного листа.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - витяг) - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі. Згідно з частиною 1 статті 10 цього Закону якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як слідує з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцем реєстрації відповідача - фізичної особи-підприємця Хомича Ігоря Анатолійовича, є адреса, яка зазначена позивачем у позові, та на яку суд направляв ухвалу про відкриття провадження у справі.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, у порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.

Днем вручення судового рішення відповідно до частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відповідно до частини 4 статті 122 Господарського процесуального кодексу України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи. В оголошенні про виклик вказуються дані, зазначені в частині першій статті 121 цього Кодексу.

Отже, судом вжито належних заходів про повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі, але останній не скористався своїм правом на подання відзиву на позов.

З огляду на положення частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.

16.12.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК» (постачальник) та фізичною особою-підприємцем Хомичем Ігорем Анатолійовичем (споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії споживачу №52-19 (а.с.8-25) (далі - договір). За умовами цього договору постачальник зобов`язується продавати електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а Споживач зобов`язується купувати електричну енергію та оплачувати постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії, здійснювати інші платежі згідно з умовами цього договору (пункт 2.1 договору).

Постачання електричної енергії споживачу здійснюється відповідно заяви на постачання електричної енергії, яка надасться споживачем за формою відповідно до додатку №1 до цього договору, на відповідний розрахунковий період згідно з умовами цього договору (пункт 3.2 договору).

Споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до порядку визначення ціни електричної енергії, згідно з додатком №2 до цього договору (пункт 5.1 договору).

Порядок визначення вартості електричної енергії зазначається в Комерційній пропозиції постачальника (пункт 5.2 договору).

Ціна електричної енергії зазначається постачальником у рахунках на оплату вартості електричної енергії за цим договором. У випадках застосування до споживача диференційованих цін електричної енергії суми, які вказані у рахунках, можуть відображати середню ціну, обчислену на базі різних диференційованих цін (пункт 5.3 договору).

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (пункт 5.4 договору).

Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем згідно з обраним порядком розрахунків за електричну енергію, виключно шляхом перерахування коштів на рахунок постачальника відповідно до банківських реквізитів зазначених у розділі 15 цього договору. У разі зміни банківських реквізитів постачальник письмово повідомляє про це споживача не пізніше ніж за п`ять календарних днів до дати наступного платежу (пункт 5.5 договору).

Оплата здійснюється споживачем у строки, визначені у додатку №2 до цього договору. У випадку, якщо день оплати припадає на небанківський день - споживач здійснює відповідну оплату не пізніше останнього банківського дня, що передує обумовленому у додатку №2 до цього договору дню оплати. Оплата вважається здійсненою після того, як на рахунок постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього договору (пункт 5.6 договору).

У разі порушення споживачем строків оплати за цим договором, постачальник має право вимагати сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен календарний день прострочення виконання зобов`язання (оплати). При розрахунку пені використовуються розміри облікових ставок НБУ, що діяли у період прострочки, за який сплачується пеня. Пеня нараховується до повного виконання споживачем зобов`язань по оплаті вартості електричної енергії. За прострочення понад 30 днів додатково стягується штраф у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу (пункт 5.9 договору).

Постачальник до 12 (дванадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим, підписує зі свого боку акт купівлі-продажу електричної енергії, за формою відповідно до додатку №3 до цього договору, за відповідний розрахунковий період та надає споживачу скановану копію цього акту, а також скановану копію рахунку за відповідний розрахунковий період, шляхом направлення електронного листа з сканованими копіями акту та рахунку на електронні адреси споживача, з одночасним направленням оригіналів акту купівлі-продажу електричної енергії (у двох примірниках) та рахунків (у одному примірнику). Споживач до 13 (тринадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим, підписує отриманий від постачальника акт купівлі-продажу електричної енергії та направляє його скановану копію постачальнику електронним листом на електроні адреси постачальника, з подальшим направленням (після отримання) оригіналу підписаного зі свого боку акту купівлі-продажу електричної енергії постачальнику. Оригінал Акту купівлі-продажу електричної енергії споживач надає постачальнику до 20 (двадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим. У разі не надання споживачем постачальнику оригіналу акту купівлі-продажу електричної енергії у встановлений строк або вмотивованої претензії - такий акт вважається погодженим та підписаним споживачем (пункт 5.16 договору).

Споживач серед іншого зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату вартості електричної енергії згідно з умовами цього договору; до 13 (тринадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим, підписувати на надавати постачальнику підписаний зі свого боку акт купівлі-продажу електричної енергії у розрахунковому періоді за формою, передбаченою у додатку №3 до договору, шляхом направлення електронного листа з сканованою копією акту купівлі-продажу електричної енергії на електронну адресу постачальника. Оригінал акту купівлі-продажу електричної енергії споживач надає постачальнику до 20 (двадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим. У разі не надання споживачем постачальнику оригіналу акту купівлі-продажу електричної енергії у встановлений строк або вмотивованої претензії - такий акт вважається погодженим та підписаним споживачем (підпункти 1 та 10 пункту 6.2 договору).

Цей договір вступає в силу з 1 січня 2020 року та діє до 31 грудня 2020 року, але у будь-якому разі до моменту здійснення розрахунків між сторонами у повному обсязі. Договір подовжується на кожен наступний календарний рік, якщо жодна із сторін не повідомить іншу сторону про бажання припинити його дію, але при цьому загальний строк дії договору не може перевищувати 3 (трьох) років (пункт 13.1 договору).

Листування за цим договором здійснюється за допомогою поштового або електронного зв`язку за реквізитами, які вказані у цьому договорі. При цьому, всі документи у будь-якому випадку повинні бути направлені на поштову адресу відповідної сторони не пізніше наступного дня, у якому вони направляються електронною поштою (пункт 13.6 договору).

Договір підписаний уповноваженими представниками постачальника та споживачем особисто та скріплений відповідними печатками.

До договору сторони підписали додаток №1 Заява на постачання електричної енергії», додаток №2 «Комерційна пропозиція» додаток №3 Зразок: «Акт купівлі-продажу електричної енергії»; додаток №2 Зразок: «Заявка з погодинним обсягом споживання електричної енергії на відповідний календарний день».

У додатку 2 «Комерційна пропозиція» сторони за договором узгодили, що порядок розрахунків за електричну енергію здійснюється споживачем за пунктом 2.2 цього додатку, згідно з яким: перший платіж - не пізніше 15-00 години (час зарахування коштів на поточний рахунок Постачальника) 25 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю в обсязі не менше ніж 50% від орієнтовної вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії; другий платіж - не пізніше 15-00 години (час зарахування коштів на поточний рахунок Постачальника) 10 числа розрахункового місяця в обсязі не менше ніж 50% від орієнтовної вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії.

На виконання умов договору позивач у період з січня 2020 року до серпня 2023 року поставив відповідачу електричну енергію у кількості 513 746,00 кВт*год на загальну суму 1 590 551,11 грн, що підтверджене актами купівлі-продажу електричної енергії за період січень 2020 року - квітень 2023 року, які підписані уповноваженим представником постачальника та споживачем особисто та скріплені печатками, а також актами купівлі-продажу електричної енергії за період травень 2023 року - серпень 2023 року, які підписані лише зі сторони постачальника та скріплені його печаткою.

Постачання електричної енергії протягом періоду, за який відповідачем не підписані акти купівлі-продажу підтверджується також оператором системи розподілу електричної енергії Публічним акціонерним товариством «Черкасиобленерго» у листі №9865/03-01-01/2023 від 19.12.2023, згідно з яким обсяги фактично розподіленої електричної енергії споживача фізичної особи-підприємця Хомич І.А. у період з травня 2023 року до серпня 2023 року становить 38018 кВт*год: у травні 2023 року - 7714 кВт*год, у червні 2023 року - 8591 кВт*год, у липні 2023 року - 10525 кВт*год, у серпні 2023 року - 11188 кВт*год (а.с.71).

За розрахунками позивача за період з січня 2020 року до листопада 2023 відповідач за поставлену електричну енергію сплатив 1 559 524,77 грн, що підтверджується реєстром платежів від контрагента Хомич І.А. , який наданий на запит позивача Акціонерним товариством «Ощадбанк». Залишок заборгованості відповідача перед позивачем за цей період становить 31026,34 грн.

У зв`язку із несплатою відповідачем вартості поставленої електричної енергії у повному обсязі, позивач 20.12.2023 звернувся до відповідача із претензією-досудовою вимогою №06/12-1192 від 06.12.2023, у якій вимагав від відповідача у п`ятиденний календарний строк з дати отримання цієї претензії погасити заборгованість перед позивачем.

Ця претензія залишилась без відповіді та без задоволення відповідачем, у зв`язку з чим позивач 22.01.2024 повторно звернувся до відповідача із претензією-досудовою вимогою №07-01 від 22.01.2024, у якій вимагав від відповідача у п`ятиденний календарний строк з дати отримання цієї претензії погасити заборгованість перед позивачем, а також просив підписати купівлі-продажу електричної енергії за серпень 2023 року.

Це претензія також була залишена відповідачем без відповіді та без задоволення, що і стало підставою для звернення позивача з цим позовом до суду для примусового стягнення з відповідача заборгованості разом із нарахованою на нею пенею.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд при прийнятті рішення та оцінка аргументів учасників справи.

Предметом спору у даній справі є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за неналежне виконання останнім своїх зобов`язань за договором з оплати вартості електричної енергії, а також пені за порушення строків розрахунку.

Правовідносини, які виникли між сторонами у справі за своєю правовою природою є відносинами з поставки електричної енергії на підставі укладеного між сторонами договору. Зазначені правовідносини урегульовані нормами Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України.

У відповідності до статті 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

За приписами частин 1 та 2 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору про постачання електричної енергії встановлюються Законом України «Про ринок електричної енергії».

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Згідно з положеннями статті 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Умови постачання електричної енергії, права та обов`язки електропостачальника і споживача визначаються договором постачання електричної енергії споживачу. У договорі постачання електричної енергії споживачу визначаються: 1) найменування та місцезнаходження електропостачальника; 2) перелік послуг, що надаються електропостачальником; 3) ціна електричної енергії та послуг, що надаються; 4) показники якості електропостачання, зокрема якості електричної енергії; 5) види послуг з технічного обслуговування, які пропонуються електропостачальником; 6) умови та порядок відшкодування (компенсації), що застосовується у разі недотримання електропостачальником показників якості послуг, визначених договором, зокрема у разі виставлення невірного рахунка та/або несвоєчасного виставлення рахунка; 7) порядок та засоби повідомлення актуальної інформації щодо чинних тарифів, вартості послуг з технічного обслуговування, очікуваних змін цін та умов постачання електричної енергії; 8) порядок організації комерційного обліку електричної енергії та надання даних комерційного обліку електричної енергії; 9) порядок подання звернень, претензій, скарг споживачем та порядок їх розгляду електропостачальником, методи ініціювання процедур вирішення спорів; 10) строк дії договору, умови припинення, пролонгації та розірвання договору, зокрема в односторонньому порядку споживачем у разі зміни електропостачальника, а також умови дострокового розірвання договору із зазначенням наявності чи відсутності санкції (штрафу) за дострокове розірвання договору; 11) зобов`язання електропостачальника щодо надання споживачу інформації про захист прав споживачів, зокрема у розрахункових документах (рахунках); 12) права та обов`язки електропостачальника і споживача у разі неможливості виконання своїх зобов`язань та у разі тимчасового зупинення постачання; 13) інші положення залежно від специфіки та виду послуг, що надаються електропостачальником.

Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди з усіх істотних умов договору. Договір не заперечений сторонами, не визнаний судом недійсним та не розірваний в установленому порядку. Суд також враховує презумпцію правомірності правочину (положення статті 204 Цивільного кодексу України).

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що на виконання укладеного між сторонами умов договору постачання електричної енергії, позивач поставив, а відповідач прийняв електричну енергію у кількості 513746,00 кВт*год на загальну суму 1 590 551,11 грн. Відсутність претензій відповідача щодо неналежної поставки товару, недопоставки, неякісного товару чи іншого невиконання умов спірного договору є доказом належного виконання постачальником своїх зобов`язань за договором.

Суд вважає також за необхідне зазначити, що умовами договори сторонами визначено, що споживач до 13 (тринадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим, підписує отриманий від постачальника акт купівлі-продажу електричної енергії та направляє його скановану копію постачальнику електронним листом на електроні адреси постачальника, з подальшим направленням (після отримання) оригіналу підписаного зі свого боку акту купівлі-продажу електричної енергії постачальнику. Оригінал Акту купівлі-продажу електричної енергії споживач надає постачальнику до 20 (двадцятого) числа місяця, наступного за розрахунковим. У разі не надання споживачем постачальнику оригіналу акту купівлі-продажу електричної енергії у встановлений строк або вмотивованої претензії - такий акт вважається погодженим та підписаним споживачем.

Враховуючи викладене, не підписання та не повернення відповідачем актів купівлі-продажу електричної енергії постачальнику, не звільняє відповідача від виконання обов`язки зі сплати вартості отриманої електричної енергії. Розмір розподіленої відповідачу електричної енергії за місяці, за якими відповідачем не підписано акти купівлі-продажу електричної енергії підтверджені також оператором системи розподілу - Публічним акціонерним товариством «Черкасиобленерго».

У додатку 2 «Комерційна пропозиція» сторони за договором узгодили, що порядок розрахунків за електричну енергію здійснюється споживачем за пунктом 2.2 цього додатку, згідно з яким: перший платіж - не пізніше 25 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю в обсязі не менше ніж 50% від орієнтовної вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії; другий платіж - не пізніше 10 числа розрахункового місяця в обсязі не менше ніж 50% від орієнтовної вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії.

На виконання умов договору позивач постачав відповідачу електричну енергію загальним обсягом 513 746,00 кВт*год, що підтверджується належними доказами. Відповідач оплачував вартість отриманої електричної енергії протягом 2020-2023 років на загальну суму 1 559 524,77 грн, проте не у повному обсязі, його заборгованість станом на день розгляду справи становить 31026,34 грн, розмір якої підтверджено належними та допустимими доказами. Будь-яких доказів оплати заборгованості у цій сумі відповідачем суду не надано.

Права та законні інтереси зазначених суб`єктів захищаються, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі. Отже, оскільки відповідач порушив свої зобов`язання в частині оплати отриманої електричної енергії, заборгувавши позивачу її вартість, то позивачем правомірно заявлена вимога про примусове стягнення цієї заборгованості з відповідача.

Отже, враховуючи викладене, суд вважає, що наявність і розмір боргу в сумі 31026,34 грн позивачем доведені належними, достатніми та допустимими доказами, тому зазначена сума боргу підлягає стягненню в судовому порядку.

У зв`язку із порушенням відповідачем виконання грошового зобов`язання, позивач просить суд також стягнути з відповідача пеню у розмірі 5127,41 грн за період з 11.08.2023 до 24.01.2024.

Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції (статті 217, 218 Господарського Кодексу України).

Стаття 230 Господарського Кодексу України штрафними санкціями у розумінні цього Кодексу визначає господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання. А частина 4 статті 231 Господарського Кодексу України встановлює, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

Умовами договору визначено, що у разі порушення споживачем строків оплати за цим договором, постачальник має право вимагати сплату пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен календарний день прострочення виконання зобов`язання (оплати). При розрахунку пені використовуються розміри облікових ставок НБУ, що діяли у період прострочки, за який сплачується пеня. Пеня нараховується до повного виконання споживачем зобов`язань по оплаті вартості електричної енергії.

Відповідно до частини 6 статті 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Як зазначено вище сторони узгодили порядок розрахунків та визначили, що перший платіж сплачується споживачем не пізніше 25 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю в обсязі не менше ніж 50% від орієнтовної вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії, другий платіж - не пізніше 10 числа розрахункового місяця в обсязі не менше ніж 50% від орієнтовної вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії.

Отже, відповідач до 10 числа місяця розрахункового місяця зобов`язаний був сплачувати вартість електричної енергії, тому позивач правомірно визначив початок строку нарахування пені саме з 11.08.2023.

На підставі наведених положень позивач нарахував відповідачу 5127,41 грн пені за період з 11.08.2023 до 24.01.2024.

Судом перевірений розрахунок позивача за допомогою калькулятора програми «Ліга-Закон» з врахуванням наведених вище положень законодавства та вихідних даних та встановлено, що розмір пені позивачем зроблено арифметично неправильно. За розрахунком суду, розмір пені за період прострочення з 11.08.2023 до 24.01.2024 становить 5113,85 грн, тому вимога про стягнення пені підлягає до задоволення саме у такому розмірі.

Позивачем при зверненні до суду із цим позовом використано належний, у розумінні вимог статті 16 Цивільного кодексу України та статті 20 Господарського кодексу України, спосіб захисту його порушеного права. З огляду на це, суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК» до фізичної особи-підприємця Хомича Ігоря Анатолійовича підлягають до часткового задоволення у частині стягнення з відповідача 31026,34 грн основної заборгованості та 5113,85 грн пені.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги позивача задоволені частково, сплачена ним сума судового збору підлягає відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача у сумі 3026,86 грн.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити частково.

2.Стягнути з фізичної особи-підприємця Хомича Ігоря Анатолійовича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИК» (вул.Мельницька, 26/2, м.Одеса, 65005, ідентифікаційний код 42423070) 31026,34 грн заборгованості, 5113,85 грн пені та 3026,86 грн судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя О.І.Кучеренко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118960909
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —925/129/24

Судовий наказ від 07.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Рішення від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні