Ухвала
від 10.05.2024 по справі 189/76/23
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/76/23

2/189/15/24

У Х В А Л А

Іменем України

10.05.2024 року смт. Покровське

Покровський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Степанової О.С.

при секретарі Комеристій І.А.,

за участю представника позивача прокурора Литвиненка В.В.

представника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 , на підставі довіреності від 24.04.2024 року,

представника відповідача Покровської селищної ради Чичикало О.О., на підставі довіреності від 21.11.2023 року,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт. Покровське цивільну справу за позовом Керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Синельниківської районної державної адміністрації - військової адміністрації до ОСОБА_1 , Покровської селищної ради, третя особа: Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Новомосковське лісове господарство» про визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 0,5 га шляхом її витребування, -

встановив:

В провадженні Покровського районного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за позовом Керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Синельниківської районної державної адміністрації - військової адміністрації до ОСОБА_1 , Покровської селищної ради, третя особа: Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Новомосковське лісове господарство» про визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 0,5 га шляхом її витребування.

В підготовчому судовому засіданні судом поставлено на обговорення питання щодо визначення судочинства, в якому підлягає розгляд даної справи.

Представник позивача прокурор Литвиненко В.В. вважає, що дана справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Представник відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 , просила вирішити дане питання на розсуд суду.

Представник відповідача Покровської селищної ради Чичикало О.О., вважає, що дана справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Представник третьої особи Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Новомосковське лісове господарство» у підготовче засідання не з`явився. В матеріалах справи знаходиться заява про розгляд справи без участі представника філії.

Суд, заслухавши думку представника позивача, представників відповідачів, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного висновку.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Система судів загальної юрисдикції є розгалуженою. Судовий захист є основною формою захисту прав, інтересів та свобод фізичних і юридичних осіб, державних та суспільних інтересів.

Судова юрисдикція - це інститут права, який покликаний розмежувати між собою компетенцію як різних ланок судової системи, так і різні види судочинства, якими є цивільне, кримінальне, господарське та адміністративне.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Так, відповідно до п.3 ч.1 ст.4 КАС України адміністративний суд це суд, до компетенції якого цим Кодексом віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.

Відповідно до п.п.3, 4 ч.1 ст.5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Згідно п.1 ч.1 ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

У відповідності до п.7 ст.4 КАС України суб`єкт владних повноважень орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

З положень даної норми вбачається, що відповідач - Покровська селищна рада, як державний орган та орган місцевого самоврядування відноситься до суб`єктів владних повноважень.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивач просить суд: 1. Визнати незаконним та скасувати рішення Покровської селищної ради № Р-147-4/VIII від 22.12.2020 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_1 »; 2. Усунути перешкоди у здійсненні Синельниківською районною державною адміністрацією - військовою адміністрацією (код ЄДРПОУ 04052376) права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 0,5 га з кадастровим номером 1224255100:07:010:0024, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом витребування її з незаконного володіння ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави в особі Синельниківської районної державної адміністрації - військової адміністрації (код ЄДРПОУ 04052376) з правом постійного користування Державного підприємства «Новомосковське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991634); 3.Стягнути солідарно з відповідачів на користь Дніпропетровської обласної прокуратури, понесені судові витрати в розмірі сплаченого судового збору.

Отже, в позовній заяві мова йде про визнання незаконним та скасування рішення Покровської селищної ради, що є публічно-правовим спором між юридичною особою та суб`єктом владних повноважень.

Як передбачено законодавцем у ч.1 ст.2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.4 КАС України, публічно-правовий спір - спір, у якому хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Відповідно до роз`яснень наданих судам у п.3 Постанови пленуму ВАСУ від 20.05.2013 № 8, суди повинні звертати увагу на те, що спір набуває ознак публічно-правового за умов не лише наявності серед суб`єктів спору публічного органу чи посадової особи, а й здійснення ним (ними) у цих відносинах владних управлінських функцій.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом:

1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень;

2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень.

Відповідно до ч.5 ст.5 КАС України, ніхто не може бути позбавлений права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.19 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

З огляду на вищевикладене є всі підстави вважати, що спір є публічно-правовим, а відтак не повинен розглядатися за правилами цивільного судочинства.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно ч.1 ст. 256 ЦПК України якщо провадження у справі закривається з підстав, визначених пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд повинен повідомити заявникові, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд таких справ.

Враховуючи наведене, беручи до уваги характер спірних правовідносин, суд приходить до висновку, що провадження у справі слід закрити, оскільки захист прав свобод та інтересів в сфері публічно-правових відносин не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а здійснюється в порядку адміністративного судочинства.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.4, 5, 19, 20, 29, 171, 248, 294, 295 КАС України, ст.ст.255, 256, 258, 259, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Провадження у цивільній справі за позовом Керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Синельниківської районної державної адміністрації - військової адміністрації до ОСОБА_1 , Покровської селищної ради, третя особа: Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Новомосковське лісове господарство» про визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 0,5 га шляхом її витребування закрити.

Роз`яснити позивачу, що вказаний спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Також роз`яснити позивачу, що у випадку закриття провадження у справі, повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Апеляційна скарга на цю ухвалу суду може бути подана безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя: О.С. Степанова

СудПокровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу118963818
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —189/76/23

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Редько О. В.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Редько О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Редько О. В.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Редько О. В.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Редько О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні