Ухвала
від 13.05.2024 по справі 588/164/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 588/164/24

Провадження № 2-о/588/20/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2024 року м.Тростянець

Тростянецький районний судСумської областіу складі:головуючого судді ОгієнкаО.О.,присяжних:Гриненко І.О.,Малініної Л.В.,за участю:секретаря судовогозасідання ЛободиТ.С.,представника заявника ОСОБА_1 ,представника особистосовно якоїрозглядається справа адвокатаБорики О.О.,розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Боромлянська сільська рада, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В:

У провадженні Тростянецького районного суду Сумської області перебуває цивільна справа за указаною заявою.

У судовомузасіданні представникзаявника заявивклопотання,про призначеннясудово -психіатричної експертизивідносно ОСОБА_3 для встановленняйого психічногостану.На вирішенняекспертизи представникзаявника просивпоставити наступніпитання:

1) Чи страждає психічною хворобою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою:

АДРЕСА_1 ) Чи розуміє ОСОБА_3 значення своїх дій та чи здатний керувати своїми діями?

3) Чи потребує ОСОБА_3 встановлення над ним опіки?

4) Чи може ОСОБА_3 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизипредставник заявникапросив доручитиекспертам Сумської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Також з метою забезпечення проведення експертизи представник заявника просив витребувати з Комунального некомерційного підприємства Боромлянської сільської ради «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини села Боромля» (медичну картку амбулаторного хворого) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Представник особи, стосовної якої розглядається справа адвокат Борика О.О., у судовому засіданні не заперечив проти задоволення клопотання представника заявника щодо призначення судово-психіатричної експертизи.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, але подали заяви в яких просять суд справу розглянути без їхньої участі.

Вирішуючи заявлені представником заявника клопотання суд враховує наступне.

Відповідно доп. 1 ч. 1ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно п. 2 ч. 1ст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану, судово-психіатричну експертизу.

У матеріалах справи наявні медичні документи щодо стану здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: довідка до акту огляду МСЕК серії 12 ААВ №666919 від 14.12.2023, згідно якої ОСОБА_3 має першу групу Б інвалідності за загальним захворюванням, інвалідність встановлено безстроково, потребує постійного стороннього догляду; індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю №0707, згідно якої ОСОБА_3 потребує психіатричної допомоги; висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №154/1138, згідно якого ОСОБА_3 обмежений у самообслуговуванні, обмежений у здатності до орієнтації, обмежений у здатності до спілкування, обмежений у здатності контролювати свою поведінку (а.с. 10-14).

Враховуючи викладене, суд вважає, що у даній справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Сумської філії судових експертизДержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни», оскільки наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань у області психіатрії.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Отже, суд вважає, що клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи підлягає задоволенню та на час проведення експертизи провадження по справі необхідно зупинити.

На вирішення експертів необхідно поставити питання вказані представником заявника.

Крім того, з метою забезпечення експертів інформацією про перебіг психічного захворювання ОСОБА_3 необхідно витребувати з Комунального некомерційного підприємства Боромлянської сільської ради «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини села Боромля» (медичну картку амбулаторного хворого) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.84, 103-105,260, 293, 298,353, 354 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити по цивільній справі № 588/164/24, провадження № 2-о/588/20/24 за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Боромлянська сільська рада, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи страждає психічною хворобою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою:

АДРЕСА_1 ) Чи розуміє ОСОБА_3 значення своїх дій та чи здатний керувати своїми діями?

3) Чи потребує ОСОБА_3 встановлення над ним опіки?

4) Чи може ОСОБА_3 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Копію ухвали про призначення експертизи негайно направити до Сумської філії судових експертизДержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни» для виконання.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків у відповідності зі ст. 384, 385 КК України, а також про необхідність проведення експертизи у розумні строки.

Провадження по справі № 588/164/24 на час проведення експертизи зупинити.

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства Боромлянської сільської ради «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини села Боромля» (медичну картку амбулаторного хворого) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через шляхом подачі в 15 денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя О. О. Огієнко

Присяжний І.О. Гриненко

Присяжний Л.В. Малініна

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118965861
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —588/164/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні