Рішення
від 13.05.2024 по справі 235/1558/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.05.24

Провадження № 2/235/698/24

Справа № 235/1558/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

13 травня 2024 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Тищенко І.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Покровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Покровської міської ради Донецької області, третя особа приватний нотаріус Покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко Анна Геннадіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 27 лютого 2024 року звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , Покровської міської ради Донецької області, третя особа приватний нотаріус Покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко Анна Геннадіївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Покровськ Донецької області помер її батько ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить двокімнатна квартира, загальною площею 41,3 кв.м, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Вказана квартира належала спадкодавцю на праві приватної власності.

Спадкоємцями першої черги за законом після померлого ОСОБА_3 є вона ОСОБА_1 дочка та син ОСОБА_2 . Дружина спадкодавця ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За наявною у позивача інформацією, ОСОБА_2 наразі відбуває покарання в державній установі «Петрівська виправна колонія № 49». Вироком Дзержинського міського суду Донецької області від 18 травня 2017 року у справі № 225/2140/17 ОСОБА_2 (сина спадкодавця) було визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 125, ч. 2 ст. 121 КК України та на підставі ч. 4 ст. 81, ч. 5 ст. 71 КК України було призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 10 (десять) років.

За вищевказаних обставин протягом тривалого часу позивач не підтримує буд-яких зв`язків з рідним братом ОСОБА_2 , а відтак не володіє інформацією з приводу того, чи вступив ОСОБА_2 у спадщину.

У вересня 2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко А.Г. із заявою про прийняття спадщини.

03 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко А.Г. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 221/02-31 у зв`язку з тим, що заява про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 в нотаріальну контору в установлений законом строк не надходила та на момент смерті позивач не була зареєстрована за однією адресою з померлим.

Перебіг шестимісячного строку, для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини розпочався 10 листопада 2021 року та закінчився 10 травня 2022 року. Перші декілька місяців строку для прийняття спадщини припали на період загальнонаціонального карантину, запровадженого Урядом, нотаріальні контори не працювали у звичайному режимі, а потім, 24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 було введено воєнний стан по всій території України.

Позивач просить суд визначити йому додатковий строк два місяці для подачі заяви до нотаріуса для прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 .

27 лютого 2024 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

28 лютого 2024 року ухвалою суду відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 25 березня 2024 року.

Ухвалою судді від 28 лютого 2024 року зобов`язано приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Толочко А.Г. надати Красноармійському міськрайонному суду Донецької області інформаційну довідку зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_3 .

25 березня 2024 року підготовче засідання відкладено на 29 квітня 2024 року.

У підготовчому засіданні позивач просила призначити справу до судового розгляду. Відповідач ОСОБА_2 , представник відповідача Покровської міської ради, третя особа приватний нотаріус Толочко А.Г. у підготовче засідання не з`явилися, про дату, час і місце розгляд справи повідомлені належним чином. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 13 травня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягає.

Відповідач ОСОБА_2 про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Представник відповідачаПокровської міськоїради Донецькоїобласті про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Третя особа приватний нотаріус Толочко А.Г. у судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце судового засідання повідомлена належним чином.

Дослідивши матеріли справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі за наступних підстав:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 16.11.2021 року (а.с. 12).

Відповідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_5 , в розділі «Батьки» зазначено батько ОСОБА_3 , мати ОСОБА_4 (а.с.11).

Відповідно свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_3 , виданого 02.12.2005 року, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 20 серпня 2005 року зареєстрували шлюб. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_7 (а.с. 13).

Рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 15 серпня 2013 року шлюб між ОСОБА_6 та ОСОБА_8 розірвано. Після розірвання шлюбу позивачу залишено прізвище ОСОБА_7 (а.с. 14-15).

Відповідно свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_4 , виданого 14.01.2015 року, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 14 січня 2015 року зареєстрували шлюб. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_10 (а.с. 16).

Відповідно до копії свідоцтва про право власності № 1-241 від 21 травня 2019 року, виданого Покровською міською радою Донецької області, квартира за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_3 (а.с. 17).

Спадкоємцями першої черги за законом після померлого ОСОБА_3 є ОСОБА_1 дочка та син ОСОБА_2 . Дружина спадкодавця ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 29 жовтня 2012 року (а.с. 18).

ОСОБА_2 відбуває покарання у вигляді позбавлення волі у «Кропивницькій виправній колонії (№ 6)», що підтверджується супровідним листом до розписки про вручення позовної заяви засудженому ОСОБА_2 (а.с. 45-46).

Постановою приватного нотаріуса покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко А.Г. від 03 жовтня 2023 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з тим, що заява про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 в нотаріальну контору в установлений законом строк не надходила та на момент смерті позивач не була зареєстрована за однією адресою з померлим (а.с. 22).

Відповідно листа приватного нотаріуса покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко А.Г. № 51/01-16 від 04.03.2024 року після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , спадкова справа не відкривалась (а.с. 39).

Відповідно до ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно положень ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти або не прийняти її.

Згідно ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

У відповідності до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснив Пленуму Верховного Суду України у п. 24 Постанови від 30.05.08. № 7 Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Однак, враховуючи положення п. . 3.18. гл. 10 розд. ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, залучити позивача до спадкування без рішення суду не вбачається можливим.

Таким чином суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 16, 1216,1218,1261,1268,1269,1270,1272 ЦК України, ст. ст. 13, 19, 81, 263-265, 282 ЦПК України , суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк у два місяці, який починає перебіг з моменту набрання судовим рішенням законної сили, для подачі заяви про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційні скарги можуть бути подані протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач 1: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий, відбуває покарання «Кропивницька виправна колонія (№6)», 25006, м. Кропивницький, вул. Яновського, 50.

Відповідач 2: Покровська міська рада Донецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 44790232, місцезнаходження м.Покровськ, Донецької області, пл.. Незалежності, 11.

Третя особа: приватний нотаріус Покровського районного нотаріального округу Донецької області Толочко Анна Геннадіївна, місцезнаходження: м.Покровськ, Донецької області, вул. Центральна, 138.

Дата складання повного тексту рішення 13 травня 2024 року.

Суддя О.Є. Філь

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118966795
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —235/1558/24

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні