Рішення
від 08.05.2024 по справі 552/1820/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/1820/24

Провадження № 2/552/1687/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.05.2024 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючогосудді - Шаповал Т.В.,

при секретарі-Біжко Т.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Полтава в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності у порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності у порядку спадкування.

Посилалась на те, що 11.10.1988 року ОСОБА_3 надано ордер №333 на житлове приміщення в будинку житлово будівельного кооперативу «Київський» на заняття житлового приміщення житловою площею 34,3 кв.м., що складається із 3 кімнат в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі рішення загальних зборів членів житлово будівельного кооперативу №1 від 25.09.1988 року. ОСОБА_3 являється членом ЖК «Київський» та проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер. Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої увійшла квартира АДРЕСА_2 . Спадщину після ОСОБА_3 автоматично прийняв його син ОСОБА_4 , як такий, що постійно проживав разом із спадкодавцем на момент відкриття спадщини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер, не встигнувши отримати свідоцтво про право на спадкове майно після батька ОСОБА_3 ..

До складу спадщини після ОСОБА_4 входить рухоме та нерухоме майно: квартира за адресою: АДРЕСА_3 , квартира за адресою: АДРЕСА_1 , автомобіль марки Chevrolet модель Aveo, номер шасі НОМЕР_1 .

Вказувала, що за усною домовленістю між спадкоємцями, вирішено здійснити поділ спадкового майна наступним чином:

ОСОБА_1 отримує у спадщину квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , автомобіль і не має майнових претензій на квартиру за адресою: АДРЕСА_3 . У свою чергу ОСОБА_2 отримує право власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_3 і на інше майно не претендує.

Однак, постановою приватного нотаріуса відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на квартиру АДРЕСА_2 , через відсутність правовстановлюючих документів на право власності.

Вказувала, що ОСОБА_3 за життя був членом житлового кооперативу «Київський» та отримав квартиру як член кооперативу. З часу отримання ордеру він вселився в цю квартиру та проживав у ній по день смерті разом із сином, ОСОБА_4 , з членів кооперативу ОСОБА_3 виключений не був, ним проведена повна оплата пайових внесків за вказане житлове приміщення. Вказані обставини свідчать про те, що ОСОБА_3 набув право власності на спірну квартиру.

Просила суд визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Ухвалою від 28 березня 2024 року провадження у зазначеній справі було відкрито та призначено справу до підготовчого судового засідання.

04.04.2024 року до суду від відповідача ОСОБА_2 надійшла заява про визнання позову. Зазначила, що вона не заперечує обставин, викладених у позовній заяві, не заперечує проти ухвалення рішення за результатами підготовчого провадження.

У підготовче судове засідання позивач та її представник не з`явились, попередньо надали заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують проти постановлення рішення у підготовчому судовому засіданні.

У підготовче судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилась, попередньо подала до суду заяву про визнання позову, не заперечує проти ухвалення рішення у підготовчому судового засіданні.

Третя особа Житловий кооператив «Київський» у підготовче судове засідання свого представника не направили, попередньо звернулись до суду із клопотанням про розгляд справи без участі їх представника.

Третя особа приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Н.В. у підготовче судове засідання не з`явилась, попередньо надала до суду клопотання про розгляд справи без її участі.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали по справі приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що 11.10.1988 року ОСОБА_3 надано ордер №333 на житлове приміщення в будинку житлово будівельного кооперативу «Київський» на заняття житлового приміщення житловою площею 34,3 кв.м., що складається із 3 кімнат в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі рішення загальних зборів членів житлово будівельного кооперативу №1 від 25.09.1988 року./а.с.8/

Згідно довідки Житлового кооперативу «Київський» від 07 лютого 2024 року №833 встановлено, що ОСОБА_3 був членом ЖК «Київський» та проживав за адресою: АДРЕСА_1 , загальна площа 50,2 кв.м., житлова площа 33,7 кв.м., кімнат 3. Первісна вартість квартири виплачена повністю.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 17.02.2011 року./а.с.9/

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_4 його батьком є ОСОБА_3 ./а.с.10/

Із довідки №834 Житлового кооперативу «Київський» вбачається, що ОСОБА_3 проживав за адресою: АДРЕСА_1 до моменту смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . Має такий склад родити: син ОСОБА_4 , який був зареєстрований за даною адресою з 05.04.1991 року по 16 серпня 2023 рік./а.с.12/

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Отже, ОСОБА_4 прийняв спадщину шляхом постійного проживання разом із ОСОБА_3 , однак не отримав свідоцтво про право на спадщину.

Із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 02.11.1994 року вбачається, що 02 листопада 1994 року ОСОБА_4 зареєстрував шлюб із ОСОБА_1 ./а.с.10/

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 ./а.с.11/

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно дост.ст. 1222, 1223, 1261ЦКУкраїни спадкоємці визначаються за законом і за заповітом, у разі відсутності заповіту,право на спадкування за законом в першу чергу мають діти спадкодавця, той з подружжя, хто його пережив, та батьки.

Статтею 1268ЦКУкраїни передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 16.08.2023 року./а.с.11/

Відповідно до постанови приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Н.В. від 06.03.2024 року, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з тим, що спадкоємцями не подано жодних документів, що підтверджують право власності на квартиру АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст.145 Житлового кодексу члени сім`ї, які проживають разом з членом житлово-будівельного кооперативу, мають рівне з ним право користування жилим приміщенням. Такого ж право набувають особи, які вселилися в жиле приміщення в будинку житлово-будівельного кооперативу як члени сім`ї, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням.

Якщо член житлово-будівельного кооперативу виключений з кооперативу (крім випадків, передбачених пунктами 1, 2, 4, 6, 7 статті 147), помер або вибув з нього з інших причин чи переселився в іншу квартиру в будинку того ж кооперативу, члени його сім`ї, які проживали разом з ним, зберігають право користування жилим приміщенням за умови вступу до кооперативу одного з них.

Відповідно до п.5-1 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи» від 25.05.1998 року судам слід мати на увазі, що згідно із ст.15 Закону України "Про власність" член ЖБК, який повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, надану йому в користування, набуває право власності на квартиру і вправі розпоряджатись нею на свій розсуд - продавати, заповідати, обмінювати, в тому числі на інше жиле приміщення у будинку державного або громадського житлового фонду чи іншого ЖБК, на жилий будинок (частину будинку, що належить громадянину на праві власності і вчиняти відносно неї інші угоди, що не заборонені законом.

Статтею 392ЦКУкраїни передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 виплатив вартість квартири за адресою: АДРЕСА_1 у повному обсязі та набув право власності на неї, а ОСОБА_4 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 шляхом постійного проживання разом із ОСОБА_3 ..

Встановивши дані обставини та враховуючи, що спадкоємець ОСОБА_1 у встановленому законом порядку прийняла спадщину, але не може отримати свідоцтво право на спадщину за заповітом на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 ,в зв`язку з тим, що не подано документів, що підтверджують право власності спадкодавця на спадкове майно, тому суд приходить ходить до висновку, що порушене право позивача підлягає захистові.

За таких обставин, обираючи спосіб захисту порушеного права, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 264, 265 ЦПК України, суд, -

В ИР І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності у порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ;

відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 ;

третя особа житловий кооператив «Київський», місцезнаходження: м. Полтава, пров. Хорольський,5, код ЄДРПОУ 21062991;

третя особа приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Наталія Валентинівна, адреса: м. Полтава, вул. Оксанченка Олександра,34.

Повний текст рішення виготовлено 13.05.2024 року.

Головуючий Т.В.Шаповал

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118970514
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —552/1820/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні