Рішення
від 24.04.2024 по справі 759/23775/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/23775/23

пр. № 2-о/759/91/24

24 квітня 2024 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді Ул`яновської О.В.,

секретаря судового засідання Кривонос Ю.Р.,

присяжних Тягнія С.В., Жук К.А.,

за участю: заявника ОСОБА_1 ,

представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

І. Позиція сторін у справі

у грудні 2023 р. заявник звернулася до суду із зазначеною заявою, просить суд визнати недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився недоношеним - 4 стадії, з масою тіла 950 грам, з тяжким ураженням центральної нервової системи, та прогресуючою гідроцефалією. У п?ять місяців була проведена операція з шунтування в інституті нейрохірургії ім. Академіка А. П. Ромоданова. Всі вісімнадцять років був інвалідом підгрупи А з діагнозом компенсована вторинна гідроцефалія, структурна епілепсія, подвійна геміплегія: Q82.4, F71.1. Має хронічний психічний розлад з дитинства. Через хворобу ОСОБА_1 не може розуміти значення своїх дій, керувати ними, самостійно вирішувати побутові проблеми, не може контролювати свої рухи, самостійно не може рухатись, а тому потребує опіки та постійного догляду.

ІІ. Процесуальні дії і рішення суду

відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.12.2023, визначено головуючого - суддю Ул`яновську О.В. (а.с. 11-12).

Ухвалою судді Святошинського районного суду м. Києва від 06.12.2023 відкрито провадження по справі та витребувано з КНП "Клінічна лікарня "ПСИХІАТРІЯ" медичну карту ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 15-16).

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 06.21.2023 залучено до участі у справі адвоката Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а .с. 17-18).

19.01.2024 ухвалою суду по справі призначено судово-психіатричну експертизу. Провадження по справі зупинено на час проведення експертизи (а.с. 34-35).

04.04.2024 на адресу суду надійшли матеріали цивільної справи №759/23775/23 разом з висновком судово-психіатричної експертизи №309 від 20.03.2024 відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 05.04.2024 провадження по справі поновлено (а.с. 40).

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 24.04.202 позовні вимоги ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації у частині встановлення опіки над недієздатним і призначення опікуна залишено без розгляду.

Заявник у судовому засіданні підтримав заяву про визнання особи недієздатною, просив задовольнити.

Представник ОСОБА_1 проти задоволення заяви про визнання особи недієздатною не заперечувала, просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи ООП Святошинської РДА у м. Києві у судове засідання не з`явилася, про слухання справи повідомлена належним чином, 23.04.2024 надійшла заява про слухання справи без її участі (а.с. 45).

Враховуючи положення ч. 1 ст. 223 та ч. 2 ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового засідання технічними засобами за відсутності учасників справи на підставі доказів, які наявні в матеріалах справи. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд, всебічно з`ясувавши обставини, на які заявник посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні, вважає встановленими такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно до ч. 3 ст. 12, ч.ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

ІІІ. Фактичні обставини справи

у судовому засіданні встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 6).

Відповідно до довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією № 253803 серії 12ААГ від 22.11.2023 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначається особою з інвалідністю першої А групи з дитинства (а.с. 8).

Згідно довідок №737, №738 від 28.11.2023 виданої КНП "Клінічна лікарня "ПСИХІАТРІЯ", ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку у лікаря-психіатра з приводу хронічного нервово-психічного захворювання, є особою з інвалідністю першої А групи з дитинства довічно (а.с. 10).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №309 від 20.03.2024 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки хронічного стійкого психічного розладу у вигляді «Глибокої розумової відсталості» (F 73 за MKX-10). ОСОБА_1 за психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. (а.с. 38-39).

ІV. Позиція суду та оцінка аргументів учасників розгляду

частиною 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Згідно ч. 3 ст. 297 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 39 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Виходячи зі змісту вказаної статті, обов`язковими умовами для визнання фізичної особи недієздатною, крім наявності в неї хронічного, стійкого психічного розладу, є нездатність такої особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Недієздатність це втрата здатності здійснювати особою цивільні права та обов`язки внаслідок тяжкого порушення психічного стану. Критерії недієздатності психічно хворих визначені в ЦК України.

Таким чином, враховуючи те, що ОСОБА_1 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді Глибокої розумової відсталості, та у своєму психічному стані не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, заяву слід задовольнити та визнати ОСОБА_1 недієздатним.

V. Розподіл судових витрат

відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухвалені судом рішення судові витрати не відшкодовується, якщо інше не встановлено законом.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст. 39, 55, 60, 64, ЦК України; ст.ст. 12, 13, 48, 76-82, 141, 200, 229, 259, 263-265, 268, 273, 295-300, 354 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії судового рішення про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним - два роки. Строк рахується з дня набрання рішення законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Святошинський районний суд м. Києва до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О.В. Ул`яновська

Присяжні: С.В. Тягній

К.А. Жук

Повний текст судового рішення складено 03.05.2024.

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118972286
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —759/23775/23

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні