Ухвала
від 07.05.2024 по справі 499/264/24
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/264/24

Провадження № 2-о/499/21/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

"07" травня 2024 р. селище Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі: головуючого судді Погорєлова І. В. за участю секретаря Дібрової О. І., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , заінтересована особа Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області (с. Конопляне, вул.30-річчя Перемоги, 70 Березівського району Одеської області) про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

В поданій заяві просить суд встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу, укладеного 04 липня 1995 року між КСП «Дружба», Іванівського району Одеської області та ОСОБА_1 , посвідченого ОСОБА_2 , державним реєстратором Іванівської державної нотаріальної контори, зареєстровано в реєстрі за № 1399, перейшла у власність та належить на праві власності в цілому 1 (одна) ціла частина квартири АДРЕСА_2 . Вказує, що вона не може оформити своє право власності на квартиру на підставі вказаного договору, реєстратор їй відмовив у цьому через невідповідність договору купівлі-продажу технічному паспорту.

В судовому засіданні заявниця просила заяву задовольнити.

Дослідивши письмові докази надані заявником, заслухавши заявницю, суд встановив, що фактично предметом даної заяви є набуття ОСОБА_1 права власності на квартиру, оскільки вона не може його зареєструвати в установленому законом порядку.

Відповідно до ч.1ст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч.2ст.315 ЦПК Українив судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Суд зазначає, що факт володіння громадянином жилим будинком на праві власності встановлюється судом, якщо у заявника був правовстановлюючий документ на цей будинок, але його втрачено і немає можливості підтвердити наявність права власності не в судовому порядку. В таких справах заявник має подати докази про відсутність можливості одержання чи відновлення відповідного документа про право власності та про те, що на підставі цього документа жилий будинок належав йому на праві власності.

Відповідно до ч. 4ст.315 ЦПК Українисуддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Враховуючи те, що встановлення факту володіння квартирою заявнику необхідно з метою набуття права власності в установленому законом порядку, то в даному випадку існує спір про право, що в свою чергу унеможливлює розгляд даної заяви в порядку окремого провадження, а підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства шляхом подачі позовної заяви до суду.

Керуючисьст.315 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , заінтересована особа Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області (с. Конопляне, вул.30-річчя Перемоги, 70 Березівського району Одеської області) про встановлення факту, що має юридичне значення залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення.

СуддяІ. В. Погорєлов

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118973320
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —499/264/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні