Рішення
від 13.05.2024 по справі 718/961/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 718/961/24

Провадження 2/718/214/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" травня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Мінів О.І.

секретаря судових засідань Харабара О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу № 718/961/24 за позовною заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області (місцезнаходження: вул. Незалежності,83, м. Кіцмань, Чернівецький район, Чернівецька область) про визнання права власності на спадкове майно, -

У С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача.

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Кіцманського районного суду Чернівецької області з позовом до Кіцманської міської ради про визнання права власності на спадкове майно.

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Після його смерті залишилося спадкове майно: право на земельну частку (пай) згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №002586, а також житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 .

Вказує, що єдиним спадкоємцем майна, що залишилося після смерті ОСОБА_2 за законом являється вона дочка померлого, та у встановлений законом строк прийняла спадкове майно, розпорядилася його речами, разом проживала з померлим та похоронила його. Інших утриманців передбачених законом у померлого немає.

Зазначає, що в нотаріальній конторі отримати свідоцтво про право на спадщину не має змоги, через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на земельну частку (пай) та на житловий будинок. Таким чином просить задовольнити позовну заяву.

Відзив на позовну заяву відповідачем у встановлений судом термін не подано.

Заяви, клопотання учасників справи інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Кіцманського районного суду Чернівецької області від 27.03.2024 прийнято зазначену вище позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи визначено проводити в порядку загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 13.05.2024 (а.с.11).

У підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не прибула, однак скерувала 13.05.2024 до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала повністю та просила розглядати справу без участі сторони позивача.

Представник відповідача у судове засідання також не прибув, однак на адресу суду 23.04.2024 надійшло клопотання, у якому зазначено, що позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно, міська рада визнає, наслідки визнання позову їм відомі. Просить суд справу розглянути без їх участі.

Частиною 3 ст. 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних в суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.1. ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Крім того, ч.3 ст. 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Враховуючи подані до суду заяви, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Фактичні обставини встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що згідно наявного в матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Валявської сільської ради Кіцманського району Чернівецької області 10.02.2006, помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7)

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіцманського районного управління юстиції у Чернівецькій області, ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_1 , батьком вказаний ОСОБА_3 , мати ОСОБА_4 . (а.с.8)

З копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №002586 від 17.09.1996 року, на підставі рішення Кіцманської РДА, належить право ОСОБА_5 на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності агрофірми «Мрія» с.Валява Кіцманського району Чернівецької області, розміром 2,00 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) (а.с. 9)

Згідно технічного паспорту та технічної характеристики на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який виготовлений станом на 18.04.2024 року, встановлено, що житловий будинок побудований в 1962-1985 роках, та складається з: житлового будинку літ. А-1 загальною площею 46,50 кв.м., житловою площею 36,30 кв.м., літньої кухні літ. Б, В, сараїв літ. Г, Д, вбиральні літ. Е, погрібу літ. Пг, огорожі літ. №1-3, криниці літ. №3, ями вигрібної літ. №4. (а.с.16-19)

Відповідно до довідки від 20.03.2024 виданої Валявським старостинським округом Кіцманської міської ради про те, що згідно записів по господарської книги №9 обєкта по господарського обліку №0447 значиться господарство по АДРЕСА_1 , власником якого є померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , 1936 р.н. (а.с.20)

Відповідно до відповіді наданої державним нотаріусом Беженар А.М. 23.04.2024, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 за даними Кіцманської державної нотаріальної контори не заводилась (а.с.21-22)

Норми права, які застосував суд, мотиви з яких виходив суд та оцінка суду.

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Так, у відповідності до вимог ст.ст.12,13 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до вимог цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч.2 ст.49 ЦПК України відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Як передбачено ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд немає обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Виходячи із змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Зважаючи на вимоги ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ч. 1ст. 1220 ЦК України). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1ст. 1221 ЦК України).

Стаття 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Крім того, суд зважає і на те, що у відповідності до роз`яснення ВССУ у п.3.1 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Крім того, згідно роз`яснення Міністерства юстиції України № 19-32/319 від 21.02.2005 року, у випадку смерті власника нерухомого майна, реєстрацію якого належним чином проведено не було і правовстановлюючий документ відсутній, питання про визначення цього майна померлому та спадкоємцю повинно вирішуватись в судовому порядку. Як вказано в листі Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 23.03.2009 року № 12/5-126, по об`єктах нерухомого майна, що збудовані до 5 серпня 1992 року, тобто до прийняття Урядом України документу, яким встановлено порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, при їх реєстрації для оформлення права власності одним з документів є висновок про технічний стан будівлі, що складається бюро технічної інвентаризації.

Мотиви з яких виходив суд та оцінка суду.

Враховуючи вищезазначені норми Закону, беручи до уваги те, що ОСОБА_6 є спадкоємцем за законом, після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично прийняв спадщину і протягом строку, встановленогостаттею 1270 ЦК України, не заявив про відмову від неї, а відповідач Кіцманська міська рада визнали позов. Враховуючи при цьому те, що матеріали справи не містять будь-яких даних щодо наявності інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 .. в порядку спадкування й відповідно сторонами докази на підтвердження їх існування суду не надано, суд вважає, що за позивачем ОСОБА_1 слід визнати право власності на спадкове майно, а саме: на земельну частку (пай), що перебуває в колективній власності агрофірми «Мрія» с.Валява Кіцманського району Чернівецької області та житловий будинок що розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування.

При цьому, позивач, будучи єдиним спадкоємцем за законом, спадщину прийняла, однак позбавлена можливості оформити право власності на спадкове майно через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на вказаний житловий будинок.

Суд бере до уваги те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи те, що позивач позбавлена можливості визнати право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 та права на земельну частку (пай), що входить до складу спадщини, у позасудовому порядку, керуючись відповідними нормами законодавства, суд вважає, що вимоги позивача є доведеними та обґрунтованими, такими, що гуртуються на законі, та за умови їх визнання відповідачем, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Тому, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у зв`язку з визнанням заявлених вимог відповідачем, за наявності законних на те підстав, беручи наявність відповідні положення Цивільного кодексу України, та відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, що позбавляє позивача можливості реалізувати своє право на спадкування в іншому порядку, а також враховуючи при цьому те, що задоволення позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

На підставі ст.ст. 328, 346, 392, 1216-1218, 1220-1221, 1223, 1261, 1268 ЦК України та керуючись ст.ст. 12,13, 16, 49, 82, 200,206, 211, 247, 263 - 265, 268,273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за законом, право на земельну частку(пай),згідно сертифікатуна правона земельнучастку (пай)серії ЧВ№002586,розміром 2,00в умовнихкадастрових гектарахбез визначеннямеж цієїчастки внатурі (намісцевості),яка перебуваєв колективнійвласності агрофірми«Мрія» с.ВаляваКіцманського районуЧернівецької області, щоналежав ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. А-1 загальною площею 46,50 кв.м., житловою площею 36,30 кв.м., літньої кухні літ. Б, В, сараїв літ. Г, Д, вбиральні літ. Е, погрібу літ. Пг, огорожі літ. №1-3, криниці літ. №3, ями вигрібної літ. №4, в порядку спадкування за законом, що належали на праві власності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4 ст. 268 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1

Відповідач: Кіцманська міська рада Чернівецького району Чернівецької області, місцезнаходження: вул. Незалежності,83, м. Кіцмань, Чернівецький район, Чернівецька область.

Суддя: О.І.Мінів

СудКіцманський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118976622
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —718/961/24

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні