Ухвала
від 13.05.2024 по справі 910/7132/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"13" травня 2024 р. Справа№ 910/7132/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Шевчук С.Р.

суддів: Демидової А.М.

Ходаківської І.П.

перевіривши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1

на додаткове рішення Господарського суду міста Києва від 26.03.2024 (повний текст складено та підписано 01.04.2024) (суддя Ващенко Т.М.)

у справі №910/7132/23

за позовом ОСОБА_1

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чавдар 14»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Комфортцентр»

про визнання недійсним рішення.

ВСТАНОВИВ:

Додатковим рішенням Господарського суду міста Києва від 26.03.20224 у справі №910/7132/23 заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чавдар 14» задоволено та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чавдар 14» 22375,00 грн витрат на професійну правничу допомогу. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфортцентр" задоволено та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Комфортцентр» 9708,34 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Не погоджуючись із вказаним додатковим рішенням, ОСОБА_1 звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить додаткове рішення Господарського суду міста Києва від 26.03.2024 у справі 910/7132/23 скасувати та ухвалити нове, яким зменшити суму витрат на професійну правничу допомогу.

22.04.2024 року матеріали апеляційної скарги надійшли до Північного апеляційного господарського суду та згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.04.2024 передані колегії суддів у складі: Шевчук С.Р. - головуючий, Демидова А.М., Ходаківська І.П.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 24.04.2024 витребувано з Господарського суду міста Києва матеріали справи №910/7132/23; відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою до надходження матеріалів справи з Господарського суду міста Києва.

Після надходження матеріалів справи з Господарського суду міста Києва, колегія суддів апеляційної інстанції, дослідивши апеляційну скаргу, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без руху, з таких підстав.

Так, пунктом 3 ч. 3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України визначено, що до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копії цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу (ч. 1, ст. 259 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до п. 1 ч. 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Такі приписи згаданих норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (ст. 129 Конституції України), так і аналогічних приписів статей 2, 7 Господарського процесуального кодексу України.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п. 87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Салов проти України» від 06.09.2005).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Надточий проти України» від 15.05.2008 зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Відтак, на стадії прийняття апеляційної скарги до розгляду та відкриття апеляційного провадження у справі суд має бути впевненим у тому, що зазначені засади не були порушені скаржником.

У відповідності до пункту 17 Правил надання послуг поштового зв`язку (далі - Правила) внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою, згідно з тарифами оператора поштового зв`язку.

Відповідно до пункту 47 Правил надання поштового зв`язку, внутрішні реєстровані поштові відправлення, крім поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладень, подаються для пересилання у відкритому або закритому вигляді. У разі виникнення сумніву у працівника оператора поштового зв`язку щодо наявності у поштовому відправленні, яке подається для пересилання, заборонених для пересилання вкладень, відправник повинен подати відправлення у відкритому вигляді. У разі відмови відправника подати відправлення для пересилання у відкритому вигляді оператор відмовляє в пересиланні такого відправлення.

Із аналізу наведених норм вбачається, що належним доказом направлення саме копії апеляційної скарги та доданих до неї документів іншим учасникам справи може бути квитанція про доставку документів до зареєстрованого електронного кабінету користувача у підсистемі «Електронний Суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення, завірений відповідним відділенням зв`язку.

Однак, всупереч наведеним нормам законодавства жодних доказів надсилання копії апеляційної скарги іншим учасникам у справі - Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Чавдар 14» та Товариству з обмеженою відповідальністю «Комфортцентр» скаржником не надано.

Таким чином, подана апеляційна скарга не відповідає приписам ст. 258 ГПК України, яка встановлює вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

До апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу (ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Оскільки до апеляційної скарги не додано жодних доказів надсилання копії цієї апеляційної скарги іншим учасникам справи, така скарга не відповідає вимогам, визначеним ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, та підлягає залишенню без руху із встановленням строку на усунення недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 174, 234, 235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на додаткове рішення Господарського суду міста Києва від 26.03.2024 у справі №910/7132/23 залишити без руху.

2. Надати ОСОБА_1 строк протягом десяти днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги шляхом надання доказів надсилання копії апеляційної скарги (з доданими до неї документами) - Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Чавдар 14» та Товариству з обмеженою відповідальністю «Комфортцентр» у встановленому законом порядку.

3. Роз`яснити ОСОБА_1 , що в разі неусунення недоліків апеляційної скарги у строк, встановлений судом, апеляційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулася з апеляційною скаргою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.Р. Шевчук

Судді А.М. Демидова

І.П. Ходаківська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118980087
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —910/7132/23

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шевчук С.Р.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шевчук С.Р.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шевчук С.Р.

Рішення від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні