Ухвала
від 07.05.2024 по справі 906/1302/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "07" травня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/1302/23

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "Кеарфілд"

До боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова"

про банкрутство

Суддя Гнисюк С.Д.

Представники:

- від ініц. кредитора: Литвиненко С.С. (в режимі відеоконференції);

- від кредиторів: в режимі відеоконференції: Юзвяк Т.В.- ТОВ "Грано Де Оро Україна" та ТОВ "Агро Добробут"; ОСОБА_1 ТОВ "К.Т.Україна"; Киричук Р.П. - АТ "ОТП Банк";

- в залі суду: Бучинська І.В. - п-к ГУ ДПС у Житомирській області, виписка з ЄДРПОУ; Давиденко В.В. - ТОВ "Сатурн Агрос".

В провадженні Господарського суду Житомирської області знаходиться справа №906/1302/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова".

04.03.2024 на адресу Господарського суду Житомирської області, через загальний відділ, від Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" надійшла заява від 01.03.2024 про визнання кредиторських вимог.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 05.03.2024 прийнято заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 01.03.2024 про визнання кредиторських вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" та призначено її до розгляду у попередньому засіданні.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 09.04.2024, зокрема, відкладено розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 01.03.2024 про визнання кредиторських вимог; призначено наступне попереднє засідання на 07.05.2024.

03.05.2024 на адресу Господарського суду Житомирської області, через загальний відділ, від Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" надійшли додаткові пояснення від 02.05.2024, з додатками.

У попередньому засіданні 07.05.2024 розглядалась заява Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 01.03.2024 про визнання кредиторських вимог

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" заяву підтримав та надав суду усні пояснення по справі. Зазначив, що згідно поданих пояснень здійснив уточнення, що заявлено конкурсні вимоги.

Судом встановлено, що заявником було нараховано 3% річних до 02.11.2023 (дати відкриття провадження у справі та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів). Суд здійснив перерахунок 3% річних до 01.11.2023 та встановив, що належною є сума 17836,77грн., а не 17891,32грн. Також судом встановлено, що сума пені нарахована не вірно. Заявлено 93725,02грн., а вірна сума пені - 93725,01грн. 34% річних нараховано в межах заявлених вимог.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" в засіданні суду 07.05.2024 не заперечив.

Дослідивши заяву з грошовими вимогами до боржника та матеріали справи, заслухавши пояснення учасників, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для її розгляду, суд, встановив наступне.

Згідно з частиною 6 статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство.

За приписами ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс про банкрутство), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, ГПК України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 45 Кодексу про банкрутство, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Судом встановлено, що заява подана з пропуском встановленого строку.

Згідно ч. 4 ст. 45 Кодексу про банкрутство, для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 47 Кодексу про банкрутство, у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого ч. 1 ст. 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

Завданням господарського суду є перевірка заявлених до боржника грошових вимог конкурсних кредиторів, які можуть підтверджуватися або первинними документами (угодами, накладними, рахунками, актами виконаних робіт, тощо), що свідчать про цивільно-правові відносини сторін та підтверджують заборгованість боржника перед кредитором, або рішенням юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення такого спору.

Розпорядник майна боржника вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" визнає.

Судом встановлено, що вимоги кредитора до боржника виникли на підставі наступного.

22 серпня 2022 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «К.Т.Україна» (дані - Кредитор, Заявник, Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Ялинівка Нова» (далі - Боржник, Покупець) укладено Договір поставки № 138 (далі - Договір поставки).

Відповідно до п. 2.1 Договору поставки Постачальник зобов`язується передати у власність Покупцеві, а Покупець зобов`язується прийняти і оплатити нафтопродукти окремими партіями (далі -- Товар) згідно умов викладених в цьому Договорі.

Загальна кількість Товару, що поставляється за цим Договором визначається шляхом додавання кількості партій Товару зазначених в актах приймання-передачі Товару або/та видаткових накладних, що складається сторонами по кожному факту поставки партії Товару (п. 2.3 Договору поставки).

Відповідно до п. 1.1 Договору поставки «Партія Товару» - це кількість Товару, відвантажена Постачальником згідно однієї залізничної та/або товарно-транспортної накладної.

Пунктом 2.4 Договору поставки визначено, що поставка партії Товару вважається узгодженою, а заявка прийнятою Постачальником до виконання з дати підписання Сторонами відповідного Додатку до цього Договору при поставці залізничним транспортом або з дати виставлення Постачальником відповідного рахунку-фактури при поставці автомобільним транспортом.

Згідно із п. 3.1 Договору поставки ціна Товару, що поставляється за цим Договором, визначається Сторонами для кожної партії Товару окремо, при поставці залізничним транспортом в Додатку до даного Договору, а при поставці автомобільним транспортом в рахунку-фактурі та видатковій накладній. Ціна Товару встановлюється в національній валюті України - гривні.

Відповідно до п. 3.2 Договору поставки ціна (вартість) Товару є динамічною (рухомою) і може змінюватись Постачальником залежно від змін на ринку Товарів, індексу інфляції, зміни тарифів на залізничні перевезення, тощо. Ціна Товару, який був оплачений Покупцем згідно Додатку до цього Договору та/або виставленого Постачальником рахунку-фактури, залишається незмінною.

Згідно із п. 3.5 Договору поставки терміни оплати Товару визначається Сторонами для кожної партії Товару окремо та зазначається при поставці залізничним транспортом в Додатку до даного Договору, а при поставці автомобільним транспортом в рахунку-фактурі на кожну окрему партію Товару.

Оплата Товару здійснюється на поточний рахунок Постачальника, Банківські витрати в банку Покупця сплачує Покупець. Банківські витрати в банку Постачальника оплачує Постачальник (п. 3.6 Договору поставки).

Пунктом 3.7 Договору поставки передбачено, що оплата вважається виконаною з моменту надходження на поточний рахунок Постачальника грошових коштів від Покупця в повному обсязі за Товар, що поставляється за цим Договором.

Остаточні розрахунки Сторін за цим Договором по кожній партії Товару здійснюються на підставі відповідного Акту приймання-передачі Товару або видаткової накладної (п. 3.8 Договору поставки).

Положеннями пункту 3.10 Договору поставки визначено, що у разі надходження грошових коштів після закінчення термінів, передбачених рахунком-фактурою або Додатком до цього Договору, Постачальник має право відмовити у відвантаженні Товару і повернути грошові кошти Покупцеві.

Крім того, п.3.11 Договору поставки встановлено, що кожна зі сторін зобов`язується протягом 5 робочих днів з моменту одержання від іншої Сторони Акту звірки взаєморозрахунків, підписувати його і направляти іншій Стороні, чи в той же термін направляти свої мотивовані зауваження до Акту звірки взаєморозрахунків.

Якщо в результаті звірки взаєморозрахунків буде виявлено, що сум грошових коштів, отриманих від Покупця на оплату партії Товару за відповідним Додатком та\або рахунком-фактурою до даного Договору: а) недостатньо для покриття вартості поставленої партії Товару - Покупець протягом 10 (десяти) банківських днів після підписання Сторонами Акту звірки взаєморозрахунків перераховує Постачальнику грошову суму, якої не вистачає; б) перевищує вартість поставленої партії Товару - Постачальник відшкодовує Покупцю протягом 10 (десяти) банківських днів надлишок суми, на підставі листа Покупця і підписаного Сторонами Акту звірки взаєморозрахунків.

Відповідно до п. 3.15.1. та п. 3.15.2. Договору поставки Постачальник надає Покупцю податкову та акцизну накладну відповідно до вимог діючого законодавства.

Положеннями п. 4.5 Договору поставки встановлено, що датою поставки Товару вважається дата складання Акту приймання-передачі Товару при поставці залізничним транспортом або дата складання видаткової накладної при поставці автомобільним транспортом.

Згідно із п. 5.7 Договору поставки Покупець чи Вантажоодержувач, який не є Покупцем, в разі виявлення невідповідності фактичної кількості та/або якості Товару, зазначеній в супровідних (провізних) документах, претензій по кількості та/або якості Товару, вимоги про відшкодування недостачі за кількістю, пред`являються Вантажоодержувачем Вантажовідправнику, протягом 7 (семи) календарних днів з дати поставки Товару, з направленням копії претензії Постачальнику. Факт невідповідності повинен підтверджуватися відповідним актом ТПГІ.

Якщо Покупець не пред`являє претензії протягом установленого цим Договором строку, Товар вважається поставленим належної якості та кількості і Покупець втрачає право на пред`явлення претензій по якості та/або кількості (п.5.8 Договору поставки).

Так, на виконання умов п. 2.4 Договору поставки Постачальником надіслано Покупцеві рахунок від 22.08.2022 № 159 на оплату Товару за Договором поставки на суму 963 651,56 грн.

З урахуванням того, що поставка партії Товару за Договором поставки на суму 963651,56 грн. є узгодженою відповідно до п. 2.4 Договору поставки, Сторонами досягнуто взаємних домовленостей щодо терміну поставки Товару, а саме 22.08.2022.

На виконання умов Договору поставки Постачальником 22.08.2022 здійснено поставку Товару, а саме паливо дизельне ДП-Л-Євро5-ВО (2710194300) у кількості 20501 літрів, на загальну суму 963 651,56 грн., з ПДВ у визначений Покупцем пункт розвантаження за адресою: Житомирська обл., Пулинський р-н село Ялинівка, що від 22.08.2022 № 153.

За результатами здійсненої Постачальником поставки та прийнятого покупцем Товару без зауважень та претензій щодо якості та об`єму Товару, Сторонами 22.08.2022 підписано видаткову накладну від 22.08.2022 № 37337 на суму 963 651,56 грн., з ПДВ.

Крім того, факт прийняття Покупцем у пункті розвантаження за адресою: Житомирська обл., Пулинський р-н село Ялинівка поставленого Товару за Договором поставки на загальну суму 963 651,56 грн., з ПДВ без зауважень та претензій також підтверджується особистим підписом Покупця та відбитком печатки ТОВ "Ялинівка Нова" на товарно-транспортній накладній на відпуск нафтопродуктів (нафти) від 22.08.2022 № 153.

З метою підтвердження здійснення господарської операції за Договором поставки та на виконання умов Договору поставки Кредитором було зареєстровано наступні документи:

1) в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну від 22.08.2022 № 239 на суму 963651,56 грн.;

2) в Єдиному реєстрі акцизних накладних акцизну накладну від 22.08.2022 № 315..

Отже, Кредитором виконані взяті на себе зобов`язання за Договором поставки у повному обсязі на загальну суму 963 651,56 грн., що підтверджується належним чином оформленими Постачальником первинними документами, які підписані зі сторони Покупця без зауважень та претензій стосовно поставленого Товару, а відтак у Покупця виник обов`язок щодо оплати у повному обсязі поставленого Товару.

Відповідно до п. 1 статті 692 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу (ч. 2 статті 692 ЦК України).

Пунктом 4.6 Договору поставки встановлено, що право власності на Товар переходить від Постачальника до Покупця з дати поставки Товару.

Зазначені вище первинні документи, які є належно оформленими (підписані обома сторонами та проставлені печатки) підтверджують факт прийняття Товару Боржником без зауважень та претензій у відповідності до умов Договору поставки, внаслідок чого у Боржника виник обов`язок щодо здійснення повної оплати за доставлений Товар граничний строк виконання якої настав 23.08.2022.

Однак, станом на дату звернення до суду із цією заявою, Боржником не виконано взятих на себе зобов`язань щодо здійснення повної оплати за поставлений Товар граничний строк яких сплинув 22.08.2022, наслідком чого є виникнення у Боржника починаючи з 23.08.2022 перед Кредитором заборгованості щодо здійснення повної оплати поставленого Кредитором Товару на загальну суму 963 651,56 грн.

З метою виконання взятих на себе зобов`язань за Договором поставки, Покупець у листопаді та грудні 2022 року здійснено часткове погашення заборгованості у розмірі 300 000,00 грн. (02.11.2022 у розмірі 150000,00грн.; 09.12.2022 у розмірі 150000,00грн.).

Керуючись п.3.11 Договору поставки, Кредитор направив на адресу Боржника акт звірки взаємних розрахунків за період з 01.08.2022 - 04.07.2023.

Згідно трекінгу поштового відправлення Боржником 18.07.2023 отримано акт.

Так, п. 3.11 Договору поставки встановлено, що кожна зі сторін зобов`язується протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту одержання від іншої Сторони Акту звірки взаєморозрахунків, підписувати його і направляти іншій Стороні, чи в той же термін направляти свої мотивовані зауваження до Акту звірки взаєморозрахунків.

Боржником не було повернуто підписаного Акту звірки взаєморозрахунків та жодних претензій чи зауважень щодо зазначеного Акту Боржником також не надано.

Крім того, п. 6.2 Договору поставки передбачено, що Сторона, яка не в змозі виконати свої зобов`язання в результаті дії обставин непереборної сили повинна в письмовій формі повідомити іншу Сторону про настання і припинення таких обставин протягом 5-ти днів з моменту їх настання. Несвоєчасне повідомлення про обставини непереборної сили позбавляє відповідну Сторону права посилатися на такі обставини, як на обставини, що звільняють від відповідальності. У будь-якому випадку обставини форс-мажору повинні підтверджуватися відповідними документами, виданими Торгово-промисловою палатою України або іншим компетентним органом України.

Боржником не було надано Кредитору документа, який би підтверджував настання у Боржника форс-мажорних обставин, які полягали у невиконанні своїх зобов`язань по Договору поставки.

Пунктом 7.1 Договору поставки визначено, що за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим Договором винна Сторона зобов`язується відшкодувати іншій Стороні завдані збитки. Збитки відшкодовуються в повному розмірі понад суму неустойки.

Крім того, у разі прострочення оплати Товару Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період виникнення прострочення, від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу. Сплата пені не звільняє Покупця від виконання основного зобов`язання (п. 7.2 Договору).

Положеннями п. 7.4 Договору поставки передбачено, що у випадку якщо термін прострочення оплати Товару Покупцем перевищує 10 (десять) календарних днів. Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику проценти за користування чужими грошовими коштами в розмірі 34% річних від простроченої/неоплаченої суми оплати Товару.

Крім того враховуючи, що прострочені грошові зобов`язання Боржником за Договором поставки у повному обсязі не виконані, Кредитор, на підставі ст. 625 ЦК України, має право на нарахування інфляційних втрат на суму простроченого зобов`язання: на підставі ст. 343 Господарського кодексу України, має право на нарахування пені в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

З огляду на зазначене, розрахунки нарахування інфляційних втрат на суму простроченого зобов`язання; 3% річних від простроченої суми заборгованості; 34% річних від простроченої суми оплати Товару за користування чужими грошовими коштами (п. 7.4 Договору поставки), пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня здійснюється згідно розрахунків, наведених в матеріалах заяви.

Я вже зазначено, судом здійснено перерахунок 3% річних та пені, та встановлено, що вони нараховані не вірно.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" в засіданні суду 07.05.2024 не заперечив.

Здійснивши перерахунок 34%, судом встановлено, що сума 104618,51 грн. нараховано в межах заявленої суми.

Отже, розмір грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" становить 1065384,50грн., з яких: 663 561,56грн. борг; 25 867,79грн. - 3% річних; 68303,86грн. інфляційні нарахування; 202 942,78грн. пеня; 104 618,51грн. 34%.

Враховуючи викладене, суд дійшов до висновку заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 01.03.2024 про визнання кредиторських вимог задовольнити частково; визнати вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" на суму 1065384,50грн. (з яких: 663 561,56грн. борг; 25867,79грн. - 3% річних; 68303,86грн. інфляційні нарахування; 202 942,78грн. пеня; 104 618,51грн. 34%) та 6 056,00 грн. - судового збору. В решті вимог відмовити.

Відповідно до ст.ст. 13, 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести належними і допустимими доказами ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ч. 1 ст. 76 ГПК України).

За таких обставин, вимоги кредитора обґрунтовані, заявлені відповідно до вимог чинного законодавства, підтверджуються доказами, наявними в матеріалах справи та підлягають визнанню.

Крім того, слід зазначити, що судовий збір, сплачений за розгляд заяви зараховано до спеціального фонду державного бюджету України, у зв`язку з чим, на підставі статті 129 ГПК України на боржника покладається сплата судового збору, сплачена кредитором при поданні до суду заяви з вимогами до боржника.

Керуючись статтями 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Житомирської області, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 01.03.2024 про визнання кредиторських вимог задовольнити частково.

2. Визнати вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" на суму 1065384,50грн. (з яких: 663 561,56грн. борг; 25867,79грн. - 3% річних; 68303,86грн. інфляційні нарахування; 202 942,78грн. пеня; 104 618,51грн. 34%) та 6 056,00 грн. - судового збору.

В решті вимог відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскарженню.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України та статтею 47 Кодексу України з процедур банкрутства.

Дата складання повного тексту ухвали: 13.05.2024.

Суддя Гнисюк С.Д.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118980775
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —906/1302/23

Постанова від 23.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 23.09.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 19.08.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 19.08.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні