Рішення
від 09.05.2024 по справі 909/111/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.05.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/111/24

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Кобецької С. М., секретар судового засідання Юрчак С. Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром"

вул. Ботанічна, 2, м. Івано-Франківськ, 76011

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськ

теплогенерація"

вул. Індустріальна, 34/4, м. Івано-Франківськ, 76014

про: стягнення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення в сумі 1 743 919,52 грн.

За участю:

від позивача: Табак В. М.;

від відповідача: Корнута І. Б.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Івано-Франківськводоекотехпром" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськ теплогенерація" про стягнення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення в сумі 1 743 919,52 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити. Позовні вимоги обґрунтовано порушенням відповідачем умов договору № 5334 про надання послуг централізованого водопостачання і водовідведення від 27.10.2020 та договору розтермінування боргу № 5334 від 15.05.2023 в частині оплати наданих послуг, в результаті чого у відповідача перед позивачем виникла заборгованість в сумі 1 743 919,52 грн.

Відповідач в судовому засіданні визнав наявну заборгованість перед позивачем в повному обсязі, водночас письмової заяви суду не подав.

Згідно з ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України, суд вирішує спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Фактичні обставини вказують на те, що між Комунальним підприємством "Івано-Франківськводоекотехпром" (далі - виробник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськ теплогенерація" (далі - споживач) укладено договір № 5334 про надання послуг централізованого водопостачання і водовідведення від 27.10.2020 (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1. договору, виробник зобов`язується надавати споживачу послуги централізованого водопостачання і водовідведення у обсягах зазначених в додатку № 1, який являється невід`ємною частиною даного договору, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати спожиті послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені цим договором.

Права та обов`язки сторін визначені у розділі 3 договору.

Пунктом 3.2.1. договору сторони погодили щомісячно не пізніше 5 числа, що слідує за звітним направляти представника у відділ обліку та реалізації послуг виробника для подання додатку № 4 "Звіт про обсяги спожитої питної води та скинутих стічних вод".

Згідно з п. 3.2.2. договору встановлено, що споживач зобов`язується здійснювати оплату послуг централізованого водопостачання і водовідведення не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Виробник має право вимагати своєчасної і в повному обсязі оплати наданих послуг від споживача (п. 3.3.2. договору).

15.05.2023 між Комунальним підприємством "Івано-Франківськводоекотехпром" (далі - кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськ теплогенерація" (далі - боржник) укладено договір розтермінування боргу (далі - договір розтермінування).

Пунктом 1.1. договору розтермінування погоджено, що боржник визнає за собою заборгованість перед кредитором, що склалась станом на 01.04.2023 внаслідок неоплати за надані послуги централізованого водопостачання та водовідведення згідно договору № 5334 від 27.10.2020 в сумі 1 585 464,49 грн.

Відповідно до п. 1.2. договору розтермінування кредитор надає боржнику 7 (сім) місяців розстрочки оплати заборгованості, що починається від 01.06.2023 та закінчується 31.12.2023, а боржник зобов`язується проводити щомісячно оплату згідно поданого графіка.

На виконання умов договору розтермінування боржник провів тільки одну оплату в червні 2023 року в сумі 100 000,00 грн.

Відповідач не погасив наявну заборгованість, у зв`язку з чим позивач звернувся за захистом порушеного права до суду.

Предметом судового розгляду є матеріально-правова вимога позивача до відповідача про стягнення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення в сумі 1 743 919,52 грн.

Зі змісту ст. 11 Цивільного кодексу України вбачається, що цивільні права та обов`язки виникають зокрема, з договору, який в силу вимог ч. 1 ст. 629 Цивільного кодексу України є обов`язковим для виконання сторонами.

При дослідженні матеріалів справи судом встановлено, що зазначені вище договори укладено сторонами у письмовій формі, підписано та скріплено печаткою, погоджено всі умови договорів та досягнуто згоди щодо виконання умов останніх.

Суду не надано доказів визнання недійсними договорів чи наявності правових підстав для встановлення їх нікчемності, а тому в силу презумпції правомірності правочину (ст. 204 Цивільного кодексу України), останні є правомірними та належною підставою виникнення прав та обов`язків у сторін договору.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 67 Господарського кодексу України, відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України.

На підставі господарського договору між суб`єктами господарювання виникають господарські зобов`язання (ст. 173, 174 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 179 Господарського кодексу України, майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

За змістом положень ч. 1 та 7 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно з ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Приписами ст. 610 Цивільного кодексу України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Сторони в договорах встановили строки оплати за надані послуги.

Встановлені судом обставини свідчать про те, що відповідач неналежним чином виконав договірні зобов`язання щодо оплати за надані послуги за період з 01.11.2022 по 31.12.2023 на загальну суму 1 743 919,52 грн.

Згідно із ч. 2 ст. 614 Цивільного кодексу України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

В судовому засіданні відповідач наявну заборгованість перед позивачем визнав у повному обсязі, водночас письмової заяви суду не подав.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення в сумі 1 743 919,52 грн за період з 01.11.2022 по 31.12.2023 є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

При зверненні з позовом до суду позивач сплатив судовий збір в сумі 26 158,78 грн (платіжна інструкція № 21786 від 08.02.2024). Інших судових витрат позивач не заявив.

За правилами, встановленими п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З огляду на задоволення позову в повному обсязі, судовий збір слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 2, 13, 86, 123, 129, 165, 178, 232, 233, 236-238, 240-242 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськ теплогенерація" про стягнення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення в сумі 1 743 919,52 грн задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськ теплогенерація" (вул. Індустріальна, 34/4, м. Івано-Франківськ, 76014; ідентифікаційний код 43778591) на користь Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром" (вул. Ботанічна, 2, м. Івано-Франківськ, 76011; ідентифікаційний код 32360815) 1 743 919,52 грн заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення та 26 158,78 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 13.05.2024.

Суддя С. М. Кобецька

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118981004
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —909/111/24

Рішення від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Рішення від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні