Ухвала
від 13.05.2024 по справі 922/1641/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"13" травня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/1641/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІАСЕРВІС»

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Брендер"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Заявник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Діасервіс", звернувся до господарського суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Брендер", оскільки боржник має перед кредитором заборгованість на загальну суму 295617,00 грн.

Розглянувши зазначену заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Брендер" та додані до неї документи, судом встановлено, що вона не відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити, зокрема докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень.

Крім того, відповідно до п. 2-1 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства ініціюючий кредитор додає до своєї заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство заяву арбітражного керуючого про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Звертаючись до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Брендер", заявником не надано до суду докази сплати судового збору у встановленому розмірі станом на 01 січня 2024 року; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень; кандидатуру арбітражного керуючого для участі у справі та заяву арбітражного керуючого, якого кредитор пропонує.

Відповідно до п.п. 9 п. 2 ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство справляється судовий збір у сумі 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто в 2024 році цей розмір становить 30280 грн.

Розглянувши клопотання ТОВ "Діасервіс" про відстрочення або розстрочення сплати судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, суд дійшов висновку про наступне.

В рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Креуз проти Польщі" від 19.06.2001 зазначено, що вимога сплати зборів цивільними судами у зв`язку з поданням позовів, які вони мають розглянути, не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

Згідно із ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.

При цьому обґрунтування пов`язаних з цим обставин та подання доказів, які свідчать про неможливість або ускладнення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на зацікавлену сторону.

Отже, виходячи з наведених положень закону, суд може відстрочити, розстрочити або звільнити від сплати судового збору при врахуванні майнового стану заявника, який останній повинен довести суду, надавши відповідні докази в розумінні ст. 73 ГПК України.

Згідно зі ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

У даному випадку заявником є юридична особа суб`єкт господарювання, яка здійснює господарську (підприємницьку) діяльність на власний ризик з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. (ст. 42 Господарського кодексу України).

В зв`язку з цим сама лише обставина, пов`язана з тяжким фінансовим становищем, та/або введення в країні воєнного стану, не може вважатися підставою для звільнення від сплати судового збору.

Водночас, звертаючись до господарського суду з клопотанням про відстрочення сплати судового збору, кредитор не надав належних доказів на підтвердження неможливості сплати ним судового збору.

За таких обставин, клопотання ТОВ "Діасервіс" про розстрочення або відстрочення (звільнення) сплати судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство до господарського суду задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Згідно з ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про залишення заяви ТОВ "Діасервіс" без руху.

Керуючись ст.ст. 2, 34, 37, п. 2-1 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання кредитора про відстрочку сплати судового збору - відмовити.

2. Заяву ТОВ "Діасервіс" про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Брендер" залишити без руху.

3. Повідомити ТОВ "Діасервіс" про виявлені судом недоліки та зобов`язати заявника надати суду:

- докази сплати судового збору в розмірі 30280 грн (в оригіналі);

- докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень (в оригіналі);

- кандидатуру арбітражного керуючого для участі у справі.

- заяву арбітражного керуючого.

4. Роз`яснити заявнику необхідність усунення вказаних недоліків в строк не пізніше десяти днів з дня вручення цієї ухвали суду.

5. Попередити заявника, що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 13.05.2024.

Суддя Міньковський С.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118982757
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/1641/24

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні