Ухвала
від 08.05.2024 по справі 381/2253/24
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, inbox@fs.ko.court.gov.ua

1-кс/381/473/24

381/2253/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 року слідчий суддя Фастівського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , заявника - представника громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» ОСОБА_3 , ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Фастів в приміщенні суду скаргу Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» на бездіяльність уповноважених осіб Фастівського РУП ГУ НП в Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, -

встановила:

до провадження Фастівського міськрайонного суду надійшла скарга Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» на бездіяльність уповноважених осіб Фастівського РУП ГУ НП в Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР.

Скаргу мотивовано тим, що 01 травня 2024 року Громадська організація «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» звернулася до Фастівського РУП ГУ НП в Київській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбачених ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 365-2, ч.2 ст. 367 КК України.

Вказана заява була прийнята уповноваженою особою Фастівського РУП ГУ НП в Київській області 01 травня 2024 року.

Однак, Фастівським РУП ГУ НП в Київській області, в супереч ст. 214 КПК України було допущено бездіяльність, а саме: не внесено відомості до ЄРДР за її заявою протягом 24 годин після її подання. Тому, голова вищевказаної громадської організації ОСОБА_3 змушений звернутися до суду з даною скаргою.

Заявники в судовому засіданні підтримади подану скаргу в повному обсязі та просили суд її задовольнити .

Представник Фастівського РУП ГУ НП в Київській області до судового засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

За таких обставин, з урахуванням положень ч.3 ст.306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності особи, бездіяльність якої оскаржується.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно вимог ч.ч. 1, 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

При цьому, відповідно до положень п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Крім того, ч. 5 ст. 214 КПК України визначено, що достатнім для початку досудового розслідування є повідомлення даних, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Дана обставина зобов`язувала уповноважених осіб Фастівського РУП ГУ НП в Київській області внести передбачені законом відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Як вбачається із матеріалів скарги заяву Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» від 01 травня 2024 року про вчинення кримінального правопорушення було отримано уповноваженою особою Фастівського РУП ГУ НП в Київській області 01 травня 2024 року, про що свідчить долучена до матеріалів скарги копія вищевказаної заяви з відтиском печатки Фастівського РУП ГУ НП в Київській області «Для довідок», датою «01.05.2024» та підписом уповноваженої особи.

Однак, як встановлено слідчим суддею, відповідальною особою Фастівського РУП ГУ НП в Київській області дані про внесення до ЄРДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення згідно заяви Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами», в порядку ст.214 КПК України, не внесено.

Відповідно до п.2.1 Розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань (затв. Наказом ГПУ від 17.08.2012 № 69) облік кримінальних правопорушень, у т.ч. за заявами, які надійшли до органу досудового розслідування, здійснюється за дорученням його керівника шляхом внесення до ЄРДР відомостей, визначених ч.5 ст.214 КПК.

Пунктом 8 частини 1 статті 3 КПК України встановлено коло посад, які підпадають під визначення «керівник органу досудового розслідування», такою посадовою особою, зокрема, являється керівник Фастівського РУП ГУ НП в Київській області та його заступники.

Отже, подання заяви, яка є повідомленням про кримінальне правопорушення, зобов`язувало керівника Фастівського РУП ГУ НП в Київській області шляхом надання доручення забезпечити внесення необхідних відомостей до ЄРДР.

Оскільки, на час розгляду скарги представника Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» ОСОБА_3 дані про внесення до ЄРДР відомостей, викладених у його заяві від 01.05.2024 року відсутні, то відповідно має місце бездіяльність щодо невнесення таких відомостей в порядку ст.214 КПК України.

Таким чином, розглянувши скаргу в межах питань, які виносяться на розгляд слідчого судді, та перевіривши надані в обґрунтування цих питань докази, враховуючи вище наведене, слідчий суддя, приходить до висновку, що скарга Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст.129 Конституції України, ст.ст. 9, 22, 26, 214, 303, 306, 307, 309, 372, 532 КПК України, слідчий суддя, -

постановила:

Скаргу Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами» на бездіяльність уповноважених осіб Фастівського РУП ГУ НП в Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб Фастівського РУП ГУ НП в Київській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Громадської організації «Бюро по боротьбі з екологічними злочинами», яка отримана уповноваженою особою Фастівського РУП ГУ НП в Київській області 01 травня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118983247
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —381/2253/24

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні