Рішення
від 09.04.2024 по справі 556/516/24
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/516/24

Номер провадження 2/556/285/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.04.2024

Володимирецький районний суд Рівненської області в складі

головуючої судді Іванків О.В.,

секретаря Кньовець Н.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в селищі Володимирець в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Антонівської сільської ради Рівненської області про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 , звернувся до суду з позовом до Антонівської сільської ради Рівненської області, про визнання права власності на спадкове майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що після смерті сестри ОСОБА_2 відкрилась спадщина житловий будинок АДРЕСА_1 . Вказану спадщину позивач прийняла як спадкоємець за законом, однак оформити спадщину не змогла, оскільки було втрачено оригінали правовстановлюючих документів на право власності на нерухоме майно після смерті власника. В даний час у оформленні спадщини в органах державного нотаріату їй відмовлено. Просить визнати за нею право власності, оскільки підтвердити свої спадкові права не має можливості, окрім як в судовому порядку.

Вказаний позов надійшов до Володимирецького районного суду 20.02.2024.

Ухвалою суду від 20.02.2024 року у даній справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 , не з`явилася, однак подала до суду заяву в якій підтримала позовні вимоги, просила розглянути справу без її участі.

Представник відповідача ОСОБА_3 , в підготовче судове засідання надала заяву, в якій визнала позов, просила розглянути справу без участі представника сільської ради.

Відповідно до ч.3 ст.200ЦПКУкраїни за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст.191 ЦПК Україниу разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Суд, дослідивши та оцінивши докази у справі, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні достовірно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла сестра позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть останнього серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 , відкрилась спадщина у вигляді майна та майнових прав, до складу якої у відповідності до ст.1218 ЦК України входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились у зв`язку з його смертю.

Також судом встановлено, що після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , відкрилася спадщина на майно, яке складається з житловий будинок АДРЕСА_1 , який належав померлій, що підтверджується договором дарування від 13.07.2004 р., реєстровий номер 2042, за яким ОСОБА_2 набула у власність вказаний будинок, витяг про реєстрацію права власності на будинок № 4406241 від 10.08.2004 р., рішення Антонівської сільської ради від 24 листопада 2015 року № 95 щодо перейменування вулиці.

Факт родинних відносин позивачки та спадкодавиці підтверджується наступними доказами. Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 дошлюбне прізвище позивачки « ОСОБА_4 ». Згідно свідоцтва про народження позивачки ОСОБА_1 серія НОМЕР_3 її батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Згідно свідоцтва про народження НОМЕР_4 ОСОБА_7 її батьками є ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , згідно повторного свідоцтва про народження серія НОМЕР_5 спадкодавиці ОСОБА_9 її батьками є ОСОБА_8 та ОСОБА_6 .

Як спадкоємець за законом ІІ- черги позивачка ОСОБА_1 , прийняла спадщину, оскільки у визначений строк подала заяву в нотаріальну контору про прийняття спадщини, що підтверджується довідкою №370/01-16 від 15.02.2024, спадкова справа №250/2023, виданою завідувачем Володимирецької районної державної нотаріальної контори.

Згідно постанови Володимирецької державної районної нотаріальної контори про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину від 15.02.2024 року, №371/01-16, вбачається, що оформити спадкові права на житловий будинок через нотаріальну контору ОСОБА_1 , не має можливості, оскільки не надано оригінали правовстановлюючих документів, а саме: оригіналу договору дарування ВВК №110320 від 13.07.2004. Рекомендовано звернутися до суду за захистом своїх порушених прав чи інтересів.

Судом також встановлено, що спадкування майна ОСОБА_2 , здійснюється за законом, оскільки заповіт покійною не складався.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України, спадщина належить спадкоємцю з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця.

Статті 1216, 1297 Цивільного кодексу України передбачають право та обов`язок спадкоємців, чию спадщину складає нерухоме майно, оформити документи про спадщину.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст.15ЦКУкраїни кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ст.328ЦКУкраїни право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Відповідно до ч.1 п.11 ст.346ЦКУкраїни однією із підстав припинення права власності є смерть власника.

Згідност.1217ЦКУкраїни спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

Враховуючи, що щодо позовних вимог, обставин справи сторони не заперечують, визнають їх, суд вважає, що факти, які обґрунтовують заявлені вимоги і мають значення для справи встановлені.

Оскільки покійна ОСОБА_2 , за свого життя мала на праві власності спірний житловий будинок, позивач ОСОБА_1 , являється спадкоємцем за законом ІІ - черги, проте не має можливості оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими та знаходить підстави визнати, що ОСОБА_1 , відповідно до ст.ст.1217,1268 ЦК України, набула право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 з підстав прийняття спадщини за законом в порядку ч. 1 ст. 1269 ЦК України.

У відповідності до ч.5 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з діючими нормативно-правовими актами до прийняття даного Закону, визнаються державою.

Питання про повернення сплаченогопри подачі позовної заяви судового збору позивач та його представник не ставлять.

Керуючись статтями15,16,328,1216-1218,1233,1235,1268 Цивільного кодексу України, статтями 2, 4, 5, 10-13, 18, 81, 258-259, 263 - 265 Цивільно процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Антонівської сільської ради Рівненської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з надвірними будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 сестри - ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду через Володимирецький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Головуюча: О.В.Іванків

Учасники провадження:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , паспорт НОМЕР_7 .

Відповідач Антонівська сільська рада Рівненської області, с. Антонівка, вул.Богдана Хмельницького, 14, Вараський район, Рівненська область, ЄДРПОУ 04388136.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118983805
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —556/516/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні