Рішення
від 13.05.2024 по справі 556/996/24
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/996/24

Номер провадження 2-о/556/185/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.05.2024 року. Володимирецький районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Котик Л.О.

при секретарі - Басик Г.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Володимирець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Антонівська сільська територіальна громада Вараського району Рівненської області про встановлення факту, що має юридичне значення,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до Володимирецького районного суду Рівненської області із заявою про встановлення факту постійного стороннього догляду за своєю бабою - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свою заяву обгрунтовує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його бабою, особою похилого віку, пенсіонеркою, яка хворіє на ряд хронічних захворювань, в зв"язку з чим потребує постійного стороннього догляду. Через тяжкі захворювання ОСОБА_1 здійснює за бабою постійний сторонній догляд.

Останні проживають та зареєстровані за одною адресою, а саме: в АДРЕСА_1 . Зареєстрованих за вищевказаною адресою, інших осіб, не має. Також, на даний момент, інших осіб, які могли б здійснювати догляд за бабою не має.

Факт здійснення постійного догляду за ОСОБА_2 , має для ОСОБА_1 юридичне значення, породжує виникнення прав та обов`язків щодо отримання соціальних пільг і виплат. Встановлення такого факту є необхідним для реалізації цивільних прав, пов"язаних із здійсненням догляду, а саме - вчинення дрібних побутових угод, отримання рецептів в медичних установах, супроводження на лікування та інше.

Вказана заява надійшла до суду 05 квітня 2024 року.

Ухвалою Володимирецького районного суду Рівненської області від 08 квітня 2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

Заявник в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності, заяву підтримує.

Належним чином повідомлений представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, причину неявки суду не повідомив.

А як зазначено в ч.3 ст.223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Розгляд справи здійснюється за відсутності сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно Витягу №425 від 13.02.2024, про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, виданого Антонівською сільською радою, у АДРЕСА_1 зареєстровані ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про народження заявника, серії НОМЕР_1 , де в графі батько записаний ОСОБА_3 , в графі мати - ОСОБА_4 ; свідоцтвом про народження матері заявника, серії НОМЕР_2 , де в графі мати записана ОСОБА_5 ; свідоцтвом про одруження бабусі заявника, серії НОМЕР_3 , де після реєстрації шлюбу, останній присвоєно прізвище - ОСОБА_6 .

Згідно Висновку про наявність порушень функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересовуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі №10 від 25.01.2024, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рекомендовано соціальні послуги: денний догляд, догляд вдома, поліативного догляду вдома; отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

А як зазначено в Акті обстеження умов проживання від 13 лютого 2024, складеного комісією Антонівської сільської ради, ОСОБА_1 прожинає в будинку АДРЕСА_1 . Згідно погосподарської книги № 11, особовий рахунок під № НОМЕР_4 за 2021- 2025 роки, його сім`я складається із наступних осіб: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 бабуся, пенсіонерка.

ОСОБА_1 , на даний час, на території Великоцепцевицького старостинського округу не працює. Його бабуся ОСОБА_2 , згідню виписки із медичної картки амбулаторного хворого від 19.01.2024 № 5, часто хворіє, перенесла перелом шийки правої стегнової кістки та по стану здоров`я потребує постійного стороннього догляду і допомоги в обслуговуванні.

Факт постійного догляду ОСОБА_1 за ОСОБА_2 , яка має тяжкі хронічні захворювання і по стану здоров`я потребує постійного стороннього догляду, підтверджується також письмовими поясненнями свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , справжність підпису яких засвідчено секретарем Антонівської сільської ради Вараського району Рівненської області.

Отже, з аналізу вищенаведеного вбачається, що заявник здійснює догляд за cвоєю бабою ОСОБА_1 , який потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положеннями ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності не оспорюваних прав.

Як зазначено в положеннях ч. 1 ст. 316 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення подається до суду за місцем її проживання.

Згідно ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Статтею 315 ЦПК України наведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У Постанові Пленуму ВС України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за інвалідом або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку.

При таких обставинах суд вважає, що встановлення факту здійснення догляду, не суперечить закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб та має для заявника юридичне значення, а тому підстав для відмови у задоволенні заяви, судом не встановлено.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 5, 12, 13, 81, 89, 90, 95, 258-259, 264,265, 268, 293, 315 Цивільного процесуального кодексу України, ст. ст. 315, 1216, 1217, 1258, 1264, 1270 Цивільного кодексу України, суд-

Ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Антонівська сільська територіальна громада Вараського району Рівненської області про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_5 , є єдиною особою, який здійснює постійний догляд за своєю бабою - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка по стану здоров`я потребує постійного стороннього догляду та не здатна до самообслуговування.

Рішення суду може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Володимирецький районний суд Рівненської області.

Згідно п.15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Котик Л.О.

Учасники процесу:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 ;

Заінтересована особа: Антонівська сільська територіальна громада Вараського району Рівненської області, місцезнаходження: вулиця Б.Хмельницького, 14, с. Аетонівка, Вараський район, Рівненська область, код ЄДРПОУ 44070166.

.

СудВолодимирецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118983806
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —556/996/24

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні