Ухвала
від 25.04.2024 по справі 759/8206/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2857/24

ун. № 759/8206/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 про відсторонення від посади у кримінальному провадженні № 12023100080004775 від 30.12.2023

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, з вищою освітою, працюючого на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України

В С Т А Н О В И В:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12023100080004775 від 30.12.2023.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилався на те, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, будучи службовою особою вчинив зловживання службовим становищем, тобто умисне з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди державним інтересам на загальну суму на суму 145000,00 грн.

ОСОБА_4 перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва з 29.03.2023 року по 27.07.2023 року, будучи службовою особою та наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, умисно, протиправно, зловживаючи владою та своїм службовим становищем, використовуючи владу та службове становище всупереч державним інтересам та Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, з метою одержання неправомірної вигоди для самого себе, достовірно знаючи, що відповідно до пункту 3.1.4 зазначеного Контракту премії за підсумками роботи за місяць відповідно до діючого у Територіальному центрі положення про преміювання та колективного договору, установлюються директору Територіального центру за наказом Управління та за погодженням з заступником голови Органу управління майном згідно з розподілом обов?язків, за відсутності прийняття таких рішень та видання зазначених офіційних документів - наказів Управління соціального захисту населення Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації та погоджень з заступником голови Органу управління майном- Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, в період часу з березня по липень 2023 року власноруч підписав накази про нарахування собі, як особі, яка перебувала на посаді директору Територіального центру, щомісячних премій за виконання особливо важливих завдань та за особисту ініціативу у покращенні діяльності підрозділів центру на загальну суму 145 000, 00 грн., чим завдано істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам та інтересам Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва на вказану суму, яка в сто і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Так, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, усвідомлюючи можливість реалізації свого злочинного корисливого умислу шляхом зловживання службовим становищем, діючи умисно, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи настання цих наслідків, діючи всупереч інтересам служби та з метою отримання неправомірної вигоди для самого себе, 29.03.2023, перебуваючи в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, 22, власноруч підписав наказ директора Територіального центру №14Б від 29.03.2023 року, про преміювання ОСОБА_4 у розмірі 29500,00 грн. за виконання особливо важливих завдань та за особисту ініціативу у покращенні діяльності підрозділів центру. В подальшому 29.03.2023 року, на підставі зазначеного наказу, Територіальним центром соціального обслуговування Святошинського району Києва ОСОБА_4 було нараховано премію у розмірі 29500,00 грн., яку було переведено на його банківський рахунок за вирахуванням податків та інших обов`язкових платежів.

Крім цього, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, діючи з єдиним продовжуваним злочинним умислом, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи настання цих наслідків, діючи всупереч інтересам служби та з метою отримання неправомірної вигоди для самого себе, 27.04.2023, перебуваючи в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, 22, власноруч підписав наказ директора Територіального центру №19Б від 27.04.2023 року, про преміювання ОСОБА_4 у розмірі 27000,00 грн. за виконання особливо важливих завдань та за особисту ініціативу у покращенні діяльності підрозділів центру. В подальшому 27.04.2023 року, на підставі зазначеного наказу, Територіальним центром соціального обслуговування Святошинського району міста Києва ОСОБА_4 було нараховано премію у розмірі 27000,00 грн., яку було переведено на його банківський рахунок за вирахуванням податків та інших обов`язкових платежів.

Крім цього, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, діючи з єдиним продовжуваним злочинним умислом, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи настання цих наслідків, діючи всупереч інтересам служби та з метою отримання неправомірної вигоди для самого себе, 26.05.2023, перебуваючи в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, 22, власноруч підписав наказ директора Територіального центру №24Б від 26.05.2023 року, про преміювання ОСОБА_4 у розмірі 29500,00 грн. за виконання особливо важливих завдань та за особисту ініціативу у покращенні діяльності підрозділів центру. В подальшому 26.05.2023 року, на підставі зазначеного наказу, Територіальним центром соціального обслуговування Святошинського району міста Києва ОСОБА_4 було нараховано премію у розмірі 29500,00 грн., яку було переведено на його банківський рахунок за вирахуванням податків та інших обов`язкових платежів.

Крім цього, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, діючи з єдиним продовжуваним злочинним умислом, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи настання цих наслідків, діючи всупереч інтересам служби та з метою отримання неправомірної вигоди для самого себе, 29.06.2023, перебуваючи в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, 22, власноруч підписав наказ директора Територіального центру №29Б від 29.06.2023 року, про преміювання ОСОБА_4 у розмірі 29500,00 грн. за виконання особливо важливих завдань та за особисту ініціативу у покращенні діяльності підрозділів центру. В подальшому 29.06.2023 року, на підставі зазначеного наказу, Територіальним центром соціального обслуговування Святошинського району міста Києва ОСОБА_4 було нараховано премію у розмірі 29500,00 грн., яку було переведено на його банківський рахунок за вирахуванням податків та інших обов`язкових платежів.

Крім цього, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, діючи з єдиним продовжуваним злочинним умислом, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи настання цих наслідків, діючи всупереч інтересам служби та з метою отримання неправомірної вигоди для самого себе, 27.07.2023, перебуваючи в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, 22, власноруч підписав наказ директора Територіального центру №33Б від 27.07.2023 року, про преміювання ОСОБА_4 у розмірі 29500,00 грн. за виконання особливо важливих завдань та за особисту ініціативу у покращенні діяльності підрозділів центру. В подальшому 27.07.2023 року, на підставі зазначеного наказу, Територіальним центром соціального обслуговування Святошинського району міста Києва ОСОБА_4 було нараховано премію у розмірі 29500,00 грн., яку було переведено на його банківський рахунок за вирахуванням податків та інших обов`язкових платежів.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_4 інтересам держави заподіяна шкода у виді надмірно сплачених грошових коштів на суму 145000,00 грн., що є істотною шкодою.

Отже, ОСОБА_4 , підозрюється у зловживанні службовим становищем, тобто в умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

На даний час органом досудового розслідування встановлено, що підозрюваний ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, за яке передбачено покаранням у вигляді пробаційного нагляду на строк до трьох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підозрюваний ОСОБА_4 , Відповідно до контракту № 58 від 17.02.2023, укладеного між головою Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , громадянин ОСОБА_4 призначений на посаду директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва з 17.02.2023, тому є достатні підстави вважати що він використовуючи свої службові повноваження та зв`язки з колегами по роботі може здійснити незаконний вплив на свідків з метою зміни останніми своїх показань, та маючи доступ до документів може знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування (оскільки досудове розслідування триває) крім цього може вчиняти інші кримінальні правопорушення.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що для припинення кримінального правопорушення чи запобігання вчиненню іншого, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного, щодо перешкоджання кримінальному провадженню, забезпечення відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також те, що перебування підозрюваного на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва сприяло вчиненню кримінального правопорушення, орган досудового розслідування просить відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва строком на 60 діб.

Прокурор Святошинської окружної прокуратури м. Києва клопотання підтримав в повному обсязі. Просив задовольнити. При цьому зазначив, що у клопотанні допущено описку, а саме: не вказано від якої посади відсторонити ОСОБА_4 . Вказана неточність є технічною, оскільки в обгрунтуванні клопотання вказано, що ОСОБА_4 працює на посаді директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва.

Захисник в судовому засіданні заперечував щодо клопотання, вказавши що в клопотанні не обгрунтовано, яким саме чином ОСОБА_4 впливатиме на свідків, обіймаючи займану посаду. Крім того, вказав, що досудове розслідування вже триває чотири місяці і за цей час його підзахисний не перешкоджав, а, навпаки, сприяв досудовому розслідуванню. Також захисник вказав, що підозра щодо вчинення його підзахисним будь- якого кримінального правопорушення, не обгрунтована жодними доказами.

Підозрюваний заперечував щодо задоволення клопотання прокурора та підтримав свого захисника.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали клопотання, дослідивши докази, заслухавши думку учасників даного клопотання приходить до наступного висновку.

Частиною першою ст. 154 КПК України визначено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

18.04.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.364 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, в їх сукупності, зокрема:

- протоколом обшуку;

- протоколами допитів свідків;

- висновок експертиз;

- іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Відповідно до ч. 1 ст.364 КК України зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, карається пробаційним наглядом на строк до трьох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Відсторонення від посади - це відсторонення особи, від її службових обов`язків. Може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Відповідно п. 15 листа Вищого Спеціалізованого Суду України "Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження" від 05.04.2013 N 223-559/0/4-13 відсторонення від посади як захід забезпечення кримінального провадження здійснюється: з метою: припинення кримінального правопорушення; припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного/обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження (наприклад, притягнути до дисциплінарної відповідальності свідка, який є підлеглим обвинуваченого/підозрюваного) або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Згідно з ч. 2 ст. 154 КПК України відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Відповідно до розпорядження голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 17.02.2023 ОСОБА_4 призначено на посаду директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва на умовах контракту.

Посадові обовязки ОСОБА_4 як директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва визначені контрактом № 58 від 17.02.2024.

Зважаючи на обсяг повноважень ОСОБА_4 , який на час вчинення кримінального правопорушення обіймав у Територіальному центрі соціального обслуговування Святошинського району м. Києва посаду директора, а відтак він являється службовою особою.

Згідно клопотання та доданих до нього додатків підозрюваному ОСОБА_4 ставиться у провину вчинення даного кримінального правопорушення, саме під час виконання своїх службових обов`язків, перебуваючи на робочому місці, будучи службовою особою Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва.

Крім того, як зазначено у клопотанні, в кримінальному провадженні ще не допитані всі свідки, а ОСОБА_4 , використовуючи свої службові повноваження та зв`язки з колегами по роботі, може здійснити незаконний вплив на свідків з метою зміни останніми своїх показань, чи іншим шляхом може знищити, приховати або спотворити документи, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінальних правопорушень, з метою уникнення від кримінальної відповідальності, може здійснювати вплив на осіб.

Враховуючи наведене, слідчий суддя прийшов до висновку про те, що органом досудового розслідування в клопотанні та в судовому засіданні доведено потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного ОСОБА_4 , оскільки останній може, використовуючи свої службові повноваження, авторитет та службові зв`язки, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження з метою зміни ними показань, матиме можливість знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, перешкоджати досягненню завдань кримінального провадження, що відповідно до ст. 155 КПК України є підставою для відсторонення його від посади.

Крім того, як вбачається із клопотання, а також копії розпорядження голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 17.02.2023 ОСОБА_4 призначено на посаду директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва на умовах контракту, тому слідчий суддя бере до уваги, що у резолютивній частині клопотання дійсно було допущено описку щодо того, від якої посади необхідно відсторонити ОСОБА_4 .

Керуючись вимогами статей 131, 132, 154-157, 309, 369-372 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12023100080004775 від 30.12.2023 задовольнити.

Відсторонити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва (ідентифікаційний код 37674964), в межах строку досудового розслідування, а саме: до 18 червня 2024 року.

Ухвала виконується негайно, її оскарження не зупиняє виконання.

Ухвала може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особами, без виклику яких постановлено ухвалу - протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118984906
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —759/8206/24

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні