Ухвала
від 25.04.2024 по справі 760/8487/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/8487/24

Провадження №1-кс/760/4040/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024100090000990 від 10 квітня 2024 року, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернулася до Солом`янського районного суду м. Києва з клопотанням про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024100090000990 від 10 квітня 2024 року за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, в якому просить накласти арешт на майно - транспортний засіб марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «Р1 АВТО», адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання зазначила, що відділенням розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого відділу Солом`янського УП ГУ Національної поліції у місті Києві 10.04.2024 розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №12024100090000990 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що 29.03.2024 близько 18:00 год., по вул. Протасів Яр, водій ОСОБА_4 , керуючи автомобілем марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , здійснив наїзд на пішохода ОСОБА_5 , яка рухалась справа на ліво відносно напрямку руху автомобіля по нерегульованому пішохідному переходу. В результаті ДТП остання отримала тілесні ушкодження та була госпіталізована до КНП «КМКЛ 17».

Згідно виписки-епікриз № 279 з КНП «КМКЛ 17», гр. ОСОБА_5 встановлений діагноз: закритий уламковий підголовчатий перелом 2-4 плеснових кісток лівої стопи зі зміщенням уламків.

В ході дослідчої перевірки було встановлено, що учасник та очевидці даної пригоди екстрені служби не повідомляли, потерпілу самостійно доставили до медичного закладу, тому патрульні поліцейські та слідчо-оперативна група оформленням матеріалів не займались. Водій самостійно залишив місце дорожньо-транспортної пригоди. Того ж дня пішохід ОСОБА_5 самостійно звернулась до Солом`янського УП ГУНП у м. Києві із заявою про вчинення відносно неї злочину.

10 квітня 2024 транспортний засіб автомобіль марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , було постановою слідчого було визнано речовим доказом.

Автомобіль марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , належить ТОВ «Р1 АВТО», адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Автомобіль марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , є речовим доказом у кримінальному провадженні, оскільки, відповідно до ст. 98 КПК України, зберіг на собі сліди кримінального правопорушення у вигляді механічних пошкоджень, що є підставою для його арешту - тимчасового позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування.

На момент звернення до суду з цим клопотанням жодній особі не було повідомлено про підозру в даному кримінальному провадженні.

В той же час матеріали кримінального провадження містять достатньо доказів про наявність сукупності підстав та розумних підозр, які вказують, що:

- автомобіль марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , міг перебувати в технічно несправному стані на момент виникнення ДТП;

- автомобіль марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , може на собі містити механічні пошкодження, утворення яких знаходиться в причинно-наслідковому зв`язку із вищевказаною дорожньо-транспортною пригодою, а тому є доказом у кримінальному провадженні;

- автомобіль марки «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , є знаряддям вчинення кримінального правопорушення;

- умисне чи невмисне зміна, знищення, спотворення, ушкодження слідової картини, що утворилась на автомобілі «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , внаслідок користування, розпорядження даним автомобілем нестиме негативні наслідки для всебічного і повного дослідження обставин кримінального правопорушення;

- відчуження автомобіля «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , нестиме негативні наслідки для всебічного і повного дослідження обставин кримінального правопорушення.

За таких обставин, з метою забезпечення кримінального провадження, а саме з метою збереження речових доказів, на вказаний транспортний засіб має бути накладено арешт.

У разі незастосування заборони на відчуження автомобіля «Hyundai Аvante», р.н. НОМЕР_1 , білого кольору, 2015 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , існує реальна можливість приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, передачі, відчуження, що в свою чергу може негативно вплинути на подальше досудове розслідування.

Прокурор в судове засідання не з`явилася, однак подала до суду заяву, в якій просила розглянути клопотання без її участі, вказала, що клопотання підтримує та просить його задовольнити.

Представник власника майна ТОВ «Р1 Авто» в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження здійснювалось у відповідності до норм ч.4 ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст.170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

За положеннями ч. 2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна, слідчий суддя, суд, повинен врахувати, зокрема, правову підставу для арешту майна.

Відповідно до ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно зі свідоцтвом про реєстрацію серії НОМЕР_3 , транспортний засіб марки «Hyundai Аvante», номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2 , колір білий, реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2015 року випуску, належить на праві власності ТОВ «Р1 Авто».

Враховуючи правові підстави для накладення арешту на майно - транспортний засіб марки «Hyundai Аvante», номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2 , колір білий, реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2015 року випуску, який належить на праві власності ТОВ «Р1 Авто», можливість використання його як доказу в кримінальному провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що таке майно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України, оскільки зберегло на собі сліди вчинення кримінального правопорушення у вигляді механічних пошкоджень.

За таких обставин клопотання слідчого підлягає задоволенню, а вказане вище майно - арешту, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Таке втручання в право власника майна на мирне володіння своїм майном є законним, переслідує суспільний інтерес, а також є пропорційним визначеним цілям. На цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника (користувача) майна з метою забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч.1 ст.175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Керуючись статтями 131, 132, 167, 170-173, 309, 376, 395 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити .

Накласти арешт у кримінальному провадженні №12024100090000990 від 10 квітня 2024 року, на майно, а саме на транспортний засіб марки «Hyundai Аvante», номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2 , колір білий, реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2015 року випуску, який належить на праві власності ТОВ «Р1 Авто».

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя Солом`янського районного

суду міста Києва ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118985038
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —760/8487/24

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні