Ухвала
від 13.05.2024 по справі 340/2843/24
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

13 травня 2024 року справа № 340/2843/24

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Брегей Р.І., розглянувши у м.Кропивницький адміністративний позов Приватного підприємства «Авто-Шанс Центр» (далі Підприємство) до Головного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду зі заявою до відповідачів про визнання протиправним і скасування рішення Управління від 08 вересня 2022 року, яким відмовлено у реєстрації податкової накладної №78 від 08 серпня 2022 року в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Водночас просив суд зобов`язати Службу зареєструвати податкову накладну.

Ухвалою суду від 02 травня 2024 року позовну заяву залишено без руху і запропоновано подати клопотання про поновлення строку звернення до суду та докази досудового врегулювання спору.

10 травня 2024 року представник Підприємства подав таке клопотання, зазначивши, що останнє пропустило строк звернення до суду у зв`язку із дією воєнного стану на території України.

Зазначив, що відрядження керівника юридичної особи, постійні і тривалі повітряні тривоги стали причиною пропущення строку звернення до суду.

Звертає увагу, що Підприємство мало фінансові ускладнення, які не давали можливість сплатити судовий збір за розгляд позовної заяви і оплатити послуги адвоката.

Докази досудового врегулювання спору не надав.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, зробив висновок, що позов належить повернути з таких підстав.

Так, приписами частини 2 статті 122 КАС України встановлено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Строк звернення до суду завершився 08 березня 2023 року.

Підприємство звернулося до суду з позовом 01 травня 2024 року.

Воєнний стан введено в дію з 24 лютого 2022 року (загальновідомий факт).

Заява про поновлення строку звернення до суду не містить причин, які заважали звернутися до суду і доказів скрутного матеріального стану.

Позивач жодним чином не пояснює, як воєнний стан обмежив у праві звернення до суду.

Кіровоградський окружний адміністративний суд не припиняв роботу, а поштові підприємства працювали.

Тому суд відмовляє у задоволенні клопотання.

Приписами частин 1-2 статті 123 КАС України встановлено, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Підсумовуючи, суд зробив висновок про повернення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.123 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити Приватному підприємству «Авто-Шанс Центр» у задоволенні клопотання про поновлення строку звернення до суду.

Позовну заяву повернути Приватному підприємству «Авто-Шанс Центр».

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Третього апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, протягом п`ятнадцяти днів з дня складення.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Р.І. БРЕГЕЙ

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118988010
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них зупинення реєстрації податкових накладних

Судовий реєстр по справі —340/2843/24

Ухвала від 13.05.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. БРЕГЕЙ

Ухвала від 02.05.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. БРЕГЕЙ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні