Ухвала
від 14.05.2024 по справі 621/345/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

Справа № 621/345/24

Провадження 2/621/441/24

14 травня 2024 року м. Зміїв Харківська область

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді В. Філіп`євої,

секретаря судового засідання А. Бабич

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 , (не з`явився)

представник позивача ОСОБА_2 ,

відповідач: ОСОБА_3 (не з`явилася)

третя особа:Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, - представник ОСОБА_4 (не з`явився),

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області,

про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_5 звернулася до суду в інтересах позивача ОСОБА_6 з позовною заявою, в якій просила суд позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , батьківських прав стосовно їх неповнолітнього ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ; стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати.

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 07.02.2024 року відкрито провадження за позовною заявою та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання з повідомленням її учасників про дату, час і місце його проведення.

В підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_8 просила призначити справу до судового розгляду по суті та задовольнити клопотання про виклик свідків.

Представник третьої особи В. Антипенко подав заяву, в якій просив розглянути справу за відсутності представника служби у справахдітей тасім`їПісочинської селищноїради Харківськогорайону Харківськоїобласті за наявними матеріалами справи.

Відповідач ОСОБА_9 в підготовче судове засідання не з`явилася, заяв про відкладення судового засідання, відзиву на позов не подавала.

Відповідно до ч.1 ст.223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

В зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши питання, які належить вирішити суду під час підготовчого засідання в порядку ст.ст. 196-197, 200 ЦПК України, суд зазначає наступне:

Згідно статті 189 ЦПК України, завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підстав для залишення позовної заяви без розгляду чи закриття провадження у справі, визначених п.п. 1, 2 ч. 2 статті 200 ЦПК України, не вбачається. Судом визначено остаточний предмет спору та характер спірних правовідносин, склад учасників процесу, витребувані докази, в отриманні яких позивачі мали труднощі. Клопотань про призначення експертизи, забезпечення доказів, тощо, від учасників справи не надходило.

Представником позивача Т.Вишневецькою для підтвердження обставин спору заявлено клопотання про виклик свідків, в обгрунтування якого зазначено, що цим особам відомі обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, а отже їх показання мають доказове значення для підтвердження доводів позивача.

Згідно статті 91 ЦПК України, виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідоммо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

У клопотанні позивач зазначив, що свідкам відомі фактичні обставини справи, на які він посилається як на підставу задоволення позову, іншими доказами він не може підтвердити ці обставини, а тому суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та викликати в судове засідання свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Крім того, за змістом Конвенції про права дитини, прийнятої 44-ю сесією Генеральної асамблеї ООН 20 листопада 1989 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до положенбь статті 165 Сімейного кодексу України, дитина, яка досягла чотирнадцяти років, має право самостійно звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав.

Згідно статті 171 Сімейного кодексу України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у томучислі привирішенні спорупро позбавленнябатьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном. Суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

Враховуючи наведеніположення Закону,суд вважаєза необхіднезобов`язатипозивача забезпечитиучасть усудову засіданнідитини ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

Таким чином, судом вчинено всі процесуальні дії, необхідні для правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи, в зв`язку з чим належить закрити підготовче судове засідання та призначити справу до судового розгляду по суті з викликом учасників справи в судове засідання.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 128, 189, 196-198, 200, 223, 247, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Закрити підготовче провадження у цивільній справі.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 13:00годину 11 червня 2024року в приміщенні Зміївського районного суду Харківської області за адресою: вул.Адміністративна, 6, місто Зміїв, Чугуївський район, Харківська область.

Викликати в судове засідання учасників справи.

Зобов`язати позивача ОСОБА_1 забезпечити явку в судове засідання неповнолітнього сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Викликати в судове засідання в якості свідків :

1. ОСОБА_14 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

2. ОСОБА_15 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

3. ОСОБА_16 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3

4. ОСОБА_17 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_4

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2014.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та апеляційному оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 14.05.2024 року.

Суддя В. Філіп`єва

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу119002587
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —621/345/24

Рішення від 11.06.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні