Ухвала
від 13.05.2024 по справі 910/2342/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

13 травня 2024 року Справа № 910/2342/24

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Семенчук Н.О.,

розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕС КАПУСТЯНЕ», сільрада Бузька, Комплекс будівель та споруд №1, будинок 7, Вознесенський район, Миколаївська область

електронна пошта: Tiu.zg2019@gmail.com

до відповідача: Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації

про відшкодування збитків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ФЕС КАПУСТЯНЕ» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про відшкодування збитків.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України позивачем понесені збитки, а саме: пошкоджено устаткування сонячної електростанції, що призвело до матеріальної шкоди в розмірі 214 179,63 доларів США та упущена вигода, яка викликана в зв`язку з неможливістю використання сонячної електростанції за призначенням, що мало наслідком заподіяння збитків у розмірі 18394743,12 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.03.2024 у справі №910/2342/24 матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕС КАПУСТЯНЕ» до Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про відшкодування збитків передано на розгляд до Господарського суду Миколаївської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.05.2024 справу №910/2342/24 розподілено судді Господарського суду Миколаївської області Семенчук Н.О.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви, виходячи з наступного.

Згідно з ч.2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч.5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

У відповідності до ч.1 ст.56 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторони, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч.1 ст.58 Господарського процесуального кодексу України).

У відповідності до ч.4 ст. 60 ГПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

Отже представник позивача на підтвердження своїх повноважень може надати або довіреність, або ордер.

Відповідно до положення ч. ч. 1, 2 статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Відповідно до Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41 (далі - Положення про ордер) ордер на надання правової допомоги - письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та іншими законами України.

Згідно п.3 Положення про ордер в Україні встановлюється єдина, обов`язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України (зразок в Додатку №1).

Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням (п. 4 Положення про ордер).

Бланки ордерів, згідно затвердженої типової форми, генеруються у відповідному розділі "Особистого кабінету адвоката" на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України www.unba.org.ua слідуючи командам системи (п. 6 Положення про ордер).

Ордер, встановленої цим Положенням форми, є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта (п. 11 Положення про ордер).

Відповідно до п.12.4 Положення про ордер адвоката та порядок ведення реєстру ордерів затвердженого рішенням Ради адвокатів України від « 17» грудня 2012 року №36 із змінами і доповненнями (Положення) ордер містить наступні реквізити - назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо).

Відповідно до п.15 Положення відповідальність за достовірність вказаних в ордері даних несе адвокат (особа, яка видала ордер). У ордері на надання правової допомоги, який видається адвокатом або адвокатським бюро чи адвокатським об`єднанням, не заборонено здійснювати виправлення і дописки, у разі якщо обсяг повноважень адвоката змінюється в межах такого договору.

Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що законодавець чітко встановив, що в ордері повинно бути зазначено орган, в якому надається правова допомога, зокрема, у графі «Назва органу, в якому надається правова допомога». При цьому, у разі надання адвокатом правової допомоги в суді, ордер має містити назву суду, у якому адвокат надає правову допомогу.

Вказане також узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеною в ухвалах Верховного Суду від 15.02.2021 у справі №910/7252/17, від 14.09.2020 у справі №910/5755/20, від 20.07.2020 у справі №911/2115/19, від 03.02.2020 у справі №923/265/19, у постановах від 15.07.2021 у справі №904/6342/20, від 30.11.2021 у справі №826/17175/18.

Так, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕС КАПУСТЯНЕ» до Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про відшкодування збитків подана через систему «Електронний суд» і підписана представником позивача - адвокатом Григоренко Юрієм Сергійовичем. На підтвердження повноважень якого до позовної заяви долучено ордер на надання правничої (правової) допомоги серії АА№1412712 від 27.02.2024 року, виданий на підставі договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги 1412712 від 01.09.2023 року та у графі - назва органу, у якому надається правова допомога зазначено - «у Господарському суді міста Києва».

Отже, з вказаного ордеру вбачається, що такий видано Григоренко Ю.С. для представництва інтересів позивача виключно у Господарському суді міста Києва.

Однак, ордер на надання правничої (правової) допомоги серії АА№1412712 від 27.02.2024 року не містить відомостей на підтвердження повноважень адвоката на представництво інтересів довірителя у Господарському суді Миколаївської області, що не відповідає вимогам підпункту 12.4 пункту 12 чинного Положення №41.

Так, позовна заява подана з порушенням вимог процесуального законодавства, адже докази наявності у адвоката Григоренко Ю. С. права підписувати і подавати позовну заяву відсутні.

Згідно з п.1 ч. 5 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне повернути вказану позовну заяву позивачу.

При цьому, слід зауважити, що у зв`язку із зверненням Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕС КАПУСТЯНЕ» із позовною заявою про стягнення збитків шляхом її формування в системі «Електронний суд», суд не здійснює фактичне повернення заявнику відповідної заяви.

Поряд з цим, суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ч.2 ст.162, пунктом 1 ч. 5 статті 174, ст.ст.232, 233, 234, 235 ГПК України, - суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву №б/н від 27.02.2024 і додані до неї документи повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «ФЕС КАПУСТЯНЕ».

Ухвала суду, у відповідності до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили 13.05.2024.

Згідно ст.ст.254, 255 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Ухвали суду першої інстанції оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу.

Ухвала господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 256-259 ГПК України.

Суддя Н.О.Семенчук

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119011072
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —910/2342/24

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні