Рішення
від 14.05.2024 по справі 307/830/24
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/830/24

Провадження № 2/307/192/24

ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Закарпатської області

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 травня 2024 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого - судді Ніточко В.В., з участю секретаря судового засідання Заяць Т.П., позивача ОСОБА_1 та її представника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Тячів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_10 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

І. Виклад позиції сторін.

ОСОБА_1 звернулася з позовом до ОСОБА_10 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав.

Позовні вимоги мотивує тим, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 . Її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 17 травня 2010 року шлюб між її батьками було розірвано. Після розірвання шлюбу між батьками, вона разом з матір`ю проживала в будинку дідуся і бабусі - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , за адресою : АДРЕСА_1 . Оскільки ОСОБА_1 належним чином та добровільно не виконував батьківські обов`язки, її мати була вимушена звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. Рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 15 квітня 2010 року позов ОСОБА_7 про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання ОСОБА_1 задоволено частково. ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Прага померла її мама. Після смерті матері вона залишилася проживати у дідуся та бабусі і знаходиться на їх повному утриманні. Як до, так і після смерті матері, її батько жодним чином не приймав участі в її вихованні, не піклується про її фізичний і духовний розвиток, навчання, підготовку до самостійного життя, не піклувався про її матеріальне забезпечення і жодним чином не приймає участь в її житті.

Посилаючись на вказані обставини просить позбавити відповідача батьківських прав щодо його неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідач правом на подання відзиву не скористався.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

Позивач та її представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, дали пояснення аналогічні викладеним в позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник третьої особи - органу опіки та піклування виконавчого комітету Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 29 лютого 2024 року справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_10 , третя особа: служба у справах дітейНересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав прийнято до розгляду та відкрито провадження у ній.

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 26 березня 2024 року за клопотанням представника позивача замінено третю особу з служби у справах дітей Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області на орган опіки та піклування виконавчого комітету Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 09 квітня 2024 року у даній справі закрито підготовче провадження та призначено судове засідання для розгляду по суті.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Згідно даних свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , і її мамою значиться ОСОБА_3 , а батьком відповідач ОСОБА_10 (а.с.8).

Із свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 відомо, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 розірвано 17 травня 2010 року. Після розірвання шлюбу ОСОБА_3 присвоєно прізвище ОСОБА_3 (а.с. 9).

Згідно повідомлення Тячівського відділу державної виконавчої служби у Тячівському районі Закарпатської області від 08 березня 2023 року № 12978 на виконанні у Тячівському відділ ДВС перебуває виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа № 307/1829/17 від 01 вересня 2017 року, виданого Тячівським районним судом Закарпатської області, про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_9 аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_1 в розмірі по 1 300 грн. 00 коп., щомісячно, починаючи з 21 липня 2017 року, і до її повноліття (а.с. 10).

Із смертного листа ULA126877, виданого 03 лютого 2022 року відомо, що ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , народжена в м.Тячів, Україна, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_5 (а.с. 11-12).

Згідно довідки Тарасівського старостинського округу №1 Нересницької сільської ради № 877 від 04 грудня 2023 року, ОСОБА_1 , житель АДРЕСА_2 , більше двох років знаходиться за кордоном, не приймає участі у вихованні доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 13).

Із характеристики учениці 9-Б класу Тарасівського ОЗ ЗСО Нересницької сільської ради ОСОБА_1 від 29 листопада 2023 року та 08 лютого 2024 року відомо, що ОСОБА_1 навчається у Тарасівському опорному закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Батько ОСОБА_1 за останні півроку не проявляв і не брав ніякої участі у навчально-виховному процесі своєї дочки, як до смерті матері дитини так і після неї. На даний час з боку батька немає жодних спроб вийти на будь-який контакт з дитиною, проявів уваги, спілкування, зустрічей (а.с. 17).

Рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 27 червня 2023 року в задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_1 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - органу опіки та піклування Нересницької сільської ради, про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відносно дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , відмовлено.

Цим же рішенням суду попереджено ОСОБА_1 про необхідність змінити ставлення до виховання дочки ОСОБА_1 , і покладено на орган опіки та піклування Нересницької сільської ради контроль за виконанням ним батьківських обов`язків стосовно дочки ОСОБА_1 (а.с.14-16).

Згідно акту обстеження умов проживання, ОСОБА_1 проживає в АДРЕСА_1 , разом з бабусею та дідусем. Батько протягом двох років знаходиться за кордоном, донці не телефонує і матеріально не підтримує (а.с. 55 ).

Згідно висновку органу опіки і піклування виконавчого комітету Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області від 09 квітня 2024 року за №322/11-14 , відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків відносно неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Цим же висновком дано згоду на позбавлення відповідача батьківських прав щодо його неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.56-57 ).

V. Оцінка Суду.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 ст.13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.ст. 150, 180 СК України батьки зобов`язані виховувати і утримувати дитину до досягнення повноліття, піклуватися про стан здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він не забрали дитину з полового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

У цьому випадку особа, яка подала позов про позбавлення батьківських прав із підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України, повинна довести, що батьки (один із батьків) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. У свою чергу батьки (один із батьків) мають довести, що вони належним чином виконують свої батьківські обов`язки.

У поданій позовній заяві позивач зазначив, що відповідач з нею не спілкується, нею не піклується, тобто залишивїї на призволяще, без належних засобів до існування та без фізичної, матеріальної, духовної та моральної підтримки.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Особи можуть бути позбавленні батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, суд вважає, що наведені позивачем і досліджені в судовому засіданні докази, в тому числі і висновок органу опіки і піклування Нересницької сільської ради, безсумнівно свідчать про ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини і свідоме нехтування ним цими своїми обов`язками.

Згідно ч.ч.1, 5-7 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Позивач довів підставність своїх позовних вимог зазначеними вище доказами, а відповідач не надав суду жодного доказу на спростування позовних вимог.

А тому, суд вважає, що для захисту прав та інтересів неповнолітньої дитини, позов слід задовольнити і позбавити відповідача батьківських прав відносно його неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

VІ. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ч. 1, та ч.2 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача в користь держави судовий збір в розмірі 1 211 гривень 20 копійок.

Керуючись ст.ст.5, 10-13, 18, 81, 133, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 80, 84, 150, 164 СК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав відносно його неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 1 211 (одну тисячу двісті одинадцять) гривень 20 копійоксудового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, юридична адреса: 90540, Закарпатська область, Тячівський район, с. Нересниця, вул. Грушевського, 25, ідентифікаційний код юридичної особи: 44120955.

Повний текст рішення виготовлено 14 травня 2024 року.

Суддя В.В. Ніточко

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119028493
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —307/830/24

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ніточко В. В.

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ніточко В. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ніточко В. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ніточко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні