Рішення
від 09.05.2024 по справі 588/105/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 588/105/24

Провадження № 2-о/588/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 травня 2024 року м. Тростянець

Тростянецький районний суд Сумської області у складі головуючого судді Огієнка О.О., за участю: секретаря судового засідання Лободи Т.С., заявниці ОСОБА_1 , представниці заявниці Пирогової О.Т. , розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство оборони України, Тростянецька міська рада про установлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу,

У С Т А Н О В И В:

Представнця заявниці адвокат Пирогова О.Т. звернулася до суду в інтересах ОСОБА_1 з указаною заявою, яку мотивувала тим, що ОСОБА_1 , проживала разом з ОСОБА_3 з 2010 року як дружина та чоловік, але шлюб не зареєстрували. З самого початку спільного проживання між ними склалися гарні та довірливі стосунки. Вони вели спільне господарство, мали спільний сімейний бюджет, займалися благоустроїм будинку, зокрема: робили ремонт, купували меблі та інші предмети домашнього побуту. За спільні кошти придбавали одяг, продукти харчування, відпочивали, сплачували комунальні послуги. Крім того, всі свята вони проводили в колі рідних та друзів. ОСОБА_3 спілкувався з донькою заявниці та родичами. Відносини, які склались між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 у період спільного проживання, були притаманні подружжю, вони піклувались один про одного, мали взаємні права та обов`язки.

24.04.2023 ОСОБА_3 був призваний на військову службу під час мобілізації, в особливий період та направлений для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 загинув виконуючи бойове завдання.

ОСОБА_1 , як член сім`ї загиблого військовослужбовця, має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану". Однак отримати таку допомогу заявниця зможе тільки у разі доведеності факту спільного проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з ОСОБА_3 .

Також після установлення такого факту заявниця зможе прийняти спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 зокрема квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка була придбана для їх спільного проживання як сім`ї.

Посилаючись на вказані обставини, представниця заявниці просить суд установити факт, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 2010 року до 2 вересня 2023 року, дня загибелі ОСОБА_3 .

Ухвалою судді Тростянецького районного суду Сумської області Щербаченко М.В. від 23.01.2024 прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено судовий розгляд.

Ухвалою судді Тростянецького районного суду Сумської області Огієнко О.О. від 09.04.2024 цивільну справу прийнято до свого провадження та повторно розпочато розгляд справи по суті.

У судовому засіданні заявниця та її представниця заявлені вимоги підтримали та просили задовольнити. Також заявниця пояснила, що разом із ОСОБА_3 вони придбали частину будинку, була квартира АДРЕСА_2 , провели ремонт та зробили з двох квартир одну де і проживали разом. У них був спільний бюджет, один рахунок в банку до якого були дві картки, одна з яких була в неї, а інша у ОСОБА_3 . Саме з цього рахунку вона проводила оплату комунальних послуг на підтвердження яких надано копії квитанцій. Вони разом придбавали холодильник, телевізор, мотоблок, пральну машину. Після того як забрали воювати ОСОБА_3 , то вона відсилала йому посилки, а коли загинув, то їздила на впізнання. Коли останній раз приїжджав додому ОСОБА_3 , того говорив, що його мають відпустити у відпустку та вони одружаться. Усі документи ОСОБА_3 знаходяться у неї. У військовій частині ОСОБА_3 зазначив саме її як особу, яку повідомляти про факт поранення чи смерті.

Представник заінтересованої особи Міністерства оборони України у судове засідання не з`явився, але подавклопотання в яких зазначив, що просить розглянути заяву без його участі, проти задоволення заяви заперечує. Також представник просить врахувати правову позицію викладену в постанові Верховного Суду від 18.07.2022 по справі №755/9100/18 та залишити без розгляду заяву ОСОБА_1 , оскільки вважає, що у заявниці виник спір з органом, який призначає та виплачує відповідну допомогу і який заперечує проти такого факту, що виключає можливість розгляду поданої заяви в порядку окремого провадження.

Представник заінтересованої особи Тростянецької міської ради Сумської області у судове засідання не з`явилася, але подалазаяву в якій просить судовий розгляд справи здійснювати без її участі, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду.

Заслухавши пояснення заявниці та її представника, покази свідків, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заявлених вимог, виходячи з таких мотивів.

Судом установлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відповідно до Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022 призваний на військову службу під час мобілізації в умовах воєнного стану з 24.04.2023 та направлений для проходження військової служби до військової частини НОМЕР_1 (а.с. 65-67).

Із свідоцтва про смерть та сповіщення сім`ї (близьких родичів) померлого (загиблого) вбачається, що ОСОБА_3 , старший механік-водій 2-го відділення 2-го взводу оперативного призначення 16 роти оперативного призначення (на бронетранспортерах) 6-го батальйону оперативного призначення військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_3 ) загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 в районі н.п. Кліщіївка Бахмутського району Донецької області (а.с. 60, 69).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина до складу якої входить квартира АДРЕСА_1 (а.с. 54-58).

Згідно до повідомлення та Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру від 21.02.2024 за № 75924265, 75924271 наданих приватним нотаріусом Охтирського районного нотаріального округу Гребіник О.Д., після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова справа 15.02.2024 за № 35/2024 на підставі заяви ОСОБА_1 . Від імені ОСОБА_3 заповітів посвідчено не було (а.с. 31-33).

Отже заявниця є єдиною спадкоємицею за законом, яка претендує на спадщину після смерті ОСОБА_3 .

Згідно ч. 1 ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Також заявниця претендує на отримання одноразової грошової допомоги, як член сім`ї загиблого військовослужбовця.

На підтвердження факту проживання однією сім`єю ОСОБА_1 разом із ОСОБА_3 . представниця заявниці надала наступні докази:

- довідку про реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 , відповідно до якої, зареєстрованою адресою місця проживання останньої значиться: АДРЕСА_4 (а.с. 59).

- довідку про реєстрацію місця проживання ОСОБА_3 , відповідно до якої, зареєстрованою адресою місця проживання останнього значиться: АДРЕСА_5 (а.с. 74);

- акт обстеження по розгляду заяви щодо встановлення місця проживання від 26.09.2023, відповідно до якого, комісією у складі працівників виконавчого комітету Тростянецької міської ради було встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали разом за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 68);

- фотокартки із зображенням заявниці та ОСОБА_3 , а також їхніх родичів та друзів під час спільного відпочинку, святкування днів народжень (а.с. 71-73);

- квитанції про оплату послуг ОСОБА_3 за інтернет, які надавались за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 75);

- свідоцтво про продаж та гарантійний талон на холодильник (а.с. 77-78);

- товарний чек на придбання пральної машини (а.с. 79).

Також за клопотанням представника заявниці у судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які кожен окремо підтвердили факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 разом із ОСОБА_3 .

Зокрема ОСОБА_4 пояснила, що у 2009 чи 2010 році ОСОБА_3 став проживати разом із ОСОБА_1 у с. Кам`янка ст. Бакирівка, вели спільне господарство, придбали разом частину будинку, з робили ремонт та об`єднали дві квартири в одну де і проживали, обробляли город. Також вони разом придбавали побутову техніку, зокрема, холодильник, пральну машину, меблі у спальню. Крім того, вони разом виховували дитину ОСОБА_1 від першого шлюбу. Також вони разом ходили на роботу, працювали позмінно та обирали зміни так, щоб разом працювати. ОСОБА_3 називав ОСОБА_1 дружиною, а її дитину називав дочкою. Вона часто бувала в них на святкуванні днів народження. ОСОБА_3 приїжджав із служби саме на цю адресу та з цієї адреси було здійснено поховання ОСОБА_3 .

Свідок ОСОБА_5 пояснив, що він є старостою села Кам`янка та знає ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , які проживали з 2010 року однією сім`єю у с. Кам`янка ст. Бакирівка, 126 км. у квартирі належній ОСОБА_1 . Потім вони разом придбали ще одну квартиру та зробили з двох квартир одну. Проживали ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , як одна родина разом із дитиною ОСОБА_1 , обробляли город. Він часто бачився з ними, оскільки вони товаришували. ОСОБА_1 та ОСОБА_3 називали один одного як чоловік та дружина. На свята вони приходили завжди разом. Саме з цієї адреси ОСОБА_3 йшов на службу та з цієї адреси було поховання.

Свідок ОСОБА_6 пояснив, що він працював із ОСОБА_3 на залізниці з 1995 року. Починаючи з 2009 року ОСОБА_3 жив у с. Кам`янка ст. Бакирівка разом із ОСОБА_1 . Він заїжджав до них у гості. Між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 були нормальні стосунки, як у звичайної сім`ї. ОСОБА_3 повідомляв йому, що придбали будинок і роблять разом з ОСОБА_1 ремонт. У спілкуванні ОСОБА_3 називав ОСОБА_1 дружиною, а її дитину називав дочкою. ОСОБА_1 завжди готувала ОСОБА_3 їжу, коли той їхав у відрядження. Також ОСОБА_3 та ОСОБА_1 придбавали разом мотоблок, обробляли земельну ділянку. Поховання ОСОБА_3 було з місця проживання у с. Кам`янка ст. Бакирівка.

У суду не має підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками. Дані про їх заінтересованість у результаті розгляду справи відсутні, їх пояснення об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, що має юридичне значення.

Згідноп. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30 травня 2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За приписами частин 2, 4 статті 3 Сімейного кодексу України (далі - СК України) сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні по справі «Бочаров проти України» від 17.03.2011 року (остаточне 17.06.2011 року), в пункті 45 якого зазначено, що «Суд при оцінці доказів керується критерієм доведення «поза розумним сумнівом» (див. рішення від 18.01.1978 року у справі «Ірландія проти Сполученого Королівства»). Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростовних презумпцій щодо фактів (див. рішення у справі «Салман проти Туреччини»)».

Відповідно до статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

В ході судового розгляду, ураховуючи письмові докази та показання свідків, поза розумним сумнівом знайшла підтвердження та обставина, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали однією сім`єю у період з 2010 року до дня загибелі останнього.

За час проживання однією сім`єю ОСОБА_1 та ОСОБА_3 не перебували у іншому шлюбі, що підтверджується повними витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб (а.с. 36-41).

Оскільки від встановлення заявленого факту, що має юридичне значення, залежить реалізація права заявниці на спадщину та права на отримання одноразової грошової допомоги, суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Доводи представника заінтересованої особи Міністерства оборони України про наявність спору та неможливість розгляду заявлених ОСОБА_1 вимог у порядку окремого провадження суд відхиляє, зважаючи на таке.

Відповідно до ч. 6 ст. 294 ЦПК України суд залишає заяву про встановлення факту, без розгляду, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, і роз`яснює заінтересованим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах.

Наявність спору про право цивільне можливе лише між суб`єктами, які претендують на матеріальні блага чи певні права.

Між ОСОБА_1 та Міністерством оборони України не може бути спору про право на отримання одноразової грошової допомоги, оскільки Міністерство оборони України не є суб`єктом отримання такої соціальної допомоги.

Такі висновки суду узгоджуються з позицією Великої Палати Верховного Суду викладеної у постанові від 18.01.2024 по справі № 560/17953/21.

Також суд відхиляє посилання представника Міністерства оборони України на необхідність врахування правової позиції Верховного Суду викладеної у постанові від 18.07.2022 по справі № 755/9100/18 оскільки викладені у вказаній постанові висновки щодо застосування норм права, не є релевантними до обставин цієї справи та відповідне судове рішення приймалося за іншої фактично-доказової бази.

Керуючись вимогами статей 13, 81, 141, 259, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство оборони України, Тростянецька міська рада про установлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період з 2010 року до ІНФОРМАЦІЯ_2 , дня загибелі ОСОБА_3 .

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 14.05.2024.

Суддя О. О. Огієнко

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119029225
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —588/105/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Щербаченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні