Ухвала
від 08.05.2024 по справі 698/307/24
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/307/24

Провадження № 2/698/161/24

УХВАЛА

про призначення судово-генетичної експертизи

08 травня 2024 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Лазаренка В.В.,

при секретарі судового засідання Гончар Т.О.,

за участю представника позивача адвоката Усатенка В.Ю.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 ,треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерстваюстиції (м.Одеса) про визнання батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

09.04.2024 року ОСОБА_2 звернувся до суду із зазначеним позовом, у якому просив: 1) визнати ОСОБА_2 , батьком ОСОБА_4 ; 2) внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_4 від 11.05.2017 року № 213, змінивши дані про батька дитини, а саме в графі «Батько» вказати « ОСОБА_2 » та змінити прізвище та по батькові дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 »; 3) призначити судово-генетичну експертизу, на вирішення експерта поставити питання: чи є ОСОБА_2 батьком малолітньої ОСОБА_4 , проведення якої доручити Комунальній установі «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» (код ЄДРПОУ 05480950, м. Одеса, пров. Валіховський, 4).

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_2 зазначила, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 з 26.08.2005 року по 04.05.2017 року перебували у зареєстрованому шлюбі, який розірвано 23.03.2017 року заочним рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда. У період з вересня 2016 року по теперішній час ОСОБА_2 проживає в цивільному шлюбі з ОСОБА_3 .. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 народила доньку ОСОБА_6 , батьком дитини був записаний її чоловік ОСОБА_1 .. В даний час ОСОБА_2 проживає разом з ОСОБА_3 та дочкою ОСОБА_6 , забезпечує дитину матеріально та бере участь в її розвитку та вихованні. Підставою для визначення батьківства в судовому порядку може бути висновок судово-генетичної експертизи.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 15.04.2024 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цій цивільній справі та призначено підготовче судове засідання.

Представник позивача адвокат Усатенко В.Ю. у підготовчому судовому засіданні підтримав заявлене клопотання, просив його задовольнити з підстав, наведених у позовній заяві.

Відповідач у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотанняпро призначення та проведення судово-генетичної експертизи.

Третя особа ОСОБА_3 у підготовче судове засідання не з`явилася. До суду подано заяву, відповідно до якої просить розглянути справу без її участі, позов підтримує в повному обсязі.

Представник Фортечного відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КропивницькомуПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції(м.Одеса) у підготовче судове засідання не з`явився. До суду подано заяву, відповідно до якої просить розглянути справу без участі представника.

Суд, дослідивши матеріали справи, розглянувши заяву позивача про призначення по справі судово-генетичної експертизи, приходить до наступних висновків.

Приписами ч. 1 ст. 103 ЦПК України визначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно роз`яснень, які містяться у постанові Верховного Суду від 25.08.2020 року по справі № 478/690/18, висновок судово-медичної (молекулярно-генетичної) експертизи є підставою для категоричного висновку для визнання батьківства, оскільки ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини і його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що для об`єктивного вирішення даного спору необхідні спеціальні знання в області судової медицини, суд приходить до висновку про задоволення клопотання позивача та вважає за необхідне призначити судово-генетичну експертизу.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

У зв`язку з вказаною нормою проведення відповідної судової молекулярно-генетичної експертизи може бути доручено Комунальній установі «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи», що є державною спеціалізованою установою.

За змістом ч. 4 ст.103ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Відповідно до п. 45 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» № 10 від 17.10.2014 року витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи, під час судового розгляду має нести сторона, яка заявила клопотання про проведення судової експертизи, а якщо таке клопотання заявлено двома сторонами, то витрати несуть обидві сторони порівну. Тому в ухвалі про призначення експертизи суд вправі зобов`язати відповідну сторону перерахувати, у тому числі шляхом здійснення попередньої оплати, суму витрат на проведення експертизи експертній установі (судовому експерту, який не є працівником державної спеціалізованої установи) (ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»). У разі відмови чи ухилення заінтересованої сторони від оплати витрат, пов`язаних із проведенням судової експертизи, суд скасовує ухвалу про призначення судової експертизи і настають наслідки, передбачені за ухилення від участі в експертизі.

Після закінчення розгляду справи витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи, підлягають розподілу судом на загальних підставах.

Пунктом 1.13 Розділу 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5 у випадку невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив (ла) експертизу (залучив (ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Отже, проведення експертизи спеціалізованими установами у цивільному судочинстві здійснюється на платній основі за рахунок замовника, така оплата експертизи в цивільній справі провадиться за рахунок сторони, яка порушила відповідне клопотання.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення судово-генетичної експертизи потрібен значний час, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 102-109, 189, 197, 252-253, 260, 353, 354 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву позивача ОСОБА_2 про призначення судово-генетичної експертизи задовольнити.

Призначити у справі № 698/307/24 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 ,третіособи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача ОСОБА_3 ,Фортечний відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КропивницькомуПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції(м.Одеса)про визнання батьківства судово-генетичну експертизу, проведення якої доручити Комунальній установі «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» (адреса: 65082, м. Одеса, пров. Валіховський, 4).

На вирішення експертизи поставити наступне питання:

1. Чи є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: с. Солнцеве, Устинівського району, Кіровоградської області, біологічним батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Кропивницький, Кіровоградської області, громадянки України, матір`ю якої є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 ?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст.ст. 384-385 КК України.

Покласти на експерта обов`язок визначити день та час проведення експертизи та забезпечити виклик до експертної установи всіх учасників експертизи. У випадках нез`явлення учасників експертизи до експертної установи у визначений експертом день і час, зобов`язати експерта направити суду докази про отримання ними викликів експерта та докази їх ухилення від участі в експертизі.

Зобов`язати ОСОБА_2 , ОСОБА_3 разом з ОСОБА_4 з`явитися за викликом експертної установи за першою вимогою.

У зв`язкуз проведеннямсудової молекулярно-генетичноїекспертизи зобов`язати ОСОБА_2 , ОСОБА_3 разом з ОСОБА_4 представити експертній установі всі необхідні та відповідні зразки, об`єкти та матеріали.

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно дост. 109 ЦПК Українита наслідки неоплати судової експертизи відповідно дост. 139 ЦПК України.

Витрати пооплаті проведеннясудової молекулярно-генетичноїекспертизи покластина позивача ОСОБА_2 .

Направити для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 698/307/24 та копію даної ухвали.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В.В. Лазаренко

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119034752
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —698/307/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні