Рішення
від 15.05.2024 по справі 149/1369/24
ХМІЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 149/1369/24

Провадження №2-о/149/90/24

Номер рядка звіту 17

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

15.05.2024 р. Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Робак М. В.,

при секретарі Поліщук Л. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмільнику цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Хмільницька міська рада про встановлення юридичного факту

В С Т А Н О В И В:

24.04.2024 до суду з заявою звернулась ОСОБА_1 та просить встановити факт належності правоустановчого документу спадкодавцю. Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка за життя склала заповіт на користь заявниці. При зверненні до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини було виявлено у державному акті на право власності на земельну ділянку невідповідність прізвища спадкодавиці іншим документам, що посвідчують її особу, що є перешкодою у реалізації заявниці своїх спадкових прав.

Ухвалою суду від 26.04.2024 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

В судове засідання заявниця, її представник та представник заінтересованої особи не з"явились, подали заяви про розгляд справи у їх відсутність, заявниця вимоги підтримує, Хмільницька міська рада не заперечує щодо встановлення юридичного факту.

Суд, дослідивши докази, встановив наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 (а.с.4),яка за життя склала заповіт, яким всесвоє майно заповіла заявниці (а.с. 5). ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 3,02 га, що розташована на території Великомитницької сільської ради (п.с. 6, 10)

Заявниця звернулась до нотаріуса з метою отримання свідоцтва на спадщину, однак їй було відмовлено у зв"язку з розбіжностями у прізвищі спадкодавиці зазначеної в документах, що посвідчують її особу та державному акті (а.с. 7-9)

Відповідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

П. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорт.

Згідно з вимогами Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд може встановлювати факти, що породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або виникнення особистих чи майнових прав громадян.

Як слідує з обставин справи, встановлення факту належності правовстановлюючого документу необхідно заявниці для реалізації спадкових прав. Отже факт, що просить встановити заявниця має юридичне значення.

Також судом встановлено, що встановлення факту належності державного акту на право власності на земельну ділянку не пов`язане з вирішенням спору про право, оскільки заявниця є єдиним спадкоємцем майна померлої, яка у встановлений законом строк звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

Факт належності правоустановчого документу спадкодавиці зокрема підтверджується заповітом, витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та копією довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру у яких реєстраційний номер облікової картки платника податків присвоєний ОСОБА_2 ідентичний.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що факт належності правовстановлюючого документа знайшов своє підтвердження у судовому засіданні, а тому заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 258,264,265, 273, 293, 315, 319, 352,354,355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності державного акту на право власності на земельну ділянку серії ВН від 06.09.1999 року, виданого на підставі рішення Великомитницької сільської ради від 10 липня 1999 року на ім"я " ОСОБА_3 " ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Кушелівка Хмільницького району Вінницької області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду Вінницької області на протязі 30-ти днів з дня його проголошення.

Рішення набираєзаконної силипісля закінченнястроку дляподання апеляційноїскарги,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Марина РОБАК

СудХмільницький міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119036524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —149/1369/24

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Робак М. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Робак М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні