Рішення
від 14.05.2024 по справі 486/658/24
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 486/658/24

Провадження № 2-о/486/38/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2024 року м. Южноукраїнськ

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді Далматової Г.А.,

присяжних Митрофанської Т.А., Салагора О.А.,

при секретарі Маляновій А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Южноукраїнську Миколаївської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

учасники справи: заявник ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області,

В С Т А Н О В И В:

08 квітня 2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про визнання недієздатним свого сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки та призначення її опікуном ОСОБА_2 .

Заяву ОСОБА_1 мотивує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її сином. Син є інвалідом з дитинства у зв`язку з психічним захворюванням та йому встановлено І А групу інвалідності з дитинства безстроково. Вона проживає разом із сином та здійснює за ним постійний нагляд та догляд. Внаслідок захворювань син не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і у зв`язку з цим може бути визнаний недієздатним. Визнання сина недієздатним потрібно їй для оформлення над ним опіки.

В судове засідання заявник не з`явилась, надала суду заяву, в якій підтримала заяву та просила справу розглядати без її участі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надала суду клопотання з проханням здійснювати розгляд заяви без її участі. Заяву підтримує.

Дослідивши докази в сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с. 2/.

19 грудня 2008 року ОСОБА_3 зареєструвала шлюб з ОСОБА_4 , в зв`язку з реєстрацією шлюбу її прізвище було змінено на прізвище « ОСОБА_5 ». Рішенням Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 28 грудня 2021 року визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Южноукраїнськ Миколаївської області, мешканця м. Южноукраїнська Миколаївської області - недієздатним. Встановлено над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем м. Южноукраїнськ Миколаївської області, опіку. Призначено опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Южноукраїнськ Миколаївської області, його матір - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Курахове Мар`їнського району, Донецької області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 /а.с. 12-13/.

ОСОБА_2 зареєстрований за місцем мешкання своєї матері в квартирі АДРЕСА_2 /а.с. 5, 15/.

30 березня 2021 року медико-соціальною експертною комісією ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з дитинства, безстроково було встановлено першу А групу інвалідності. У висновку зазначено, що ОСОБА_2 потребує постійного стороннього нагляду та догляду. Йому рекомендовано спостереження у психіатра /а.с. 6/.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи №13 від 18 січня 2024 року, ОСОБА_2 страждає психічним розладом, недоумством - помірною розумовою відсталістю (F 71). За своїм психічним станом ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними /а.с. 7-11/.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Згідно вимог ч.1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Правилами статті 41 ЦК України передбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

За правилами ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями ст. 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

Судом встановлено, що нагляд та догляд за ОСОБА_2 постійно здійснює його мати ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно вимог ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно копії посвідчення опікуна ОСОБА_1 є опікуном ОСОБА_2 /а.с. 16/.

Згідно акту обстеженя матеріально-побутових умов ОСОБА_1 , остання постійно здійснює догляд за сином ОСОБА_2 /а.с. 33/.

Відповідно до подання, Орган опіки і піклування Южноукраїнської міської ради просить призначити опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 /а.с. 32/.

Виходячи з наведеного, суд приходить до висновку про можливість задоволення заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення її опікуном над останнім.

Керуючись ст.ст. 263, 264, 265, 300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Южноукраїнськ Миколаївської області, РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем м. Южноукраїнськ Миколаївської області, опіку.

Призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Южноукраїнськ Миколаївської області, його матір - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Курахове Мар`їнського району, Донецької області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення про визнання недієздатним - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Повідомити опікуна, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити органу опіки та піклування.

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне ім`я заявника: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка м. Курахове Мар`їнського району, Донецької області, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Повне найменування заінтересованої особи: орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради, вул. Європейська, б. 48, м. Южноукраїнськ, Миколаївської області, 55002, ЄДРПОУ виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради 20910974.

Головуючий суддя Южноукраїнського

міського суду Г. А. Далматова

Присяжні Т.А.Митрофанська

О.А.Салагор

СудЮжноукраїнський міський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119037193
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —486/658/24

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Далматова Г. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Далматова Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні