Ухвала
від 13.05.2024 по справі 401/1305/24
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.05.2024

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

Справа № 401/1305/24 Провадження № 2/401/1223/24

13 травня 2024 року м.Світловодськ

Суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Андріянова С.М., при прийнятті позовної заяви Управління житлово-комунального господарства Світловодської міської ради до ПП «УКРБУД-2011» про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

09 травня 2024 року представник позивача ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою Управління ЖКГ Світловодської міської ради з вимогою до ПП «УКРБУД-2011» про врегулювання питання конфліктів інтересів, стягнення з ПП «УКРБУД-2011» на користь Світловодської міської ради кошти на проведення демонтажу в розмірі 12287,00 грн. та понесених судових витрат.

Відповідно до ч. 1ст. 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Перелік категорій справ, що підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, визначено устатті 20 Господарського процесуального кодексу України(далі -ГПК України).

Так, згідно з ч. 1ст. 20 ГПК Українигосподарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках.

Частиною 1ст. 2 ГПКпередбачено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Як зазначено упостанові Великої Палати Верховного Суду від 23.03.2021 у справі N 367/4695/20(провадження N 14-12цс21): "критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а, по-друге, спеціальний суб`єктний склад цього спору, у якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа. Отже, у порядку цивільного судочинства за загальним правилом можна розглядати будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін зазвичай є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

З позовної заяви вбачається, що позивачем та відповідачем у справі є юридичні особи.

Згідно п.1 ч.1ст.186 ЦПКУкраїни, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Тому, у відкритті провадження у даній справі, слід відмовити і роз`яснити позивачу, що він має звернутися з вказаним позовом до Господарського суду Кіровоградської області.

Керуючисьст. 186 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі №401/1305/24 за позовомУправління житлово-комунального господарства Світловодської міської ради до ПП «УКРБУД-2011» про зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі разом із позовною заявою та всіма доданими до неї документами надіслати позивачу.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом пятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя Світловодського

міськрайонного суду С.М.Андріянова

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119039134
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —401/1305/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні