Рішення
від 14.05.2024 по справі 157/447/24
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/447/24

Провадження №2/157/225/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2024 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Антонюк О.В.,

з участю секретаря судового засідання Солошик Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Прилісненської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувся у суд з позовом, подавши позовну заяву, що підписана його представником адвокатом Іващиком Т.В., повноваження якого підтверджуються ордером № 1086997 від 7 березня 2024 року, до Прилісненської сільської ради, в якому просить визначити йому ( ОСОБА_1 ) додатковий строк два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Старі Червища, Камінь-Каширського району Волинської області. В обґрунтування вимог зазначає, що при житті ОСОБА_2 склала заповіт, яким заповіла йому ( ОСОБА_1 ) все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належатиме їй на день смерті. Заповіт не змінено та не скасовано. Заповіт посвідчений секретарем Тоболівської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області 9 січня 2018 року та зареєстрований у реєстрі під реєстраційним № 5. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина. Будучи спадкоємцем за заповітом, він звернувся до Маневицької державної нотаріальної контори з метою прийняття спадщини, однак йому було відмовлено у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини та видано відповідну постанову № 165/02-31 від 6 березня 2024 року, а тому він змушений звертатися до суду. У встановлений законом шестимісячний строк він не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з тим, що з 5 березня 2022 року перебуває на військовій службі по мобілізації у військовій частині НОМЕР_1 .

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, його представник адвокат Іващик Т.Л. подав до суду заяву, з якої вбачається, що він просить справу розглянути у його та позивача відсутності, позовні вимоги підтримують.

Представник Прилісненської сільської об`єднаної територіальної громади у судове засідання не з`явився, про час, дату та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, причину неявки не повідомив.

З`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити повністю, зважаючи на таке.

Суд встановив, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Старі Червища, Камінь-Каширського району Волинської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого Виконавчим комітетом Прилісненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області.

За життя ОСОБА_2 9 січня 2018 року склала заповіт, згідно з яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, на що вона за законом матиме право і що буде належати їй на день смерті заповіла ОСОБА_1 .

З копії довідки, виданої старостою Прилісненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області Балик Н. від 12 лютого 2024 року № 191 вбачається, що згідно з записом з погосподарської книги № 3 за 2021-2024 роки за ОСОБА_2 значиться житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ; право на земельну частку (пай) відповідно до сертифіката ВЛ № 0181928, виданого Камінь-Каширською райдержадміністацією 29 березня 1997 року; спадкодавець до дня смерті була зареєстрована і проживала за вказаною адресою сама, пережилого подружжя немає, заповіт від імені ОСОБА_2 посвідчувався Тоболівською сільською радою 9 січня 2018 року за реєстраційним номером АДРЕСА_2 на ім`я ОСОБА_1 .

Частиною 1 ст. 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до положень ст. ст. 1269, 1270 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу у шестимісячний строк з часу її відкриття заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Статтею 1272 ЦК України передбачено, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

З матеріалів справи вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась.

З копії довідки тимчасово виконуючого обов`язки начальника штабу першого заступника командира військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_3 від 29 березня 2022 року № 270 вбачається, що ОСОБА_1 перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1 АДРЕСА_1 з 5 березня 2022 року.

Таким чином, оскільки з 5 березня 2022 року позивач проходить службу у Збройних Силах України, що об`єктивно перешкоджало йому у визначений ЦК України строк звернутись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка склала на його ім`я заповіт, а тому суд визнає поважними ці причини пропуску строку звернення з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса та визначає позивачеві додатковий строк два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання ним заяви нотаріусу про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст. 2, 10, 13, 259, 264, 265, 273, 353, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 ) до Прилісненської сільської ради (місцезнаходження: вул. Сойне, 1Б, с. Прилісне, Камінь-Каширський район Волинська область, ЄДРПОУ 04334413), про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання ним заяви нотаріусу про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Старі Червища, Камінь-Каширського району Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://km.vl.court.gov.ua/sud0304/gromadyanam/csz/.

Головуючий: О.В. Антонюк

СудКамінь-Каширський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119045386
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —157/447/24

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні