Рішення
від 13.05.2024 по справі 334/834/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 13.05.2024

Справа № 334/834/24

Провадження № 2-о/334/85/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2024 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі :

головуючого судді Бредіхіна Ю.Ю.,

за участю секретаря Жураківської В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради за участю зацікавлених осіб: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гідробудівельник» та Другої Запорізької державної нотаріальної контори про визнання спадщини відумерлою,

установив:

31.01.2024 року Запорізька міська рада звернулась до суду із заявою про визгнання відумерлою спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: квартири АДРЕСА_1 .

В обґрунтування своїх вимог заявник вказав про те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . За життя вона була власницею квартири АДРЕСА_1 відповідно до довідки члену ЖБК «Гідробудівельник» про повне погашення позички станом на 01.01.1984 року. Загальна площа квартири становить 28.58 кв.м, житлова площа 17.87 кв.м.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 роз`яснено, що у разі смерті члена житлово-будівельного, садівницького товариства, якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, але свідоцтво про право власності не отримав, квартира в житлово-будівельному кооперативі та житловий будинок у садівницькому товаристві входять до складу спадщини.

Таким чином, після смерті ОСОБА_1 відкрилась спадщина у вигляді зазначеної квартири, яка до теперішнього часу не оформлена.

Відповідно до листа відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального територіального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 27.11.2023 № 6480/06.10-36 повідомлено про відсутність актових записів про народження, шлюб, розірвання шлюбу та народження дітей відносно ОСОБА_1 .

Наявність ознак відумерлої спадщини стосовно зазначеної квартири встановлена з заяви голови правління ОСББ «Гідробудівельник» від 14.08.2023 № 16.

Про наявність заведеної справи після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інформація відсутня.

У зв`язку із викладеними обставинами просить суд задовольнити заяву.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 14.05.2009 серія НОМЕР_1 , виданого Запорізьким міськім відділом реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Запорізької області.

За життя вона була власницею квартири АДРЕСА_1 відповідно до довідки члену ЖБК «Гідробудівельник» про повне погашення позички станом на 01.01.1984 року. Загальна площа квартири становить 28.58 кв.м, житлова площа 17.87 кв.м.

Відповідно до листа відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального територіального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 27.11.2023 № 6480/06.10-36 повідомлено про відсутність актових записів про народження, шлюб, розірвання шлюбу та народження дітей відносно ОСОБА_1 .

Відповідно до листа Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради від 22.11.2023 № 01-17/01/2047 за місцем проживання (реєстрації) ОСОБА_1 була зареєстрована одна особа.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_1 не заводилась.

Відповідно до частини другої статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Згідно частини першої статті 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Запорізька міська рада є органом місцевого самоврядування, що представляє відповідну територіальну громаду та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування.

Згідно з пунктом 8 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За правилами статті 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи спадкоємці відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Згідно з пунктом 11 частини першої статті 346 ЦК України однією з підстав припинення права власності є смерть власника.

Таким чином, обов`язковою умовою для визнання спадщини відумерлою є відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або усунення таких спадкоємців від права на спадкування, або відмова спадкоємців від прийняття спадщини чи факт її неприйняття такими особами.

Статтею 338 ЦПК України передбачено, що суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Приписами ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Ураховуючи наведене та фактично встановлені судом факти, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви та наявність підстав для її задоволення.

Керуючись ст. 293, 294,315, 319,338, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради за участю зацікавлених осіб: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гідробудівельник» та Другої Запорізької державної нотаріальної контори про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: квартири АДРЕСА_1 відумерлою спадщиною та передати у власність Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.Ю. Бредіхін

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119055029
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —334/834/24

Ухвала від 04.07.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Бредіхін Ю. Ю.

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Бредіхін Ю. Ю.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Бредіхін Ю. Ю.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Бредіхін Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні