Рішення
від 07.05.2024 по справі 497/666/24
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.05.2024

Справа № 497/666/24

Провадження № 2/497/368/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.05.2024 року Болградський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Раца В.А.,

секретаря - Божевої І.Д.,

без участі сторін,

розглянувши у порядку загального позовного провадження, у відкритому підготовчому засіданні в місті Болграді, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області про визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

18.03.2024 року представник позивача ОСОБА_2 , яка здійснює свої повноваження на підставі електронного ордеру серії ВН №1342757 від 11.03.2024 року (а.с.41), звернулася до суду з цим позовом та просить постановити судове рішення, яким визнати за позивачем право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як за спадкоємцем за законом другої черги після смерті ОСОБА_3 .

Позовні вимоги представник обґрунтовує тим, що станом на 14 квітня 1991 року вищезазначений будинок відносився до типу «колгоспний двір», до складу якого входили три члени, тобто кожний придбав право власності на житловий будинок по 1/3 частині. У 2000 році померла ОСОБА_4 та після її смерті відкрилась спадщина, в тому числі на 1/3 частину у вищевказаному житловому будинку, яку успадкував її чоловік ОСОБА_5 , частково оформивши свої спадкові права, він у 2005 році помер та після його смерті відкрилась спадщина вже на 2/3 частини у цьому житловому будинку. Спадщину після його смерті прийняла дочка ОСОБА_3 яка прийняла та частково оформила спадщину. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 також померла, залишивши спадщину, в тому числі весь житловий будинок, який вона при житті не оформила на своє ім`я. Спадкоємцем померлої є її сестра ОСОБА_1 , позивач по справі, яка прийняла та частково оформила спадщину. Утім нотаріус, виявивши відсутність правовстановлюючого документу на будинок, відмовив позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. За захистом свої невизнаних прав, позивач змушена звернутися до суду з позовної заявою.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, в позовній заяві представник ОСОБА_2 , просила розглянути справу без участі позивача (а.с.2 на звороті).

Відповідач - Криничненська сільська рада Болградського району Одеської області в особі сільського голови - ОСОБА_6 , до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за відсутності представника відповідача, позовні вимоги визнав в повному обсязі (а.с.107).

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі виходячи з наступного.

Судом встановлено, що станом на 14 квітня 1991 року житловий будинок (домоволодіння), розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належав до типу колгоспного двору (колгоспників) та до його складу входили члени цього двору: ОСОБА_5 (помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ) - голова домоволодіння, ОСОБА_4 (померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ) - дружина, та ОСОБА_3 (дочка). На підставі ст.123 ЦК України в редакції 1963 року, яка діяла станом на 14 квітня 1991 року, кожен член колгоспного двору придбав право власності на майно цього колгоспного двору в рівних частках, тобто по 1/3 частки будинку з господарськими будівлями та дворовими спорудами. Це підтверджується довідкою №316 виданою 05.12.2023 року Криничненською сільською радою Болградського району Одеської області, на підставі записів в погосподарській книзі №2 (а.с.15).

Відповідно до абз.2 п.6 Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР від 31.01.1966 року, яка втратила чинність в 1996 році, не підлягали реєстрації будинки та домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але до них не приєднані. У сільській місцевості оформлення індивідуальних (приватних будинків) станом на 1991 рік здійснювалось шляхом внесення відповідного запису у погосподарській книзі сільської ради та відкриття особового рахунку на ім`я власника.

Згідно ч.1 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 року зі змінами та доповненнями, державна реєстрація прав є обов`язковою. В ч.4 ст.3 цього ж Закону визначено, що права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Із абз. 3 частини 3 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" вбачається, що державна реєстрація прав власності, з подальшою видачею свідоцтва про право власності на об`єкти ( індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них), що розташовані на територіях сільських рад та які закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року, щодо яких раніше не здійснювалась державна реєстрація прав власності для осіб, за якими закріплені особові рахунки в погосподарських книгах відповідних сільських рад, здійснюється на підставі поданої заяви та виписки із зазначених книг, наданої виконавчим органом сільської ради ( у разі, якщо такий орган не створений, - сільським головою) або відповідною архівною установою, а також інших документів, визначених у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Як вбачається зі змісту ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Ніхто з членів колгоспного двору при житті не оформив на себе право власності на відповідні частки у будинку, доказів протилежного суду не надано.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 17 січня 2000 року Криничненською сільською радою Болградського району Одеської області на підставі актового запису про смерть №06 від 17.01.2000 року, ОСОБА_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На момент її смерті діяв ЦК Української РСР 1963 року, тому суд посилається на діючи на той час законодавчі норми.

Спадщину після її смерті прийняли:

- чоловік ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , яке видане 23.11.1950 року сільською радою с.Криничное на підставі актового запису №63 від 10.11.1950 року, відповідно до якого ОСОБА_5 та ОСОБА_7 уклали шлюб та після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_8 » (а.с.16);

- дочка ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , яке видане 03.10.1953 року сільською радою с.Криничне Болградського району Ізмаїльської області на підставі актового запису №77 від 03.10.1953 року, відповідно до якого її мати - ОСОБА_4 та батько ОСОБА_5 (а.с.17);

тобто вони на підставі ст. 529 ЦК Української РСР є спадкоємцем за законом першої черги, та прийняли спадщину фактичним вступом в управління або володіння спадковим майном, відповідно до ст. 549 ЦК Української РСР, що підтверджується довідкою Криничненської сільської ради Болградського району №424 від 27.12.2023 року (а.с.12), відповідно до якої на день смерті ОСОБА_4 з нею в одному будинку були зареєстровані та входили до складу її сім`ї чоловік та дочка ОСОБА_9 . Щодо наявності заведеної спадкової справи суду не було надано ніяких доказів, на запит суду нотаріальним архівом не було надіслано ніякої інформації.

Тобто судом встановлено, що спадщина між спадкоємцями розподілися порівну, а саме по 1/6 частині, та загальна частка ОСОБА_5 та ОСОБА_3 у вищевказаному житловому будинку склала 1/3 +1/6 = 3/6 або 1/2 за кожним.

Надалі, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 15 жовтня 2005 року Криничненською сільською радою Болградського району Одеської області, на підставі актового запису №81, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.10).

Спадкоємцем за законом першої черги, відповідно до вимог ст.1261 ЦК України, після смерті ОСОБА_5 є його дочка ОСОБА_3 , що вже встановлювалося судом зі свідоцтва про її народження, яка прийняла спадину шляхом проживання на момент смерті зі спадкодавцем в одному будинку, що відповідає вимогам ст.1268 ЦК України, та підтверджується:

- довідкою Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області №423 від 27.12.2023 року (а.с.13), з якої вбачається, що на день смерті ОСОБА_5 з ним в одному будинку проживала (була членом сім`ї) та була зареєстрована дочка ОСОБА_3 ;

- матеріалами спадкової справи №244/07, яка була заведена 24.04.2007 року, державним нотаріусом Болградської державної нотаріальної контори Одеської області Станєвою В.Б., відповідно до яких з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом звернулася тільки дочка ОСОБА_3 (а.с.88-99) та на деяке майно вона отримала відповідне свідоцтво про право на спадщину за законом. На житловий будинок (частку) своїх спадкових прав вона не оформила. Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_5 судом не встановлено.

Так, судом встановлено що ОСОБА_3 належав увесь житловий будинок за вищевказаною адресою, але правовстановлюючого документу на її ім`я не було оформлено, доказів протилежного суду не надано.

В подальшому, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 , виданого 17 травня 2022 року Болградським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), на підставі актового запису №386, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.11).

Спадкоємцем за законом другої черги, відповідно до вимог ст.1262 ЦК України, після смерті ОСОБА_3 є її рідна сестра ОСОБА_1 , яка прийняла спадину шляхом звернення у шестимісячний строк до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, що відповідає вимогам ст. 1269 ЦК України, та підтверджується:

- свідоцтвом про народження ОСОБА_3 вже дослідженим судом;

- свідоцтвом про народження позивача ОСОБА_1 , серії НОМЕР_6 , виданим повторно 24.04.1973 року Криничненською сільською радою Болградського районного бюро ЗАГС на підставі актового запису №61 від 24.09.1956 року, відповідно до кого її батьками також є ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с.18);

- довідкою Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області №422 від 27.12.2023 року (а.с.14), з якої вбачається, що на день смерті ОСОБА_3 , з нею в одному будинку ніхто не проживав;

- матеріалами спадкової справи №129/2022, яка була заведена 01.11.2022 року приватним нотаріусом Болградського районного нотаріального округу Одеської області Ажинтаревим В.В., з яких вбачається, що 01.11.2022 року, у межах шестимісячного строку, до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини звернулася тільки сестра ОСОБА_1 (а.с.50-86) та на деяке майно отримала відповідне свідоцтво про право на спадщину за законом. Інших спадкоємців, в тому числі першої черги, після смерті ОСОБА_3 судом не встановлено.

Постановою приватного нотаріуса Болградського районного нотаріального округу Одеської області Ажинтарева В.В. від 08.12.2023 року за вих.№225/02-31, позивачу ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на будинок після смерті її рідної сестри - ОСОБА_3 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, який підтверджував би належність цього житлового будинку спадкодавцеві (а.с.22).

На замовленні позивача ОСОБА_1 02.11.2022 року Комунальним підприємством «Болградське бюро технічної інвентаризації» було виготовлено технічний паспорт на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.19-21).

На підставі ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Нормою ч.1, ч.2 ст. 1269 ЦК України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки відповідач визнав позов і обставини визнані сторонами не підлягають доказуванню у відповідності до ст. 82 ч.1 ЦПК України. Судом не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст.529, 549 ЦК Української РСР, ст.ст.1216-1218, 1262, 1269 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 82, 200, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_7 , в порядку спадкування, після смерті сестри ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.А. Раца

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119056745
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —497/666/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні