Рішення
від 21.03.2024 по справі 359/301/24
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/359/57/2024

Справа № 359/301/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«21» березня 2024 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В.

присяжних - Очеретяної І.В., Вегери Л.Г.,

при секретарі - Бокей А.В.,

за участі заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_3 ,

неповнолітнього - ОСОБА_4 ,

розглянувши в закритому судовому засіданні в м.Борисполі Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , неповнолітній ОСОБА_4 , Служба у справах дітей та сім`ї Бориспільської районної державної (військової) адміністрації, Олевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області, про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

12.01.2024 до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшла вище зазначена заява, в якій ОСОБА_1 просить: оголосити його усиновлювачем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; зобов`язати Олевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 , №1 від 11.01.2010 року, вчиненого Відділом реєстрації актів цивільного стану Олевського районного управління юстиції Житомирської області: включити прізвище дитини « ОСОБА_4 » та присвоїти дитині прізвище « ІНФОРМАЦІЯ_7 », виключити по-батькові дитини « ОСОБА_4 » та присвоїти дитині по-батькові « ІНФОРМАЦІЯ_8 », дату та місце народження дитини залишити без змін; в графі «відомості про батька» виключити « ОСОБА_9 , громадянин України» та внести такі відомості про батька дитини « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України» (а.с.1-4).

Подану заяву ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що 21.05.2014 він зареєстрував шлюб з ОСОБА_3 , , яка має сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зазначає, що відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження, в актовому записі №1 від 11.01.2010 року, відомості про батька ОСОБА_10 записані зі слів матері ОСОБА_3 , відповідно до ч. 1 ст.135 Сімейного кодексу України.

Також вказує, що від шлюбу у подружжя народилася дочка ОСОБА_11 . Родина проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Умови проживання задовільні, для дитини створені належні умови для навчання, відпочинку, розвитку. В сім`ї планують доброзичливі стосунки, взаєморозуміння і повага. Заявник виконую функції глави сім`ї, забезпечує дружину і дітей всім необхідним. Між ним та ОСОБА_4 , сформувались теплі відносини батька та сина, заявник виконує всі функції батька, бере активну участь в його вихованні.

Заявник за станом здоров`я може бути усиновлювачем та усвідомлює всі правові аспекти, що пов`язані з усиновленням. Зазначає, що ОСОБА_3 та її неповнолітній син ОСОБА_4 не заперечують проти усиновлення.

Ухвалою судді від 16.01.2024 призначено справу до розгляду у закритому судовому засіданні (а. с. 38).

У судовому засіданні заявник та його представник ОСОБА_2 підтримали заяву та просили задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 у судовому засіданні заяву та викладені в ній обставини повністю підтримала. Також зазначила, що вони десять років проживають родиною, заявник став батьком для її сина, а тому усиновлення відповідає його інтересам, який не тільки офіційно стане сином чоловікові, а також отримує статус дитини військовослужбовця.

Неповнолітній ОСОБА_4 в судовому засіданні підтвердив свою згоду і бажання бути усиновленим заявником та надав пояснення, що пам`ятає заявника з маленького віку, в них склалися добрі стосунки, заявника він вважає своїм батьком, хотів би змінити прізвище та по-батькові, як у його сестри.

Представник заінтересованої особи - служби у справах дітей та сім`ї Бориспільської районної державної (військової) адміністрації у судове засідання не з`явився. До суду подано клопотання розглянути справу без їх участі (а.с.50-51).

Заінтересована особа - Олевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. До суду надійшов лист від 28.02.2024 за №213/29.13-31 з проханням розглянути справу без участі представника відділу, проти усиновлення та внесення змін до актового запису не заперечують (а.с.48).

Заслухавши пояснення заявника, його представника, заінтересованої особи - матері дитини, думку неповнолітнього, дослідивши матеріали справи, висновок органу опіки та піклування Бориспільської районної державної (військової) адміністрації, суд дійшов висновку, що заява про усиновлення підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянином України, з 21 травня 2014 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з громадянкою України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується долученими до матеріалів справи копією паспорта громадянина України, свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 (а.с.6-7,9).

У шлюбі ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася донька ОСОБА_11 , що підтверджується свідоцтвом про народження Серії НОМЕР_2 (а.с. 11).

Встановлено, що дружина заявника має неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьком якої зазначено ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 (а.с. 10), актовий запис про народження №1 від 11 січня 2010 року, місце державної реєстрації: Виконавчий комітет Юрівської сільської ради Олевського району Житомирської області.

Згідно із витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, № витягу 00042940509 від 29.12.2023 (а.с.15-16, 62) відомості про батька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (зі слів матері).

Мати дитини, заінтересована особа ОСОБА_3 надала нотаріально посвідчену заяву від 02 січня 2024 року за реєстровим № 7 про її згоду на усиновлення її сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , її чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.65). У судовому засіданні ОСОБА_3 свою заяву підтримала.

З долучених до матеріалів справи документів встановлено, що заявник з родиною проживають в двокімнатній квартирі за адресою по АДРЕСА_1 , що підтверджується Договором найму житлового приміщення (квартири) від 01 березня 2020 року №22, ордером на жиле приміщення №22 та Актом обстеження умов проживання (а.с.66-67,68,71).

Відповідно до висновку про стан здоров`я особи від 02.01.2024 ОСОБА_1 за станом здоров`я може бути усиновлювачем (а.с.58), та згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» станом на 02.01.2024 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 59).

Згідно із висновком органу опіки та піклування Бориспільської районної військової адміністрації Київської області від 05.01.2024 (а. с. 74-75) орган опіки та піклування вважає, що усиновлення ОСОБА_1 сина його дружини ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є доцільним та відповідає інтересам дитини.

Підстави, передбачені ст. 212 СК України, за яких заявник не може бути усиновлювачем, відсутні. Заявник, є дієздатним, повнолітнім, старшим за усиновлювану дитину, раніше не судимий, за станом здоров`я може бути усиновлювачем, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до вимог ст.11 Закону «Про охорону дитинства» сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до ст. 3 Конвенції «Про права дитини» передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Неповнолітня дитина ОСОБА_4 в судовому засіданні підтвердив свою згоду на усиновлення його заявником, а також на зміну прізвища та по-батькові.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що усиновлення буде в інтересах дитини, забезпечить реалізацію його права жити в повноцінній сім`ї.

Крім того, суд враховує, що відповідно до положень ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Частиною 2 ст. 231 СК України передбачено, що якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по-батькові дитини.

Згідно абз. 2 п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» за наявності клопотання заявників суд вирішує питання про зміну прізвища, імені та по батькові, дати й місця народження дитини відповідно до статей 229 - 231 СК України.

При цьому слід мати на увазі, що зміни вносяться не до свідоцтва, а до актового запису про народження дитини.

Відповідно до вимог ст. ст. 229, 231, 233 СК України, у зв`язку з усиновленням слід внести зміни до актового запису № 1 від 11.01.2010, про реєстрацію народження дитини, змінити прізвище дитини з « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по-батькові змінити з « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », змінити відомості про батька та записати батьком дитини громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Проскурівка Ярмолинецького району Хмельницької області, виключивши з актового запису про народження відомості про батька - ОСОБА_9 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.207, 208, 211, 213, 214, 215, 219, 223, 224,228,229,231,233 СК України та ст.ст.258,259,263-265,266,273,394,310-313 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцем с.Проскурівка Ярмолинецького району Хмельницької області, громадянином України, неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та оголосити його усиновлювачем дитини.

Внести зміни до актового запису №1 від 11 січня 2010 року про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце державної реєстрації: Виконавчий комітет Юрівської сільської ради Олевського району Житомирської області, а саме:

-змінити прізвище дитини з « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 »,

-змінити по-батькові дитини з « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 »

-змінити відомості про батька та записати батьком дитини громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Проскурівка Ярмолинецького району Хмельницької області, виключивши з актового запису про народження відомості про батька - ОСОБА_9 , зазначені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга Київському апеляційному суду через Бориспільський міськрайонний суд протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 29.03.2024.

Головуючий суддя: І.В. Муранова-Лесів

Присяжні: І.В. Очеретяна

Л.Г. Вегера

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119060490
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —359/301/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні