Рішення
від 15.04.2024 по справі 479/722/23
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №479/722/23

Провадження №2/479/37/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

03 квітня 2024 року смтКриве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Репушевської О.В.,

за участі: секретаря судового засідання Чернеги С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, в порядку спрощеного позовногопровадження зповідомленням (викликом)сторін, цивільну справу №479/722/23за позовом Товаристваз обмеженоювідповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача - Акціонерне товариство"Миколаївобленерго" про стягнення боргу,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія",

відповідач ОСОБА_1 ,

третя особа, що не заявляє

самостійних вимог на стороні

позивача Акціонерне товариство "Миколаївобленерго",

в с т а н о в и в :

ТОВ "Миколаївська електропостачальнакомпанія" вособі представниказвернулось досуду ізпозовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу. В обґрунтування вимог вказував на те, що на ім`я ОСОБА_1 відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 . 22 грудня 2021 року працівниками філії АТ "Миколаївболенерго" Кривоозерського району була проведена технічна перевірка вузла обліку електричної енергії за адресою місця проживання ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 , в результаті якої було виявлено, що засіб комерційного обліку електричної енергії не враховує спожиту електроенергію по фазі А та С. У зв`язку з цим було складено акт технічної перевірки вузла обліку електричної енергії (заміни) засобів комерційного обліку в мережах до 1000 В від 22 грудня 2021 року №012926. У зв`язку з тимчасовим порушення роботи засобу комерційного обліку не з вини споживача розрахунок електричної енергії було проведено відповідно п.8.6.11 та 8.6.18 глави 8.6 розділу VІІІ Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою КРЕКП від 14 березня 2018 року №311, зі змінами, внесеними постановами НКРЕКП від 20 березня 2020 року №716 та від 01 грудня 2021 року №2451, що склала 5553,64 грн.. Відповідач добровільно не сплачує витрати за спожиту електричну енергію, у зв`язку з чим позивач змушений звернутись до суду.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити.

Представник третьої особи в судове засідання не з"явився, причини неявки не повідомив.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити в їх задоволенні, з вказаних у відзиві підстав.

Свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні повідомив, що відповідач ОСОБА_1 є абонентом АТ "Миколаївболенерго", на нього відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , 22 грудня 2021 року під час проведення технічної перевірки у споживача було встановлено, що його лічильник не враховував спожиту електроенергію, тому був складений відповідний Акт. Відповідачем вказаний Акт був підписанипй без зауважень. Перевіркою встановлено, що ОСОБА_1 не втручався в роботу лічильника, проте його прилад обліку не враховував електричну енергію в повному обсязі. Тому відповідачу було здійснено нарахування обсягу спожитої електричної енергії на підставі показів за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії від дня вимірювання до дня відновлення вимірювання.

Вислухавши представника позивача, відповідача, свідка, дослідивши матеріали справи, надавши оцінку доказам, суд приходить до наступного.

Відповідно положень ч.ч.2,3 ст.12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Положеннями ч.1 ст.15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно положень ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Положеннями ч.ч.1, 6 ст.81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні" положень Закону України "Про ринок електричної енергії" з 01 січня 2019 року ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" є електропостачальником, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії (згідно постанови НКРЕКТ від 14 червня 2018 року №429) та виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території Миколаївської області.

Відповідно до п.7 Постанови НКРЕКП №312 від 14 березня 2018 року договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії (за умови надання рахунка постачальником універсальної послуги), або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Згідно із п.1.2.8 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (далі - Правила), постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який розробляється постачальником універсальних послуг на основі Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг та укладається в установленому цими Правилами порядку. Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому та малому непобутовому споживачу, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору.

Відповідно до п.3.1.5. Правил електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на своїх офіційних веб-сайтах та на сайті Регулятора.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є споживачем електричної енергії, що постачається ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" за адресою: вул.Незалежності,11 смт.Криве Озеро Первомайський район Миколаївської області, на його ім`я за вищезазначеною адресою, відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , Договір на постачання електроенергії від 01 січня 2019 року, тип тарифу місто+ел.опалення 1,44/1,68 грн., дозволена потужність 12 кВт.(а.с.5, 7).

Відповідно до Договору та пунктів 5.2.2 та 5.5.5 Правил, постачальник (Заявник) укладає договори, обов`язкові для здійснення діяльності з постачання електричної енергії споживачу та виконує умови таких договорів, а споживач (Боржник) зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Згідно пунктів 4.12, 4.19 Правил розрахунки споживача за електричну енергію здійснюються за розрахунковий період, який становить один календарний місяць відповідно до умов договору. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричної енергії вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

22 грудня 2021 року працівниками філії АТ "Миколаївобленерго" Кривоозерського району була проведена технічна перевірка вузла обліку електричної енергії, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в результаті якої виявлено, що засіб комерційного обліку електричної енергії (далі - ЗКО) не враховує спожиту електроенергію у фазі А і С. У зв`язку з цим було складено акт технічної перевірки вузла обліку електричної енергії (заміни) засобів комерційного обліку в мережах до 1000 В від 22 грудня 2021 року №012926(а.с.29), який був підписаний та отриманий відповідачем ОСОБА_1 без будь-яких зауважень, тобто ОСОБА_1 як споживач погодився з тим, що ЗКО не враховує електричну енергію в повному обсязі і не писав заяви на проведення експертизи ЗКО.

Втручання в роботу ЗКО з боку ОСОБА_1 не було, тому згідно п.8,6.18 глави 8.6 розділу VIII Кодексу комерційного обліку електричної енергії (далі - ККОЕЕ), затвердженого постановою Наційональної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) від 14 березня 2018 року №311 (із змінами), у разітимчасового порушенняроботи вузлаобліку нез виниспоживача обсяг спожитої електричної енергії від дня порушення вимірювань до дня відновлення вимірювань, визначається на підставі показів верифікаційних лічильників, а у разі їх відсутності розраховується відповідним оператором системи/ППКО за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії таким споживачем.

Відповідно п.8.6.20 глави 8.6 розділу VIII ККОЕЕ, датою початку періоду порушення роботи вузлу обліку, за відсутністю звернення споживача вважається дата попереднього контрольного огляду або зняття показів, але не більше шести місяців до дня виявлення порушення ЗКО.

За результатизчитування первинноїбази данихкомерційного обліку,що булизафіксованіактом локального зчитування первинних даних комерційного обліку від 15 липня 2022 року №70754, дату початку збою роботи ЗКО під час проведення контрольного огляду та локального вичитування даних визначити неможливо(а.с.26). І це роз`яснення також було надано ОСОБА_1 листом АТ "Миколаївобленерго" №22/09/306-1650 від 10 жовтня 2022 року(а.с.25).

Тому, керуючись умовами п.8.6.20 глави 8.6 розділу VII1 ККОЕЕ, датою початку періоду порушення вузла обліку була обрана остання дата зняття показів ЗВТ, а саме: 20.07.2021 року Кількість днів з дня порушення вимірювань (20 липня 2021) до дня відновлення (22 грудня 2021) склала 155 днів, що менше кількості днів у шести місяцях.

Відповідно вимог ККОЕЕ розділу VIII п.8.6.11 абзацу III для непрацюючих лічильників визначення середньодобового обсягу споживання електричної енергії проводиться після відновлення роботи вузла обліку на основі двох найближчих до періоду розрахунку зчитаних та переданих фактичних показів лічильника при умові, що між датами зняття цих показів не менше ніж 28 днів (без урахування днів, коли електроустановки споживача були відключені оператором системи). Тому датою початку визначення розрахунку середньодобового споживання є дата установки (заміни) ЗКО 22 грудня 2021 року і по акту технічної перевірки №012926 при зйомі показників ЗКО НІК 2303 АП27 №0025399 показники становлять 018756 кВт*г(а.с.29).

Датою наступного найближчого зафіксованого показника ЗКО є дата проведення акту технічної перевірки 07 лютого 2022 року акту №013814(а.с.30). Зафіксовані показники лічильника 020233 кВт*г. Різниця між показниками становить 1477 кВт*г.

Враховуючи кількістьднів міждвома зчитуваннями(47),середньодобове споживаннястановить 31,4255кВт*г(1477кВт*г:47днів),за 155днів загальнийоблік недоврахованоїелектроенергії склав4871кВт*г(31,4255x155=5553,64грн.),що підтверджуєтьсяданими розрахункуобсягу електричноїенергії,не облікованоївзв`язку з порушенням роботи вузла обліку не з вини споживача(а.с.27).

Оцінивши усі надані позивачем докази в їх сукупності, суд вважає, що з ОСОБА_1 на користь ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" підлягає стягнення вартість недоврахованої електроенергії всумі 5553,64 грн..

Крім того, на підставі положень ст.141ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума сплаченого судового збору у розмірі 2684 грн..

Керуючись ст.ст.12,13,259,263-265,279,352 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Позовну заяву Товариства зобмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача - Акціонерне товариство"Миколаївобленерго" про стягнення боргу - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства зобмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" борг за спожиту електричну енергію в сумі 5553(п`ятьтисяч п`ятсотп`ятдесяттри)грн.64коп., та судовий збір в розмірі 2864 грн..

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до безпосередньо Миколаївського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено та підписано - 15 квітня 2024 року.

Суддя :

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119063270
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —479/722/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні