Ухвала
від 02.11.2007 по справі 4/446-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/446-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


ОКРЕМА У Х В А Л А

"03" грудня 2007 р.                                                                  Справа № 4/446-07

Господарський суд  Херсонської області під головуванням судді  Ємленінової З.І.  29 листопада 2007року   розглянув у відкритому судовому засіданні справу  за позовом Херсонського  міжрайонного  природоохоронного прокурора в інтересах держави  в особі державної  екологічної  інспекції  в Херсонській області  до Херсонського учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих про  стягнення 2211грн.45коп.   збитків, спричинених  навколишньому природному середовищу у зв'язку з порушенням   вимог водного законодавства при здійсненні спецводокористування.

При  розгляді матеріалів справи   судом  встановлено:

Згідно  з вимогами п.п. 1, 9 ст. 44 Водного Кодексу України водокористувачі зобов'язані  економно використовувати  водні ресурси, дбати про їх відновлення, поліпшення  якості та здійснювати  спеціальне водокористування лише за наявності дозволу на спецводокористування, який оформляється  державними органами   охорони  навколишнього природного середовища.

          Видача дозволу на спецводокористування відповідно до вимог  статті 49 Водного Кодексу України    здійснюється за клопотанням  водокористувача з обгрунтуванням потреби у воді, погодженим з  державними  органами водного господарства - в разі використання  поверхневих вод,  державними органами  геології –в  разі використання  підземних вод  та державними органами  охорони здоров'я –в разі  використання водних  об'єктів, віднесених до категорії  лікувальних. У дозволі  на спеціальне водокористування  визначаються   ліміти забору води  та скидання забруднюючих речовин. Видача   дозволу  на спецводокористування  здійснюється   державними органами  охорони навколишнього природного  середовища в порядку, визначеному  Кабінетом Міністрів України.

Матеріалами справи підтверджується, що такого дозволу у  структурного  підрозділу відповідача  - реабілітаційно-оздоровчої  бази  «Маяк»з 01.01.2007року  не було.

В період з 01.01.2007року  по 20.08.2007року без дозволу на здійснення спеціального водокористування відповідачем забрано  8626куб.м.  підземної води, чим порушено  вимоги водного  законодавства.  

Згідно з наданим позивачем розрахунком, виконаним на підставі Методики розрахунку розміру відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України 18.05.1995р. №37 яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 01.06.1995р. за №162/698 із  змінами, внесеними  Мінекоресурсів  України від  31.01.2002року №48 та зареєстрованими  в Міністерстві юстиції  України 18.02.2002року за № 155/6443, відповідач заподіяв державі збитки в розмірі 1.304грн.25коп.

Відповідно до вимог ст.ст 110, 111 Водного Кодексу України водокористувачі зобов'язані відшкодувати збитки, завдані  внаслідок порушення   вимог  водного  законодавства щодо  спеціального водокористування, тому з відповідача судом було стягнено  в доход місцевого бюджету 1.304грн.25коп., а також  судові витрати.

          Усі водні об'єкти України є  національним надбанням  народу, однією з природних  основ його економічного розвитку і соціального  добробуту. Водні об'єкти забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу і є  обмеженими та уразливими  природними об'єктами. Недотримання вимог  водного законодавства  порушує  відтворення водних ресурсів,   сприяє   забрудненню, засміченню та іншим шкідливим діям  на водні ресурси.

          Представник відповідача  в засіданні суду не заперечував   факту відсутності  дозволу на спецводокористування за зазначений в позові період та не надав станом на день розгляду спору копію дозволу на спеціальне водокористування,   оформленого  у встановленому законом порядку на наступний період.

          Зазначене свідчить  про тривале порушення вимог Водного Кодексу України відповідачем і відсутність належного контролю за дотриманням вимог  природоохоронного законодавства з боку керівництва відповідача.

         З урахуванням  викладеного, керуючись ст.90 ГПК України суд ,-

У Х В А Л И В :

          

          1.Надіслати окрему ухвалу керівнику Херсонського учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих з  метою усунення недоліків, які мають місце  при здійсненні спецводокористування.

          2.Про прийняті заходи повідомити господарський суд Херсонської області    в місячний термін.

              Суддя                                                                         З.І. Ємленінова

Дата ухвалення рішення02.11.2007
Оприлюднено12.12.2007
Номер документу1190636
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/446-07

Ухвала від 02.11.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 27.08.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Попікова О.В.

Рішення від 05.10.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Попікова О.В.

Ухвала від 25.09.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Попікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні