Ухвала
від 16.05.2024 по справі 904/2131/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про забезпечення позову

16.05.2024 Справа № 904/2131/24

за позовом Дніпровської міської ради, м.Дніпро

до Відповідач-1 Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради, м.Дніпро

Відповідач-2 Товариство з обмеженою відповідальністю "ТК "Привокзальний", м.Дніпро

Відповідач-3 Товариство з обмеженою відповідальністю "Вертекс-Групп", м.Дніпро

Відповідач-4 Приватне підприємство "МИХАИЛ", м.Дніпро

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на боці Позивача - Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради, м.Дніпро

про усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Кеся Н.Б.

СУТЬ СПОРУ:

Дніпровська міська рада (далі-Позивач) 14.05.2023 року звернулася з позовом до Відповідача-1 Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради, м.Дніпро; Відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "ТК "Привокзальний", м.Дніпро; Відповідача-3 Товариства з обмеженою відповідальністю "Вертекс-Групп", м.Дніпро та Відповідача-4 Приватного підприємства "МИХАИЛ", м.Дніпро, в якому просить суд:

1. Скасувати Дозвіл на виконання будівельних робіт за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 10 Д, виданий Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської міської ради від 12.09.2007 №15 для Приватного підприємства «МИХАИЛ» (код ЄДРПОУ 23940444);

2. Скасувати реєстрацію Декларації про готовність об`єкта до експлуатації від 03.11.2014 № ДП 143143070151, розташованого за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 10 Д, зареєстровану Департаментом державної архітектурно-будівельної інспекції у Дніпропетровській області;

3. Усунути перешкоди Дніпровській міській раді в користуванні земельною ділянкою, належною до земель комунальної власності територіальної громади м. Дніпро, шляхом знесення самочинно побудованих нежитлових приміщень з наступним описом: Адміністративний будинок, торгівельні павільйони (загальна площа 736.5 кв.м.), навіси, вбиральня (РНОНМ 598485512101), розташовані за адресою: вул.Курчатова, буд.10 Д у м. Дніпро за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ» (код ЄДРПОУ 39958447);

4. Усунути перешкоди Дніпровській міській раді в користуванні земельною ділянкою, належною до земель комунальної власності територіальної громади м.Дніпро, шляхом знесення самочинно побудованого нежитлового приміщення, загальною площею 736.5 кв.м. (РНОНМ 2498373812000), розташоване за адресою: вул. Курчатова, буд. 10 Д у м. Дніпро за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 37148804);

5. Припинити володіння Товариством з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ» (Код ЄДРПОУ 39958447) правом власності на нежитлові приміщення з наступним описом: Адміністративний будинок, торгівельні павільйони (загальна площа 736.5 кв.м.), навіси, вбиральня (РНОНМ 598485512101), розташовані за адресою: вул. Курчатова, буд. 10 Д у м. Дніпро;

6. Припинити володіння Товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 37148804) правом власності на нежитлове приміщення, загальною площею 736,5 кв.м. (РНОНМ 2498373812000), розташоване за адресою: вул. Курчатова, буд. 10 Д у м. Дніпро.:

7. Судові витрати по справі покласти на Відповідачів.

В обґрунтування позову Позивач посилається на те, що на одне і те саме нерухоме майно по вул. Курчатова, 10 Д двічі зареєстровано право власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно; земельна ділянка комунальної форми власності за вказаною адресою перебуває у користуванні без належних правових підстав; проектна документація, необхідна для здійснення будівельних робіт за вказаною адресою, не погоджувалась з компетентним органом; дозвіл на здійснення будівельних робіт, зазначений у Декларації про готовність об`єкту до експлуатації, не приймався компетентним органом; адреса об`єкту нерухомості не присвоювалась. Також Позивач посилається про відсутність підстав для набуття юридичною особою права власності на нерухоме майно та незаконність здійснення державної реєстрації права власності об`єктів нерухомості за ПП «МИХАИЛ», а в подальшому за ТОВ «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ» та за ТОВ «ВЕРТЕКС-ГРУПП», що має наслідки її скасування, з підстав відсутності доказів узгодженої проектної документації щодо здійснення інженерних робіт, а також відсутності дозволу на здійснення будівельних робіт.

16.05.2024 ухвалою суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі та призначив підготовче засідання на 13.06.2024 о 12:00 год.

16.05.2024 ухвалою суд залучив Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради (49000, м.Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 75, код ЄДРПОУ 40392181), до участі у справі в якості Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на боці Позивача.

15.05.2024 канцелярія суду зареєструвала заяву про забезпечення позову, в якій просить суд:

1. Заборонити державним реєстраторам, товариству з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ» (код ЄДРПОУ 39958447), товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 37148804) та будь-яким особам вчиняти будь-які дії (купівля-продаж, міна, найм, виділ часток та інше) по відчуженню, реалізації, передачі іншим особам, та переоформленню документів на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2498373812000).

2. Заборонити державним реєстраторам, товариству з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ», товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» та будь-яким особам вчиняти будь-які дії (купівля-продаж, міна, найм, виділ часток та інше) по відчуженню, реалізації, передачі іншим особам, та переоформленню документів на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 598485512101).

3. Заборонити державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вчиняти будь-які дії (в тому числі реєстрацію та перереєстрацію права власності, внесення записів про накладення арештів, заборон на відчуження, записів про іпотеку інші дії передбачені чинним законодавством), окрім дій по виконанню ухвали суду про забезпечення даного позову по цій справі щодо нерухомого майна, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2498373812000).

4. Заборонити державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вчиняти будь-які дії (в тому числі реєстрацію та перереєстрацію права власності, внесення записів про накладення арештів, заборон на відчуження, записів про іпотеку інші дії передбачені чинним законодавством), окрім дій по виконанню ухвали суд; про забезпечення даного позову по цій справі щодо нерухомого майна, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 598485512101).

В обґрунтування заяви Позивач посилається на те, що порушення законних прав та інтересів територіальної громади міста в особі органу місцевого самоврядування Дніпровської міської ради полягає у позбавленні можливості реалізації свого права користування та розпорядження комунальним майном (земельною ділянкою), що є порушенням економічних та соціальних інтересів громади. Незаконне позбавлення права власності на нерухоме майно, що належить до комунальної власності територіальної громади, завдає значної шкоди територіальній громаді, підриває матеріальну основу місцевого самоврядування та завдає значної шкоди інтересам держави та громадян. Можлива перереєстрація права власності на спірне нерухоме майно може покласти на Дніпровську міську раду тягар подальшого поновлення своїх порушених прав від осіб, які не залучені до участі у цій судовій справі, що спричинить додаткові витрати для відновлення порушених прав. Заборона вчиняти дії відносно здійснення реєстраційних дій на час вирішення справи забезпечить можливість поновлення прав Дніпровської міської ради до набрання законної сили судовим рішенням. Так, у випадку не застосування заходів забезпечення позову існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Відповідно до статті 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

При цьому, вжиття заходів до забезпечення позову має на меті запобігти утрудненню чи неможливості виконання рішення господарського суду, прийнятого за результатами розгляду справи.

Необхідною умовою вжиття заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття відповідних заходів утруднить або зробить неможливим виконання судового рішення. Застосовуючи заходи забезпечення позову, суд діє за внутрішнім переконанням на підставі та у відповідності з вимогами чинного законодавства.

Відповідно до пункту 1 частини 2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року №16 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної заяви, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Відповідно до ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Отже, з огляду на предмет спору за позовом та викладені в заяві обставини щодо забезпечення позову, суд дійшов висновку, що у випадку перереєстрації права власності на нерухоме майно, це призведе до порушення балансу інтересів сторін, що може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення можливо порушених чи оспорюваних прав або інтересів Позивача, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне застосувати заходи до забезпечення позову шляхом заборони державним реєстраторам, товариству з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ» (код ЄДРПОУ 39958447), товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 37148804) та будь-яким особам вчиняти будь-які дії (купівля-продаж, міна, найм, виділ часток та інше) по відчуженню, реалізації, передачі іншим особам, та переоформленню документів на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2498373812000) та заборони державним реєстраторам, товариству з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ», товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» та будь-яким особам вчиняти будь-які дії (купівля-продаж, міна, найм, виділ часток та інше) по відчуженню, реалізації, передачі іншим особам, та переоформленню документів на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 598485512101).

Щодо вимог про заборону державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вчиняти будь-які дії (в тому числі реєстрацію та перереєстрацію права власності, внесення записів про накладення арештів, заборон на відчуження, записів про іпотеку інші дії передбачені чинним законодавством), окрім дій по виконанню ухвали суду про забезпечення даного позову по цій справі щодо нерухомого майна, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2498373812000), а також заборони державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вчиняти будь-які дії (в тому числі реєстрацію та перереєстрацію права власності, внесення записів про накладення арештів, заборон на відчуження, записів про іпотеку інші дії передбачені чинним законодавством), окрім дій по виконанню ухвали суд; про забезпечення даного позову по цій справі щодо нерухомого майна, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 598485512101), суд відмовляє в цій частині заяви, оскільки механізм накладення арешту врегульовано законодавством.

Керуючись ст.ст. 86, 136-141, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України

УХВАЛИВ:

Застосувати заходи до забезпечення позову шляхом заборонити державним реєстраторам, товариству з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ» (код ЄДРПОУ 39958447), товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 37148804) та будь-яким особам вчиняти будь-які дії (купівля-продаж, міна, найм, виділ часток та інше) по відчуженню, реалізації, передачі іншим особам, та переоформленню документів на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2498373812000).

Заборонити державним реєстраторам, товариству з обмеженою відповідальністю «ТК ПРИВОКЗАЛЬНИЙ», товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРТЕКС-ГРУПП» та будь-яким особам вчиняти будь-які дії (купівля-продаж, міна, найм, виділ часток та інше) по відчуженню, реалізації, передачі іншим особам, та переоформленню документів на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м.Дніпро, вул. Курчатова, буд. 10 Д (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 598485512101).

В решті заяви відмовити.

Стягувач: Дніпровська міська рада (49000, м.Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 75, код ЄДРПОУ 26510514)

Боржник: Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради (49000, м.Дніпро, вул.Січеславська Набережна, буд. 29 А, код ЄДРПОУ 40498190)

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "ТК "Привокзальний" (49000, м.Дніпро, вул.Курчатова, буд. 10Д, код ЄДРПОУ 39958447)

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Вертекс-Групп" (49000, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко, будинок 21, офіс 72, код ЄДРПОУ 37148804)

Боржник: Приватне підприємство "МИХАИЛ" (49000, м.Дніпро, вул.Святослава Хороброго, 21, код ЄДРПОУ 23940444)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 16.05.2024, відповідно до ст.326 Господарського процесуального кодексу України є обов`язковою на всій території України і виконується у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 254-259 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Б. Кеся

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119067292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2131/24

Ухвала від 13.06.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні