Рішення
від 16.05.2024 по справі 736/766/24
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/766/24

Номер провадження 2/736/230/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 травня 2024 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Чурупченка М.І.,

за участю секретаря Макуха О.О.,

представника позивача адвоката Сльозки О.Ф.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Корюківка справу за позовною заявою ОСОБА_1 , представника позивача, адвоката Сльозка Анатолія Федоровича до Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, про визнання права власності на нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на нерухоме майно та просить: визнати за ним право власності на магазин, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Свої вимоги аргументує тим, що відповідно до договору купівлі-продажу № 3610 від 20.09.2006 він набув право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2 . У подальшому вказаний житловий будинок було реконструйовано під магазин продовольчих та промислових товарів. Проте свідоцтво про право власності на вказаний об`єкт нерухомості не було видано. Оскільки право власності на житловий будинок, що реконструйований у магазин, не визнається через відсутність документів, якими воно посвідчувалося би, він вважає за необхідне захистити його шляхом визнання у суді.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

Від відповідача надано відзив на позовну заяву в якому зазначено про можливість розгляду справи без їх участі, а також проти позову не заперечують.

Судом встановлено, що відповідно до договору купівлі-продажу № 3610 від 20.09.2006 ОСОБА_1 набув право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2 . Земельна ділянка (кадастровий номер - 7422455400:01:001:0028), на якій знаходиться вказаний будинок, належить на праві власності позивачу та має цільове призначення - для комерційного використання, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку. У подальшому вказаний житловий будинок було реконструйовано позивачем під магазин продовольчих та промислових товарів.

Вказаний об`єкт нерухомості було прийнято в експлуатацію на підставі акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта від 03 березня 2008 року, який затверджено розпорядженням Корюківської районної державної адміністрації № 88 від 13 березня 2008 року. Проте свідоцтво про право власності на вказаний об`єкт нерухомості не було видано.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Холминської селищної ради № 84 від 26 грудня 2023 року вищевказаному об`єкту нерухомості було змінено вже існуючу адресу на наступну: АДРЕСА_1 .

Згідно із довідкою № 44/02-24 від 29 лютого 2024 року, виданою КП «Рампа», інвентарна вартість об`єкту нерухомості (магазину) складає 388659 гривень.

Відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації'. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Згідно із ч. 3 ст. 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

У випадку, коли особа збудувала об`єкт нерухомого майна самочинно, вона не стає його власником. Особа залишається власником будівельних матеріалів і робіт, але не стає власником саме об`єкта нерухомого майна.

За змістом ст. 376 ЦК України особа може набути самочинно збудований об`єкт у власність «виключно у судовому порядку» за умови виділення земельної ділянки під уже збудоване нерухоме майно.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно із ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки право власності на житловий будинок, що реконструйований у магазин, не визнається через відсутність документів, якими воно посвідчувалося би, позивач вважає за необхідне захистити його шляхом визнання у суді.

Вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Судовий збір сплачений позивачем при зверненні до суду, слід залишити за ним.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 328, 331, 376, 392 ЦК України, ст.ст. 258-259, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 ,про визнанняправа власності на нерухомемайно задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на магазин, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Судовий збір залишити за позивачем.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя М.І.Чурупченко

СудКорюківський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119067772
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —736/766/24

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні