Ухвала
від 16.05.2024 по справі 738/1071/24
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/1071/24

№ провадження 1-в/738/55/2024

УХВАЛА

16 травня 2024 року місто Мена Чернігівської області

Менський районний суд Чернігівської області у складі судді ОСОБА_1 , розглянувши клопотання засудженого ОСОБА_2 про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким,

встановив:

15 травня 2024 року до суду надійшло клопотання засудженого ОСОБА_2 про заміну невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі більш м`яким - покаранням у виді обмеження волі.

Вивчивши клопотання ОСОБА_2 , суд дійшов висновку, що клопотання необхідно повернути заявнику для належного оформлення з наступних підстав.

Відповідно до положень статті 82 КК України заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосоване, якщо засуджений став на шлях виправлення та після фактичного відбуття засудженим відповідної частини призначеного судом строку покарання.

Статтею 539 КПК України визначено, що питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом, в тому числі і про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 р. № 2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким», у пункті 13 визначено, що матеріали про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, повинні містити характеристику, що відображає процес виправлення засудженого та стосується всього періоду відбування ним покарання, дані про попередні судимості та відшкодування матеріальних збитків, витяг із рішення спостережної комісії. Коли ці вимоги невиконані та заповнити ці прогалини в судовому засіданні неможливо, суддя на стадії підготовки справи до розгляду повертає матеріали для відповідного оформлення, а коли недоліки виявлено в судовому засіданні, - ухвалює відповідну постанову, в якій зазначає підстави для повернення матеріалів.

До клопотання не додані: копія вироку з відміткою про набрання ним законної сили; копії ухвал апеляційної та касаційної інстанції, що постановлені стосовно засудженого; витяг із рішення спостережної комісії про погодження (непогодження) застосування пільги - заміни невідбутої частини покарання або докази звернення до спостережної комісії; відомості щодо працевлаштування; дані про попередні судимості; докази про початок строку відбування покарання.

У своєму клопотанні засуджений не зазначає про неможливість ним надати матеріали, необхідні для розгляду питання про застосування стосовно нього статті 82 КК України.

В розумінні положень статтей 22, 26 КПК України, сторони кримінального провадження, у тому числі й засуджений, є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом та використовуючи свої права повинні самостійно обстоювати власні правові позиції, права, свободи і законні інтереси засобами, які передбачені цим Кодексом. При цьому, суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, вирішує лише ті питання, що віднесені до його повноважень, а відтак не може приймати з власної ініціативи заходи щодо збирання, доведення та обґрунтування позицій сторін провадження.

Зазначені недоліки клопотання позбавляють суд можливості прийняти клопотання до розгляду та в установлений строк вирішити його по суті, оскільки воно належним чином не оформлене.

Суд дійшов висновку клопотання засудженого ОСОБА_2 про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, повернути для належного оформлення та роз`яснити заявнику, що повернення клопотання не перешкоджає заявнику повторно звернутися до суду.

Окрім цього, суд вважає за необхідне роз`яснити засудженому, що він має право на отримання безоплатної правової допомоги від захисника, шляхом звернення до Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги, який є адвокатом, та який може здійснювати захист інтересів засудженого при підготовці матеріалів, необхідних для вирішення клопотання про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким.

Hа пiдставi викладеного, керуючись статтями 22, 26, 539 КПК України -

ухвалив:

Клопотання засудженого ОСОБА_2 про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким - повернути заявнику для належного оформлення.

Роз`яснити, що засуджений має право на отримання безоплатної правової допомоги від захисника шляхом звернення до Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги, місцезнаходження місто Харків, майдан Свободи, 5, 6 під`їзд, 3 поверх, Email: order@legalaid.cn.ua , телефон: 0-800-213103.

Ухвала не оскаржується.

Суддя ОСОБА_1

СудМенський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119067789
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким

Судовий реєстр по справі —738/1071/24

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Парфененко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні