Ухвала
від 16.05.2024 по справі 990/266/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

16 травня 2024 року

м. Київ

справа № 990/266/23

адміністративне провадження № П/990/266/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді: Яковенка М. М.,

суддів: Білоуса О. В., Блажівської Н. Є., Желтобрюх Н. Є., Шишова О. О.

за участю:

секретаря судового засідання Бугаєнко Н. В.,

представника позивача Гнатенко Н. А.

представника відповідача Саввін С. С.

представника третьої особи Яновський А. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження заяву представника Служби безпеки України про подальший розгляд у закритому судовому засіданні справи № 990/266/23 за позовом ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, про визнання протиправним та скасування в частині Указу Президента України,

ВСТАНОВИВ:

16 жовтня 2023 року представник ОСОБА_1 звернувся до Верховного Суду як суду першої інстанції з позовом до Президента України Зеленського Володимира Олександровича , в якому просив визнати протиправним та скасувати Указ Президента України № 279/2023 від 12 травня 2023 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині введення в дію позиції №2 Додатку 1 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким застосовано персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно ОСОБА_1 . Вирішити питання щодо розподілу та відшкодування судових витрат.

Ухвалою Верховного Суду від 20 жовтня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні.

Ухвалою Верховного Суду від 23 листопада 2023 року залучено Службу безпеки України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, та витребувано від нього низку документів, які слугували підставою до застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до позивача.

22 лютого 2024 року на адресу Верховного Суду надійшло клопотання від Служби безпеки України про подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні на підставі статей 10, 44, 77, 79 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці.

Заява вмотивована тим, що надані Службою безпеки України окремі документи, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до позивача, передбачених пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України «Про санкції», містять інформацію, що становить державну таємницю.

У судовому засіданні представник Служби безпеки України підтримав подану ним заяву.

Представник позивача подав заперечення проти заяви Служби безпеки України про подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні та просив відмовити в її задоволенні.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечував проти поданої Службою безпеки України заяви.

Вивчивши заяву про подальший розгляд справи у закритому судовому засіданні, вислухавши думки учасників справи, Суд уважає, що така підлягає частковому задоволенню, з огляду на таке.

Як встановлено судом, представником Служби безпеки України надсилались для долучення до матеріалів справи документи, які містять гриф «Для службового користування» (ДСК), та документи із грифом секретності «таємно», які наразі перебувають в секторі режимно-секретної роботи Верховного Суду.

Відповідно до частини восьмої статті 10 КАС України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною дев`ятою цієї статті передбачено, що про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Отже, за загальним правилом судовий розгляд справи проводиться у відкритому судовому засіданні, і лише у виключних випадках суд може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Доводи представника Служби безпеки України про необхідність проведення усього розгляду справи у закритому судовому засіданні колегія суддів ВС вважає необґрунтованими, оскільки серед підстав позову є доводи, предмет доказування у яких не пов`язаний із дослідженням документів, які містять гриф «таємно». Фактично, лише одна з підстав позову пов`язується з необхідністю дослідження таких документів, а тому розгляд справи в межах інших підстав позову може проводитися у відкритому судовому засіданні за загальним правилом.

Таким чином, з урахуванням вимог статті 10 КАС України, суд вважає за необхідне задовольнити частково клопотання представника Служби безпеки України та проводити подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні частково, а саме: в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні (частина десята статті 10 КАС України).

На підставі викладеного, керуючись статтею 10 КАС України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Заяву Служби безпеки України задовольнити частково.

Проводити розгляд справи № 990/266/23 у закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

У задоволенні заяви в іншій частині відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя М. М. Яковенко

Судді: О. В. Білоус

Н. Є. Блажівська

І. Л. Желтобрюх

О. О. Шишов

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119077346
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України

Судовий реєстр по справі —990/266/23

Ухвала від 16.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 16.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 20.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні