Ухвала
від 17.05.2024 по справі 738/1003/24
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/1003/24

№ провадження 1-в/738/51/2024

УХВАЛА

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

17 травня 2024 року м. Мена

Менський районнийсуд Чернiгiвськоїобластiв складi:

суддi - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засiданнi спільне подання Державної установи «Менська виправна колонія (№91)» та Спостережної комісії Менської міської ради про умовно - дострокове звiльнення вiд відбування покарання засудженого ОСОБА_2 ,

за участю:

секретаря судовогозасідання ОСОБА_3 ,

учасників судового провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

представника установи

виконання покарань ОСОБА_5

засудженого - ОСОБА_2

В С Т А H О В И В:

Суть питання, що вирішується ухвалою.

Державна установа «Менська виправна колонія (№91)» та Спостережна комiсiя Менської міської ради подали до суду спільне подання про умовно дострокове звільнення засудженого ОСОБА_2 , яке обґрунтоване тим, що він за час відбування покарання в місцях позбавлення волі характеризується позитивно, стягнень не має, має одне заохочення, відбув 2/3 частини призначеного судом строку покарання, враховуючи висновок ступеня виправлення, своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, а тому є всі підстави для застосування до нього пільги, передбаченої ст.81 КК України.

Виклад позиції учасників судового розгляду.

Представник Державної установи «Менська виправна колонія (№91)» в судовому засіданні підтримав подання, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив його задовольнити.

Засуджений в судовому засіданні просив подання задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення подання.

Представник спостережної комісії у судове засідання не з`явився, його неприбуття в судове засідання відповідно до ч.5 ст. 539 КПК України не перешкоджає проведенню судового розгляду.

Встановлені судом обставини.

Вироком Роздільнянського районного суду Одеської області від 07 вересня 2020 року, залишеним без змін ухвалою Одеського апеляційного суду від 14 грудня 2021 року, ОСОБА_2 засуджений за ч.2 ст.121 КК України до 7 років позбавлення волі.

Строк відбування покарання ОСОБА_2 обчислюється з 21 серпня 2019 року.

Отже, на час розгляду подання ОСОБА_2 відбув більше 2/3 частини призначеного судом покарання.

З характеристики засудженого та матеріалів особової справи вбачається, що засуджений ОСОБА_2 в місцях позбавлення волі знаходиться з 21 серпня 2019 року.

За час перебування у ДУ «Одеський слідчий ізолятор» режим утримання не порушував, розпорядок дня виконував, до суспільно корисної праці не залучався, заохочень та стягнень не мав.

В ДУ «Менська ВК (№91)» відбуває покарання з 27 січня 2022 року, характеризується позитивно, дотримується вимог, що визначають порядок та умови відбування покарання, порушень розпорядку дня не допускає, стягнень не має, на профілактичних обліках не перебуває. На підставі поданої письмової заяви засудженого від 18 березня 2022 року виконує обов`язки нічного днювального відділення СПС №3, 10 травня 2023 року за сумлінне ставлення до покладених обов`язків нічного днювального відділення та дотримання правил встановлених правил поведінки отримав заохочення. Своєю поведінкою та ставленням до виконання своїх обов`язків подає позитивний приклад іншим засудженим. Заходи виховного та культурно-масового характеру, які проводяться в установі відвідує. Залучений до програми диференційованого впливу на засуджених «Фізкультура та спорт», яку реалізовує.

Рішенням комісії Державної установи «Менська виправна колонія (№91)» (протокол №8 від 30 квітня 2024 року) погоджено застосування до засудженого ОСОБА_2 пільги, передбаченої ст.81 КК України, оскільки останній довів своє виправлення, при цьому членами комісії бралися до уваги висновок щодо ступеня виправлення засудженого, відповідно до якого ОСОБА_2 отримав 79 балів, вивчено критерії оцінки його виправлення, характеристику під час відбування покарання та психологічну характеристику, ризик вчинення ним повторного кримінального правопорушення, який є низьким, результати реалізації ним індивідуальної програми соціально-виховної роботи.

Згідно з постановою спостережної комісії Менської міської ради Чернігівської області №23 (протокол №10 від 07 травня 2024 року), остання погодила застосування до засудженого ОСОБА_2 пільги у вигляді умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Мотиви, з яких суд виходить при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керується.

Відповідно до ч.2 ст.81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення, при цьому фактично відбув необхідну частину призначеного судом покарання.

Частиною 3 ст.81 КК України визначено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний нетяжкий злочин або кримінальне правопорушення, пов`язане з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисне кримінальне правопорушення і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисне кримінальне правопорушення, за яке вона засуджена до позбавлення волі.

Застосування до засудженого умовно - дострокового звільнення передбачено дискреційною нормою Кримінального Кодексу України, яке полягає у попередньому вивченні всіх даних про особу для прийняття правильного, законного рішення, з урахуванням власного внутрішнього переконання.

Як вбачається із роз`яснень Верховного Суду України щодо правильного та однакового застосування вказаної норми закону України про кримінальну відповідальність, які містяться в постанові Пленуму ВСУ від 26.04.2002 року № 2 "Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким", умовно-дострокове звільнення від відбування покарання можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. Умовно-достроковому звільненню підлягають ті засуджені, які протягом всього, а не певного періоду часу, сумлінною поведінкою і ставленням до праці довели своє виправлення, і для цього дані беруться в їх сукупності.

Дослідивши дані, які характеризують особу засудженого ОСОБА_2 , в судовому засіданні встановлено, що під час відбування покарання засуджений стягнень не має, порушень режиму не допускає, залучається до праці, має заохочення, і це свідчить про стабільну позитивну поведінку засудженого протягом тривалого часу.

Таким чином, в судовому засіданні знайшло підтвердження, що засуджений ОСОБА_2 відбув 2/3 частини призначеного строку покарання, сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, а відтак суд приходить до висновку про застосування до нього умовно-дострокового звільнення.

Керуючись ст. 81 КК України, статтями 537, 539 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Спільне поданняДержавної установи«Менська виправна колонія(№91)»та Спостережноїкомісії Менськоїміської радипро умовно-дострокове звiльнення вiдвідбування покарання засудженого ОСОБА_2 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , умовно - достроково на невiдбутий строк покарання 2 (два) роки 03 (три) місяці 04 (чотири) дні позбавлення волі.

Роз`яснити засудженому ОСОБА_2 , що відповідно до ч. 4 ст. 81 КК України у разі вчинення протягом невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначає покарання за правилами, передбаченими ст.ст. 71, 72 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її проголошення, азасудженимв той же строк, з моменту вручення йому копії ухвали.

Суддя ОСОБА_1

СудМенський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119081636
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —738/1003/24

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні